Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

PLAYCE X stimuleert om veelzijdiger te bewegen in openbare ruimte

door: Jelle Zondag | 28 mei 2020

Een aantal maanden geleden lanceerde het Athletic Skills Model (ASM) – een talentontwikkelingsmodel van René Wormhoudt en Geert Savelsbergh – PLAYCE Sport, een innovatief sport- en speelveld waarmee vooral sportverenigingen hun leden veelzijdiger kunnen laten bewegen. Nu zijn ze klaar met de vormgeving van een tweede variant, PLAYCE X, dat behalve voor sportverenigingen ook bedoeld is voor de openbare ruimte en bedrijven. Martijn Postuma, een nieuwe werknemer van ASM, vertelt.

PlayceX-MartijnPostumaMartijn Postuma maakte in maart de overstap van de afdeling Sport van de gemeente Almere naar ASM. In Almere werkte Postuma intensief samen met het Athletic Skills Model (ASM), onder meer bij de ontwikkeling van het Almere Kenniscentrum Talent, naschoolse beweegprogramma’s en de aanleg van sportaccommodaties die waren ontworpen door de ontwikkelaars van het Athletic Skills Model. Vanuit die ervaring en inzichten is hij gevraagd om zich bij zijn nieuwe werkgever te gaan inzetten voor de implementatie van het ASM bij andere gemeenten. 

Maatwerk en bewonersparticipatie
De toepassing van het ASM verloopt onder andere via de aanleg van de Skills Garden en PLAYCE-velden. Postuma: “Dit zijn innovatieve sport- en beweegvoorzieningen die uitgaan van maatwerk en bewonersparticipatie. Het totaalconcept is de Skills Garden, dat kan worden aangepast aan de ruimte en het budget. De eerste hiervan hebben we vorig jaar opgeleverd in Almere. Daarnaast hebben we gemerkt dat er ook vraag bestaat naar standaardoplossingen. Dit zijn de losse PLAYCE-velden: PLAYCE Sport en PLAYCE X. Uiteindelijk kan een standaard PLAYCE-veld natuurlijk een onderdeel worden van het grotere Skills Garden geheel.”  

“Bewegen in een asymmetrische omgeving doet een beroep op het aanpassingsvermogen en de creativiteit van de gebruikers"

ASM ontwikkelde de sport- en beweegvoorzieningen in samenwerking met partners RSI, Kragten en KSP Kunstgras en lanceerde PLAYCE Sport in maart op de vakbeurs voor sportaccommodaties in Houten. Volgens Postuma is er sindsdien veel belangstelling voor de velden. “Veel gemeenten zijn geïnteresseerd. Tussen nu en een paar maanden krijgen deze velden een plek in Nederland.” 

Uitdagend voor jong en oud
De velden van PLAYCE X zijn gebaseerd op dezelfde uitgangspunten als PLAYCE Sport, maar wijken er ook op een aantal punten vanaf. Evenals PLAYCE Sport zijn de PLAYCE X-velden asymmetrisch. Deze innovatie heeft ASM volgens Postuma in het bewegen in Nederland en ver daarbuiten geïntroduceerd. “Bewegen in een asymmetrische omgeving doet een beroep op het aanpassingsvermogen en de creativiteit van de gebruikers. Die zijn bewust of onbewust met deze grondvormen bezig. Dat maakt de velden uitdagend voor jong en oud.” 

PlayceX-2De velden van PLAYCE X zijn daarbij wat groter dan de velden van PLAYCE Sport, 22 bij 22 meter in plaats van 12,5 bij 22 meter. En waar PLAYCE Sport vooral bedoeld is als verrijking van trainingsaccommodaties voor sportverenigingen, daar moet PLAYCE X een gezonde leefstijl van bewoners in een gemeente, werknemers van bedrijven én leden van sportverenigingen bevorderen.

10 grondvormen van beweging
Het belangrijkste verschil zit echter in de mogelijkheden die de velden bieden. Postuma: “X staat voor 10, dat zijn de tien grondvormen van beweging die aan het veldje ten grondslag liggen. Deze komen voort uit het ASM en noemen wij de Schijf van 10. PLAYCE Sport is vooral ingericht op een veelzijdige combinatie van de oog-hand en oog-voetcoördinatie binnen meerdere grondvormen van bewegen. PLAYCE X beidt ruimte voor alle tien de grondvormen.” 

Postuma geeft enkele voorbeelden: "Op de rekken kan worden gezwaaid, geklauterd en geklommen, de betonwand in het midden is ideaal voor spelvormen van gooien, vangen, slaan, trappen, schieten en mikken. De rode cirkel op de grond heeft extra demping, waardoor deze geschikt is voor stoeivormen, duelvormen, het leren vallen of voor het oefenen van de beweegvaardigheden uit andere sporten, zoals judo, taekwondo of turnen. En de grond is ook prettig voor grondoefeningen of voor yoga of pilates.’’

"Iedereen moet door de velden worden verleid om in beweging te komen, samen of alleen"

Eindeloos oefenvormen variëren
Postuma benadrukt niettemin dat het voor potentiële gebruikers niet noodzakelijk is om met de uitganspunten van het ASM en PLAYCE X bekend te zijn. Postuma: “Dit is een belangrijk uitgangpunt van de ontwerpers. Iedereen moet door de velden worden verleid om in beweging te komen, samen of alleen. Het veld is bedoeld voor jong en oud, trainers, coaches, buurtsportcoaches en kinderen. Degenen die met de uitgangspunten van het ASM bekend zijn, kunnen op de velden eindeloos met oefenvormen variëren, maar kinderen kunnen er ook zelfstandig met een bal onder hun arm terecht.”

Postuma verwacht dat de PLAYCE X-velden zich evenals PLAYCE Sport snel in Nederland zullen verspreiden. De eerste gemeenten gaan volgens hem tussen nu en een paar weken tot aanschaf over. Maar daarmee houden de ambities van de ontwerpers niet op. Postuma: “We zijn nu bezig met het ontwerpen van PLAYCE Padel, een padelveld dat is aangepast aan de ASM-principes. Zo zullen we de PLAYCE-lijn blijven ontwikkelen.” 

Voor meer informatie: www.playce.nl, www.skillsgarden.nl, www.athleticskillsmodel.nl

PlayceX-3

« terug

Reacties: 1

Remo Mombarg
28-05-2020

Prachtige gedachte! Kan mij zelfs voorstellen dat er modules op komen die seizoens-afhankelijk/periode zijn. Dan heb je per periode ook weer een nieuwe stimulans en of mogelijkheid. Denk graag mee over werkzame elementen van dergelijke play-grounds in het land

Remo

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst