Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Warming-up app verbetert motoriek én voorkomt blessures

door: Thomas van Zijl | 23 april 2015

Het aantal sportblessures neemt de afgelopen jaren toe. Vooral de knie en de enkel krijgen het zwaar te verduren. Voor VeiligheidNL, hockeybond KNHB en Athletic Skills Model reden om via een speciale app het belang van een goede warming-up onder de aandacht te brengen. Via de app en de website www.warming-up.nl kunnen trainers werken aan schema op maat, compleet met oefeningen en video’s.
 
XL15VeiligeWarmingup-1Het aantal sportblessures steeg in 2013 tot 4,5 miljoen. Met name jonge sporters zijn veel terug te vinden in de ziekenboeg. Casper Dirks van VeiligheidNL heeft daar een duidelijke verklaring voor: het ontbreekt kinderen vaak aan voldoende motorische vaardigheden. “Zelfs mensen die drie keer per week sporten hebben een basis nodig en moeten weten hoe ze het beste bewegen. Omdat kinderen nauwelijks meer op straat spelen, is die basis soms te smal.”

Niet vanzelfsprekend
Voor VeiligheidNL is de warming-up dan ook vooral een middel om die motorische vaardigheden alsnog bij te brengen. Dat is nog moeilijk genoeg, want een goede warming-up is verre van vanzelfsprekend. Veel mensen raffelen het af en hebben er weinig zin in. Die benadering kan alleen veranderen als het nut duidelijk wordt en de warming-up zelf aantrekkelijker wordt. Voor kinderen betekent dat een iets speelsere opzet. “Wij proberen dat te bereiken door spelvormen in te bouwen, bijvoorbeeld via een variant op tikkertje en veel oefeningen met bal en stick.”

De nieuwe app is niet met stoom en kokend water tot stand gekomen. Vorig jaar al kwam er, naar aanleiding van het stijgende aantal sportblessures, een expertgroep van onderzoekers, sportartsen, orthopeden en sport- en kinderfysiotherapeuten bijeen. Belangrijk was dat Athletic Skills Model (ASM) aanschoof; een organisatie die zich richt op de verbetering van vroeg-motorische vaardigheden. Zij kijken heel sterk naar de ontwikkeling van het kind en welke oefeningen daar bij horen.

“Het is niet voor niets dat de jeugdspelers van Ajax ook leren judoën voor hun algemene motorische ontwikkeling"

“Dat verschilt sterk per leeftijd. Daarom hebben we binnen de app drie verschillende categorieën aangemaakt”, aldus Dirks. VeiligheidNL en ASM hebben de overtuiging dat een kind over een aantal algemene motorische vaardigheden dient te beschikken om sportief en lichamelijk vooruit te komen. Daarna komen pas de sport-specifieke onderdelen aan bod. “Het is niet voor niets dat de jeugdspelers van Ajax op De Toekomst ook leren judoën voor hun algemene motorische ontwikkeling, inclusief valtechnieken. Uiteindelijk komt hen dat ook op het voetbalveld van pas.

Risicosporten
XL15VeiligeWarmingup-2Dat juist de KNHB als eerste grote sportbond verbonden is aan het warming-upprogramma, is geen toeval. Samen met hun partner Interpolis waren zij al bezig met een programma gericht op preventie en een betere warming-up.

“Zij hebben dit programma omarmd omdat hij naadloos aansluit bij hun ambitie en hockey wat betreft knie- en enkelblessures tot de risico-sporten behoort.” Om de kans op kwetsuren in de toekomst te beperken, heeft de bond in samenwerking met kinder- en sportfysiothera-peuten, ASM en VeiligheidNL oefeningen opgesteld die trainers kunnen voorbereiden en monitoren.

“Die voorbereiding kan al thuis beginnen, De app stelt trainers in de gelegen- heid een profiel van hun teams aan te maken, een schema op te stellen en de vorderingen bij te houden”, aldus Dirks.

Uiteraard heeft VeiligheidNL een breder publiek voor ogen dan alleen de hockeyers. Er is dan ook al contact geweest met onder andere de KNVB. De voetbalbond is geïnteresseerd en haakt wellicht op een later moment aan, maar is nu bezig met andere initiatieven op het gebied van de warming-up. Dirks: “We hebben de app zo ingericht dat andere sporten en bonden gemakkelijk kunnen worden toegevoegd. In de toekomst zal dat zeker gebeuren.”

Warming-up op playgrounds
Een iets minder georganiseerde tak die nu aansluit in de rij is die van de playgrounds. Op pleintjes van onder meer de Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation wordt veel gesport door kinderen die niet zijn aangesloten bij een vereniging. Ook daar is een warming-up van groot belang. “Het draait om mobiliteit. Goede motorische vaardigheden betalen zich uit op de pleintjes. Om zoveel mogelijk hockeytrainers en buurtsportcoaches te bereiken, trekken wij de komende tijd het land in om de app te presenteren en uit te leggen hoe hij werkt.”

De warming-up app is gratis te downloaden voor smartphone en tablet voor IOS en Android. Voor meer informatie: www.warming-up.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst