Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Uitbreiding 'hardloop-app' om blessures te voorkomen

door: Thomas van Zijl | 5 maart 2015

Aan het trainen voor de marathon of ben je een extra rondje aan het lopen om flink af te vallen? Grote kans dat er een app aan te pas komt om de schema’s te kunnen uitvoeren en de afstanden nauwkeurig bij te houden én dat het risico op een blessure toeneemt. Uit onderzoek concludeert VeiligheidNL dat hardlopers die dat met een specifiek doel doen, vaker kampen met kwetsuren. Het is daarom de hoogste tijd dat app-bouwers zich gaan richten op blessurepreventie.

Hardlopen is zeer populair in Nederland, ook bij de beginnende sporter. Het kan een verklaring zijn voor de relatief veel blessures. In 2013 liepen 2,1 miljoen mensen regelmatig hard, het aantal blessuregevallen kwam in dat jaar uit op 640.000. “De drempel om een rondje te lopen is niet hoog”, zegt unit manager Casper Dirks van VeiligheidNL. “Dat veel mensen iets doen aan lichaamsbeweging is natuurlijk toe te juichen, maar ze beginnen soms met een te groot doel voor ogen en dan net iets te enthousiast.”

XL8-VeiligheidApps-1
In opdracht van VeiligheidNL heeft Ipsos onderzoek verricht waaruit blijkt dat bijna de helft van alle hardlopers (44%) gebruik maakt van een app. Juist doelgerichte hardlopers komen relatief vaker in de lappenmand terecht. Dirks stelt nadrukkelijk dat er geen oorzakelijk verband is aangetoond. “De app is niet de reden van blessures. Feit is dat de risicogroep –mensen met een duidelijk doel – wel vaak een app gebruiken. Overbelasting ligt op de loer omdat ze mogelijk vaker aan een pijntje voorbij gaan, te vroeg beginnen of nog niet geheel hersteld zijn van een oude blessure.”

Pleidooi voor completere app
Dirks begrijpt de populariteit van apps als Runkeeper, Hardlopen met Evy, My Asics, Dutch Runners of Looptijden.nl. Ze registeren feilloos tijd en afstand. Bovendien is er de mogelijkheid om een duidelijk schema te volgen en in het geval van bijvoorbeeld 'Hardlopen met Evy' worden hardlopers met audio ondersteund en gemotiveerd. Al die functies zijn nuttig, maar VeiligheidNL pleit voor een nog completere app, die een rol speelt op het vlak van blessurepreventie.

“Die functionaliteit is er soms nu al wel, maar de informatie is beperkt of wordt niet gezien. Dat is zonde, want gebruikers kunnen baat hebben bij aanwijzingen voor een goede warming-up of cooling-down.” Dirks rekent op positieve reacties. Uit onderzoek blijkt dat mensen die te kampen hebben gehad met blessures actief op zoek gaan naar informatie, maar beter is het natuurlijk om dat scenario voor te blijven.

Specifieke kennis
VeiligheidNL zat naar aanleiding van het onderzoek al met makers van hardloop-apps om de tafel. De stichting is de aangewezen partij om content te leveren, mochten zij inderdaad overgaan tot een uitbreiding van hun app. Dirks: “Wij hebben hier de specifieke kennis in huis en we weten ook hoe we die op een toegankelijke manier kunnen presenteren.” De techniek om die in te passen in de app is bij de makers ook al voorhanden. Er zou bijvoorbeeld aandacht besteed kunnen worden aan de warming-up, cooling down, maar ook aan spierversterkende oefeningen. Dirks verwacht dat gebruikers er minder makkelijk overheen stappen als een app hen wijst op het belang ervan.

XL8-VeiligheidApps-2“Uit ons onderzoek komt duidelijk naar voren dat deze groep open staat voor instructies en ze in grote mate opvolgt. Vergeet niet dat het gaat om mensen die serieus met hun sport bezig zijn. Ze zijn leergierig en willen liever niets aan het toeval over laten.”

De mogelijkheden om het aantal blessuregevallen onder app-gebruikende hardlopers terug te dringen zijn er, maar niet van vandaag op morgen. Dirks voorspelt dat er nog wel wat tijd voorbij gaat, voordat de uitbreiding van de apps een feit is en hij benadrukt dat gesprekken met de bouwers in een oriënterende fase zitten. In de tussentijd richt VeiligheidNL zich onder andere op de hardlopers die geen app gebruiken, nog altijd een kleine meerderheid. VeiligheidNL bereikt deze groep onder andere via een bijdrage aan het magazine Runner’s World en door een samenwerking met de Atletiekunie.

“Afgelopen november verzorgden we de bijscholing van 160 hardlooptrainers. Zij zijn betrokken bij het project Start to Run, specifiek gericht op beginnende hardlopers. Als we die risicogroep bewust kunnen maken van de kans op een blessure boeken we grote winst.”

Voor meer informatie: voorkomblessures.veiligheid.nl

« terug

Reacties: 1

Steven Vos
05-03-2015

Met veel interesse lees ik dit nieuwsbericht en kan dit alleen maar toejuichen. Graag wil ik dan ook even de volgende ontwikkeling delen:

Het Lectoraat Move to Be van Fontys Sporthogeschool en 2M Engineering ontwikkelen momenteel samen de InspiRun. Dit is een interactieve hardloop-app die hardlopers op maat begeleidt. Begeleiding op maat zou hardlopers kunnen ondersteunen bij het vermijden van blessures, het volhouden van goede intenties en het stellen van nieuwe doelen.

Aan de hand van een aantal vragen kan de software bepalen wat voor type loper men is (gebaseerd op gedetailleerde hardloopprofielen) en welke doelstellingen vooropgesteld worden. Op basis hiervan wordt een trainingsschema geselecteerd waarbij iedere trainingssessie wordt aangepast op basis van een aantal geregistreerde parameters in combinatie met het gevoel dat de loper heeft. Bijzonder aan deze app is dat hardlopers op basis van hun persoonlijke motieven en voorkeuren gepersonaliseerde feedback krijgen. Deze app onderscheidt zich van de bestaande systemen die veelal de vertaalslag naar het individu missen en/of geen trainingsschema’s aanpassen op maat van personen. Onze hardloopapp houdt rekening met wie hardlopers zijn en wat ze belangrijk vinden.

Deze ontwikkeling sluit aan bij lopende onderzoekslijnen (o.a. in samenwerking met TU Eindhoven, KU Leuven en Stichting Marathon Eindhoven) gericht op het profileren van hardlopers. Hiervoor konden we gebruik maken van informatie verzameld bij ruim 12.000 hardlopers. Deze profielen werden in een volgende stap gevalideerd bij individuele hardlopers in parken, bossen en stedelijke omgevingen en gekoppeld aan trainingsschema’s voor diverse afstanden en tempo’s.

Het prototype van deze applicatie zal in de periode maart-april getest worden en zal in een latere fase op grotere schaal uitgerold worden. Op korte termijn communiceren we hier verder over.

Met vriendelijke groet,

Steven Vos,
lector Move to Be - Fontys Sporthogeschool

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst