Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Ook Padel kun je nu spelen op een innovatief sportveld

door: Frank Molema | 8 oktober 2020

Een nieuwe vorm van een nieuwe vorm. Hoewel padel nog niet zo lang voet aan de grond heeft in Nederland, is de PLAYCE Padel een uitbreiding van de steeds populairder wordende sport. De PLAYCE Padel is een speelveld dat naast het spel Padel ook uitdaagt tot verschillende beweegvormen, gebaseerd op de visie vanuit het Athletic Skills Model.

Athletic Skills Company is de organisatie achter het Athletic Skills Model (ASM) – een wetenschappelijk en praktisch talentontwikkelingsmodel dat uitgaat van breed motorisch opleiden en veelzijdig bewegen – en introduceerde eerder al de PLAYCE Sport en de PLAYCE X. Dit zijn vernieuwende speelvelden waarmee gebruikers gestimuleerd worden veelzijdiger te bewegen. De PLAYCE Sport is een innovatieve uitbreiding van de sportcapaciteit bij sportverenigingen, de PLAYCE X is een veelzijdig en uitnodigend speelveld in de openbare ruimte of als buitengymlokaal. De bedoeling is dat iedereen op de velden terecht kan, ongeacht niveau of leeftijd.

"Meerdere gemeenten hebben al plannen om de PLAYCE X in het najaar van 2020 of het voorjaar van 2021 te realiseren"

Kleuren, lijnen, patronen
Uitgangspunt van het concept PLAYCE is het Athletic Skills Model. Met een grote variatie in kleuren, lijnen, patronen en (verstelbare) objecten worden gebruikers aangemoedigd op verschillende manieren te bewegen. Op de velden wordt bijvoorbeeld asymmetrie aangebracht, waardoor gebruikers een beroep doen op hun aanpassingsvermogen en creativiteit. 

Meerdere gemeenten hebben al plannen om de PLAYCE X – de X staat voor de tien grondvormen van bewegen – in het najaar van 2020 of het voorjaar van 2021 te realiseren. Ook bij voetbalclub Almere City komt dit innovatieve veld te liggen dat waarschijnlijk nog dit jaar te gebruiken zal zijn. 

PLAYCEPadel-1Brede motorische ontwikkeling
De PLAYCE Padel is de derde uitwerking van het concept PLAYCE. “Padel heeft veel raakvlakken met tennis, squash en badminton en is daarom een interessante vorm om ‘de bewegers’ breed motorisch te ontwikkelen”, zegt Martijn Postuma van de Athletic Skills Company. “Door de vele kleuren, vakken en patronen op de vloer en wand heb je op deze baan een enorme hoeveelheid extra aanleidingen om te sporten en te bewegen. Je gaat van één oefenvorm (padel) naar meerdere. Zo leveren we een bijdrage aan een brede motorische ontwikkeling.” 

"De PLAYCE Padel is ook geschikt voor tikspellen als ‘schone voeten’, of flag football"

PlayceX-MartijnPostuma

De PLAYCE Padel bestaat nu uit vier variaties, en is voorzien van extra sterk hekwerk, glaswanden en een in hoogte verstelbaar en weg te nemen net. Dit veld kan daarom gebruikt worden voor onder meer kleinere tennisvormen, touchtennis, handtennis, squash, pickleball, volleybal, handbal en voetbal. De PLAYCE Padel is ook geschikt voor tikspellen als ‘schone voeten’, of flag football. Daarnaast zijn er veel organisatievormen die een specifiek beroep doen op complex voetenwerk, behendigheid en sprongvormen. 

Uitbreiding tennispark
Vanwege de groeiende populariteit van padel worden bij tennisverenigingen vaak nieuwe padelbanen aangelegd. Volgens Postuma zit leverancier Padelbouw om tafel met de tennisbond om ook de bouw van PLAYCE Padel te stimuleren. “Alleen maar tennisbanen op een tennispark, dat is niet meer wat iedereen wil. Vaak zie je dat een paar banen worden ingewisseld voor padelbanen om een bredere doelgroep aan te spreken. Die slag wil je slaan.” 

Er zijn meer voordelen, vervolgt Postuma: “Dankzij PLAYCE Padel kan je het tenniscomplex, vaak beheerd door commerciële partijen, breder exploiteren”, zegt hij. “Het bewegingsonderwijs kan er ook terecht. Ook ouderen kunnen er hun ei kwijt en het veld is geschikt voor bijvoorbeeld revalidatie.” Hierdoor zullen de banen ook overdag meer gebruikt worden.

De eerste PLAYCE Padel is straks te gebruiken in Schiedam, waar een indoor-padelcentrum wordt aangelegd. De verwachting met de lancering is dat het concept bij meer geïnteresseerde partijen, zoals exploitatiebeheerders van tenniscomplexen of gemeenten met geschikte parken in beheer, onder de aandacht komt om in de toekomst hun gebruikers nog meer plezier in veelzijdig bewegen te kunnen bieden. 

Voor meer informatie: www.playce.nl en www.athleticskillsmodel.nl 

PLAYCEPadel-2

« terug

Reacties: 3

margot mombers
08-10-2020

misschien eerst even uitleggen HOE het spel werkt...???

Peter Hopstaken
08-10-2020

In het cursieve intro staat deze link naar een filmpje om duidelijk te maken wat padel inhoudt > https://bit.ly/3lq6uWY
 

Eric Nijsten - Tennisclub Veendam
08-10-2020

Heel mooi!

Vraagje: hoe kun je op dit veld padel spelen met al die kleurvakken en lijnen? Ik zie geen belijning voor padel op dit veld.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst