Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Jeu de boules in een nieuw jasje, met een hapje en een drankje

door: Nelleke van der Heiden | 13 juni 2019

Het begon een jaar geleden in Amsterdam. Of eigenlijk nog een paar jaar eerder, als grap, met een toernooitje jeu de boules met een paar vrienden op het Museumplein. Sinds een jaar kun je op het Zeeburgerpad in Amsterdam jeu-de-boulen als onderdeel van een avondje uit mét lekker eten en een drankje. En sinds kort is er ook zo’n foodhal met jeu-de-boulesbanen in Rotterdam. Allemaal onder de naam Mooie Boules.

Daan van Hal is de ondernemer die het Rotterdamse Mooie Boules heeft opgezet. Hij vertelt dat de Amsterdamse initiatiefnemers inderdaad door een soort pop-uptoernooi jeu de boules op het idee waren gekomen. Hij kwam precies op het goede moment via een gezamenlijke kennis met Rogier van Genugten en Jesse van der Meulen in contact. Hij had toen zeven jaar in de marketing gewerkt en merkte dat hij te veel in zijn auto en achter zijn computer zat en te weinig bezig was met hobby’s en passies zoals de horeca. In gedachten was hij al bezig met het creëren van 'een gave plek in Rotterdam, waar mijn passies, zoals eten, samenkomen'. Het idee voor een spelelement deed hij op in Amerika. Hij woonde 2,5 jaar in Brooklyn en zag daar hallen waar je kon shuffleboarden en kegelen. “Hippe tenten die spel en drank combineerden.”

MooieBoules-1Jeu de boulen tijdens uitgaan
Op dat moment kwam Van Hal dus de initiatiefnemers van Mooie Boules in Amsterdam tegen die precies dat deden - spel combineren met uitgaan - en op hun beurt graag wilden uitbreiden. Ze hadden Rotterdam bovenaan hun lijst staan. “Zij wilden hier wat doen, ik ken de stad als Rotterdammer en de lokale ondernemers en zo kwamen we met z’n drieën snel tot een plan de campagne.”

Het is een grote hal met langs de rand allemaal nisjes en in het midden acht jeu-de-boulesbanen

Voor de Rotterdamse locatie viel de keuze op een oude metaalfabriek aan de Vijverhofstraat in Noord. Daar was al een lokaal initiatief voor een vershal, maar dat kwam niet helemaal goed van de grond. Probleem was volgens Van Hal onder andere dat er geen horecavergunning op zat. “We hebben het nu echt opgezet als horecatent.” Het is een grote hal met langs de rand allemaal nisjes waar al een aansluiting voor een marktkraam was en waar de mensen van Mooie Boules allemaal huiskamertjes van hebben gemaakt, elk met een eigen thema en sfeertje, waar groepen - 'met je bedrijf, de hockey of een vriendengroep' - lekker kunnen tafelen en een eigen tap met eigen pils hebben. Kortom een eigen plekje, en in het midden van de hal zijn er acht jeu-de-boulesbanen. Die kun je reserveren en dat moet je ook vooral via de website doen als je zeker wilt zijn dat je met je groep kan jeu-de-boulen. 

MooieBoules-2Géén echte jeu-de-boulesvereniging
De banen zijn door professionals aangelegd, dus het zijn goede banen. Maar ze zijn wel korter dan de officiële jeu-de-boulesbanen, zegt Van Hal. Je kunt wel zelf een echte competitie opzetten - en daar kun je de schema’s voor krijgen via de website van Mooie Boules - en de regels van het spel zijn voorhanden, maar officiële wedstrijden onder de vlag van de bond zullen er niet zijn. “We leggen wel contact met de lokale verenigingen om te kijken of we samen iets kunnen doen, maar het is niet onze bedoeling om een echte jeu-de-boulesvereniging te zijn.” 

Een avondje Mooie Boules is vooral geschikt voor groepen. “Een teamuitje of een avond met je studentenvereniging”

MooieBoules-3Het gaat Mooie Boules vooral om het spel als onderdeel van het uitgaan en het losse sfeertje. Daarom willen ze juist niet de kant op van een officiële sport. Van Hal legt uit: “Het zit tussen de vrijdagmiddagborrel en met je team naar de escape room in.” Lekker eten en drinken is niet alleen de passie van Daan van Hal maar ook zijn Amsterdamse partners hechten daaraan. Beide hallen hebben verschillende eettentjes rond de boulesbanen en ze hebben de topchefs Ron Blaauw en Ron de Jong aan zich gekoppeld.  

Een avondje Mooie Boules - een naam met een knipoog, ‘mooie gezellige boel’ - is vooral geschikt voor groepen. “Een teamuitje of een avond met je studentenvereniging”, zegt Van Hal, maar “we zijn ook heel toegankelijk voor de buurt om op vrijdag of zaterdag binnen te komen lopen”. Rotterdam is dus nu net begonnen, Amsterdam verwelkomt op een gemiddelde avond 80 tot 100 man. En daar komen nog meer steden bij. Er zijn plannen voor Delft, Den Haag, Eindhoven, Breda en Nijmegen. 

Voor meer informatie: Mooie Boules

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst