Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Over verdienmodellen, eenhoorns en zebra’s 21 januari 2020

door: Margot van Beusekom

Nieuwe verdienmodellen in de sport, wie is er niet naar op zoek? De één is op jacht naar de ongebonden sporter, de ander herijkt zijn lidmaatschapsmodel en weer een ander werkt aan nieuwe product-/marktcombinaties. Sportorganisaties doen dit zelfstandig maar ook meer en meer in samenwerking met (potentiële) partners in hun ecosysteem. Om dit onderwerp weer eens in een nieuw en ander daglicht te zetten, doen we de sportoogkleppen, zoals in meer van mijn artikelen, weer eens af en kijken we naar de wondere wereld buiten die van de sport. In dit artikel kijken we naar de wereld van unicorns en zebra’s. Je leest het goed, unicorns en zebra’s.

Iedereen is tegenwoordig in de ban van unicorns (eenhoorns, in beter Nederlands). Mijn nichtje van zes wil niets anders meer dragen dan haar mooie eenhoorn-onesie. En haar kamer staat vol met eenhoornknuffels. Ook zij is in de ban van eenhoorns. Maar dat is niet het type unicorns dat ik bedoel in dit artikel. Unicorns is ook een aanduiding voor start-ups die binnen korte tijd uitgroeien tot miljoenenbedrijven, vaak gedreven door disruptieve technologie en ondersteund door investeerders. Harvard Business Review typeert unicorns als ‘door investeringen ondersteunde private bedrijven met een waarde van $1 miljard of meer’.

"Inmiddels zijn er eind 2019 zo’n 400 unicorns wereldwijd geteld, zo mythisch en ongrijpbaar zijn ze dus niet meer"

Toen de term ‘unicorn’ bedacht werd (2013) waren er nog slechts een paar van deze bedrijven. De term ‘unicorn’ was toen nog op zijn plek. Een unicorn is namelijk een mythisch, fabelachtig en ongrijpbaar dier. Inmiddels zijn er eind 2019 zo’n 400 unicorns wereldwijd geteld. Zo mythisch en ongrijpbaar zijn ze dus niet meer. We kennen er allemaal wel een paar en snappen ook steeds beter hoe ze in elkaar zitten. Dit soort unicorns dan. Het favoriete dier van mijn nichtje blijft wel eeuwig mythisch. 

XL3OpenPodium-MvB-1Wie zijn die unicorns en wat typeert ze?
We kennen ze allemaal, de bekende unicorns: Airbnb, Spotify, Uber, Pinterest, Dropbox, Netflix, Tesla, etc. Allemaal technology start-ups die in korte tijd een enorme groei hebben doorgemaakt. Er is veel onderzoek gedaan naar het succes (en falen!) van deze bedrijven. Er is een aantal zaken dat ze gemeen hebben:

  • Ze worden ondersteund door investeringsmaatschappijen (venture capitalists). Er gaat enorm veel geld in om terwijl een deel van de unicorns het moeilijk heeft winstgevend te worden. Daarover later meer.
  • Ze hebben een hele duidelijke focus. Ze doen één ding en doen dat vooral ontzettend goed.
  • Ze worden geleid door serie-ondernemers; doorgewinterde ondernemers die al meerdere keren succes en falen hebben meegemaakt. 
  • Ze blijven relatief klein in aantal werknemers. Het zijn platte organisaties waarin het topmanagement nog nauw betrokken is bij de operatie. 

De businessmodellen achter unicorns
Er is veel onderzoek gedaan naar het succes en falen van unicorns en naar de businessmodellen achter deze bedrijven. Step change heeft een handig rijtje met de meeste voorkomende businessmodellen van succesvolle unicorns opgesteld. Goed om hier eens in te duiken en te kijken hoe dit ook in de sport toegepast kan worden.

"Er wordt veel gesproken over marktplaatsen in de sport. Er zijn er ook al een paar in de markt geïntroduceerd, maar dat ene winnende en winstgevend platform is er volgens mij nog niet"

1. Koppelen van vraag en aanbod: makelaarskosten
Bedrijven als Airbnb, Uber en DeliveryHero brengen simpelweg vraag en aanbod online samen. Zij rekenen vervolgens makelaarskosten, aan de koper en/of aan de verkoper, voor hun diensten. In de sportwereld kun je dan denken aan het koppelen van sportaanbod aan sporters zoals onder andere SportOn doet, trainers/coaches aan opleidingen of vrijwilligers aan vrijwilligerstaken. Er wordt veel gesproken over dergelijke marktplaatsen in de sport. Er zijn er ook al een paar in de markt geïntroduceerd, maar dat ene winnende en winstgevend platform is er volgens mij nog niet. Ik lees het graag terug in de opmerkingen onderaan deze column als ik iets over het hoofd heb gezien in deze.

2. Advertentie-inkomsten
Persoonlijk vind ik dit het minst interessante businessmodel maar het werkt wel: inkomsten uit advertenties op websites waar veel bezoekers komen. Hét voorbeeld is natuurlijk Google maar ook voor bijvoorbeeld Pinterest en Snapchat is dit de kern van hun businessmodel. Bijna iedere sportorganisatie is bezig met het verzamelen van profielen en het genereren van traffic op de website, vaak met deze reden (naast de mogelijke directe activatie van partners). Hebben we, zeker in ons kleine landje, voldoende sportmassa om hier echt een duurzaam businessmodel van te maken?

XL3OpenPodium-MvB-23. Abonnementen
Wat voor sportbegrippen wellicht ouderwets klinkt, is voor unicorns een hip en winstgevend businessmodel: het abonnement, een soort lidmaatschap. Maar dan wel zonder verplichtingen en met de mogelijkheid om op ieder moment op te zeggen. Partijen als Netflix en Dropbox draaien hier succesvol op. In de sport zie je vooral de fitnessbranche die dit businessmodel op een slimme manier inzet met korter lopende of langer lopende abonnementen met bijbehorende prijsstrategieën waarin je als consument betaalt voor flexibiliteit. Alles draait om de waarde die geleverd wordt. In de sport zie je daarnaast de optie ‘pay per use’ meer en meer opkomen; inspelend op de flexibele sportbehoefte. Opvallend genoeg zie je dit businessmodel niet veel terugkomen in de unicorn-lijsten. 

4. Hardware en softwareproductie
Het vierde veel voorkomende businessmodel gaat over de productie van concrete, tastbare en innovatieve, producten. Denk aan Tesla maar ook aan producenten van zonnepanelen (SolarCity) en bedrijven die met lucht- en ruimtevaartproducten bezig zijn (zoals SpaceX). In de sport denken we dan snel aan sportproducenten als Nike en Adidas en aan sportwatches. Maar ik denk ook aan producten zoals de digitale beweegoplossingen van Springlab en interactieve squashbanen. Zeker in de combinatie van sport en duurzaamheid liggen hier volgens mij nog enorme kansen! Ik pleit zo bijvoorbeeld ook al langer voor energieopwekkende sportvloeren. 

"De georganiseerde sport heeft volgens mij veel te weinig technologische kennis en expertise in huis heeft om succesvolle businessmodellen te ontwikkelen én te beheren"

5. Complete platforms met gecombineerde modellen
Het laatste businessmodel is de marktplaats waarin verschillende businessmodellen samenkomen. Veelal zijn dit in ieder geval advertentie-inkomsten en makelaarskosten. De grote marktplaatsen van dit moment zijn Alibaba en Amazon. Dit maakt het totale businessmodel groter, niet per se eenvoudiger


Hoe kan de (georganiseerde) sport hier nog beter op inspelen
We hebben net gezien dat de sport, ook de georganiseerde sport, echt al wel een aantal van de unicorn businessmodellen heeft geadopteerd of mee bezig is. Dat is het goede nieuws. Als ik kijk naar de kenmerken van de unicorns zie ik echter nog grote uitdagingen en daarmee kansen. 

XL3OpenPodium-MvB-3Bovenaan staat wat mij betreft technologie. De georganiseerde sport heeft volgens mij veel te weinig technologische kennis en expertise in huis heeft om succesvolle businessmodellen te ontwikkelen én te beheren. Om me heen zie ik veel bureaus ingehuurd worden om digitale concepten te ontwikkelen en implementeren maar zonder kennis en expertise in eigen huis is het zo ontzettend moeilijk hiermee op langere termijn succesvol te zijn. Unicorns doen niets anders dan non-stop hun technologie doorontwikkelen om aan de bal te blijven. Wil je meer met technologie? Dan is het zaak goed naar de eigen organisatie te kijken: hoe haal je de juiste expertise in huis? Zouden we bijvoorbeeld niet vanuit de georganiseerde sport intensief moeten gaan samenwerking met technische opleidingen? Wordt er al gezamenlijk nagedacht, in het kader van strategische personeelsplanning, over hoe de toekomstige sportorganisatie is ingericht en met wie?

Geen unicorn maar een zebra?!
Unicorns worden ook gekenmerkt door de enorme investeringen die erin gaan: privaat geld dat in private ondernemingen wordt geïnvesteerd. De georganiseerde sport wordt voor een groot deel gefinancierd vanuit publiek geld. Ik hoor dan ook vaak dat het niet gewenst is met dat geld risico’s te lopen, welke vaak geassocieerd worden met technologische innovaties. Als je dan bedenkt dat een groot deel van de unicorns ook niet winstgevend is, dan snap ik dat wel. 

"Waar nodig of relevant kunnen innovaties buiten de muren van de sportorganisatie ontwikkeld worden, om financiële stromen gescheiden te houden én om de innovatie weg te houden uit de sportbureaucratie"

Dus, wat doe je als je geen bodemloze put aan investeringen tot je beschikking hebt? Dan bouw je geen unicorn maar een zebra. Mijn oude werkgever EY VODW bedacht dit nieuwe (minder mythische) dier als term voor nieuwe innovaties. ‘Zebra-bedrijven zijn zowel zwart als wit. Ze zijn voor de winst en het goede doel’. Dit zijn innovaties die zowel een winstgevend karakter hebben als bijdragen aan het oplossen van een maatschappelijk probleem, altijd missie gedreven. Vaak zijn het innovatieve oplossingen die aansluiten op al bestaande producten en/of diensten binnen bestaande bedrijven. Waar nodig of relevant kunnen dergelijke innovaties buiten de muren van de sportorganisatie ontwikkeld worden, om financiële stromen gescheiden te houden én om de innovatie weg te houden uit de sportbureaucratie. Mijn punt over de juiste expertise op de juiste positie blijft onverminderd staan.

Ook op zoek naar unicorns en/of zebra’s? Of gewoon naar nieuwe businessmodellen? Pak de voorbeelden van de in dit artikel benoemde businessmodellen er eens bij en pas ze toe op je eigen organisatie. Of nog beter, pas ze toe op de wensen en behoeften van je doelgroep. Wil je daar eens over sparren? Zoek je inspiratie? Of heb je geen gebrek aan ideeën maar wel gebrek aan slagkracht of expertise om jouw unicorn of zebra te realiseren? Bel of mail, dan sparren we daar een keer over.

Margot van Beusekom is oprichter en eigenaar van Firma Leef. Bij Firma Leef! staat niet de sport maar de sporter centraal. Vanuit die filosofie ondersteunt en adviseert Firma Leef! sportorganisaties met sportergerichte strategieën en –concepten. Voor Sport Knowhow XL schrijft Van Beusekom vooral artikelen waarin zij de lezer de sportoogkleppen af laat doen en meeneemt naar werelden buiten die van de sport. Voor meer informatie: margot@firmaleef.nl of 06-5379 8153.

« terug

Reacties: 5

Jules Holleboom
22-01-2020

Interessant artikel! Zeker het denken in - en vooral toepassen van! - nieuwe businessmodelen is iets waar we als georganiseerde nog grote stappen in kunnen zetten.

Je stelt "bovenaan staat wat mij betreft technologie". Daar ben ik het mee eens zolang we technologie als middel gebruiken, en niet als doel. De valkuil is namelijk om vanuit technologie terug te werken naar een oplossing ("laten we blockchain gebruiken voor onze ledenadminstratie") terwijl de behoefte van de sporter anders ligt en in veel gevallen ook een stuk simpeler is, bijvoorbeeld "ik wil de goals kunnen terugzien van mijn team," zoals VoetbalTV doet. Daarmee bedoel ik niet te zeggen we niet hoeven na te denken over het optimaliseren van interne processen, of dat VoetbalTV geen technische uitdaging is (integendeel), maar vooral dat er meer vanuit de behoefte van de sporter gewerkt moet worden. En dat strookt volgens mij ook met de filosofie van Leef!, toch? :)

Wat betreft de afhankelijkheid van externe bureaus voor het bouwen van oplossingen, dat is verre van ideaal maar wel de situatie waar veel sportbonden mee moeten dealen. Ook bij bij de KNWU hebben we er mee te maken bij Fondo, onze eigen trainingsapp. De afhankelijkheid van derden (in planning) en het beperkte budget dwingt ons echter wel tot het maken van weloverwegen keuzes. Die keuzes durven we met vertrouwen te maken doordat we zelf nieuwe ontwerp- en ontwikkelmethodologieën toepassen, zoals het bouwen van prototypes en minimum viable products, o.a. met behulp van 'no-code platforms'. Op die manier zijn we in staat om de behoefte van onze doelgroep te valideren en beperken we het risico in de externe ontwikkeling. Het aantrekken of ontwikkelen van meer 'makers' (in plaats van managers) die over de technologische expertise beschikken om samen te werken met (interne/externe) developers is in mijn ogen de volgende stap in de digitale transformatie voor veel sportbonden. De cultuuromslag die daaruit volgt zou het ook makkelijker moeten maken om technisch geschoold personeel aan te trekken, zodat de afhankelijkheid van externe bureaus op termijn kleiner wordt.

Matthijs de Bruin
22-01-2020

Interessant artikel Margo! Erg interessant om na te denken over en bezig te zijn met technologische innovatie en businessmodellen.

Veel voorbeelden van unicorns. Ik ben nog wel benieuwd naar de Zebra’s zowel binnen als buiten de sport.

Zoals je beschrijft, het begint wat mij betreft ook bij technologie, maar specifieker nog de visie van de organisatie op technologie, gericht op de behoefte van de (potentiële) sporter en sportaanbieders. Daaruit volgt strategische personeelsplanning, technologische keuzes en een businessmodel. 

Een ander aspect waarom het binnen de georganiseerde sport nog lastig blijkt om echte grote technologische innovaties op het vlak van sportparticipatie te realiseren (ja, er zijn gelukkig enkele uitzonderingen!), is onze verantwoordingscultuur. Het is over het algemeen een uitzondering dat we echt ruimte en vertrouwen krijgen (die ook wordt gevoeld) om nieuwe dingen te proberen. We blijven net wat teveel binnen de gebaande paden (we blijven het liefs weg van de onzekerheid die experimenteren met zich meebrengt) en verschuilen ons achter zaken als ‘procedures’, ‘regels’, ‘beperkte middelen’ of ‘gebrek aan tijd’.

Tijd voor loslaten, tijd om lef te tonen, tijd om het onbekende en de onzekerheid te omarmen, tijd om doen, te falen, te leren en weer verder te proberen!

Huub Stammes
22-01-2020

Beste Margot, 

Unicorn of Zebra's zullen het moeilijk hebben om in treden in de sport in Nederland. Waarom? Omdat het huidige sportaanbod zeer kostenefficient is georganiseerd waardoor er nauwelijks marge is. In de sport zijn zo'n 1 miljoen vrijwilligers actief. Stel dat een gemiddelde vrijwilliger 40 uur per jaar actief is (erg defensief) en laten we een uurbedrag van € 25,= nemen dan is de gekapitaliseerde vrijwilligerswaarde € 1.000.000.000 (1 miljard). Vervolgens levert de overheid zo'n € 800 miljoen aan subsidies. Bedenk maar eens een sportaanbod dat kostenefficienter is en waar ook nog eens geld mee te verdienen is. Het wordt dan moeilijk om een gezond businesmodel te maken waarop er vreemd vermogen aangetrokken kan worden. Dat maakt intreden op de sportmarkt op zijn minst niet zo aantrekkelijk. In de fitnessmarkt zie je dit ook plaatsvinden. BasicFit heeft een prijsleadermodel en kan alleen door schaalgrootte marge maken. Maar moet door verregaande aquisitie steeds vreemd geld aantrekken in de hoop dat de beurswaarde uiteindelijk stijgt voor de aandeelhouder.  

De kans voor een unicorn of zebra als sportaanbieder zie ik op korte termijn niet gebeuren. Hoeveel technologische kennis er ook aan boord kan zijn. En overigens is bij al die unicornbedrijven die je noemde technologie een middel omdat zij vooral in de handelsketen de logistiek en distributie ingrijpend hebben veranderd en zo een blue ocean creeerden. Zie ook bijvoorbeeld CoolBlue. Is CoolBlue een technologisch bedrijf? Of is zij een witgoed verkoper? Of is zij een customer journey bedrijf? Voor mij is ASML een puur technologisch bedrijf. Je hebt gelijk dat al die unicorns mensen in dienst hebben die sterk zijn in de benodigde technologie, marketing en verkoop. De unicorns laten zich ook kenmerken doordat zij erg sterk verkoopgericht zijn en hebben daar budget voor vrijgemaakt. En daar kan de sportwereld wel wat meer van gebruiken. 

En een discussie met je ga ik graag aan. Mag ook buiten dit forum...

Hartelijke groet,

Huub Stammes

Margot van Beusekom
23-01-2020

Beste Jules, Matthijs en Huub,

Dank voor jullie reacties! Leuk te zien dat het artikel discussie op gang brengt. @Jules en @Matthijs, jullie zijn volgens mij beide hét goede voorbeeld in de sport; mensen met expertise om op dit vlak slagen te maken. Zijn er vanuit jullie Frontrunner groep nog ideeen gekomen om de drempels die jullie noemen te overwinnen? Sowieso leuk hier een keer met een kop koffie/thee over door te praten. En @Jules, natuurlijk staan de wensen en behoeften van de sporter (of wie de gebruiker ook is) bovenaan ;-) #Sportermarketing (https://www.sportknowhowxl.nl/nieuws-en-achtergronden/column-xl/item/102622/).

@Huub: laten wij zeker een keer een kop koffie/thee drinken. Vind je analyse van de financiering van de sport interessant maar ik zou ook wel willen bediscussieren of er niet juist teveel geld naar de sport gaat... Maakt dat de sport niet ook wat lui? Er is over het algemeen (te) weinig urgentie om het echt anders (lees: efficienter) te organiseren.

Wordt vervolgd!

Ineke Donkervoort
23-01-2020

Beste Margot, wat bedoel je met de laatste zin? "Er is over het algemeen (te) weinig urgentie om het echt anders (lees: efficiënter) te organiseren." Efficiënter in relatie met wat? Of iets efficiënt is, is gerelateerd aan de doelen die je wilt bereiken. Welke doelen heeft de georganiseerde sport? Welke doelen stellen afzonderlijke verenigingen zich daarbinnen?. Aan de georganiseerde sport wordt een belangrijke waarde toegedicht: namelijk die van de verbinding. Verenigingen kunnen er voor kiezen de vereniging zo te organiseren dat vooral velen zich er thuis voelen, en veel vijwilligers bereid zijn zich in te zetten. Daarmee kan een kwalitatief goed aanbod voor een relatief lage prijs tot stand komen. Niet efficiënt? Uiteraard kunnen verenigingen groei door het aantrekken van sporters met andere wensen belangrijk vinden. De uitdaging is dan hoe dat doel in lijn te brengen met het doel van de verbinding, en de blijvende inzet van vrijwilligers te waarborgen. Dat alles in een georganiseerde sport waarin grootte en sterkte van verenigingen sterk uiteenlopen, en er een verschil is tusssen het Westen en de randen van Nederland. Kortom diversiteit en variëteit. Open staan voor de veranderingen in de samenleving is belangrijk. Nadenken wat er mogelijk is om verschillende doelen te verenigingen complex, maar nodig. Kijken naar wat in andere sectoren gebeurt, zoals jij aangeeft, kan een inspiratiebron zijn. Het blijkt echter steeds weer een uitdaging om in de sport het kind niet met het badwater weg te gooien. Of de georganiseerde sport nu niet efficiënt georganiseerd is, is voor mij daarbij wel een vraag. Hartelijke groet, Ineke Donkervoort

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst