Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

De hardlooptechniek kan bijna altijd stukken beter

door: Marc Hoeben | 17 november 2016

Het was al veel langer zijn woonplaats en incidenteel deed hardloopspecialist Bob Boverman wel eens iets in Almere. Maar nu heeft het, zo dicht bij huis, veel meer handen en voeten gekregen. Op de eerste en de derde donderdag van de maand heeft de inmiddels 72-jarige Boverman tijd vrijgemaakt om via LoopVRIJ-sessies mensen individueel aandacht te kunnen geven in kleine groepen en ze via techniekverbetering nog meer te laten genieten van hardlopen.

Bob Boverman is van 1944 en werkte een leven lang in de topsport. Hij was jarenlang bondscoach bij de Atletiekunie, hij begeleidde een topper als Hans Koeleman, maar was ook actief in tal van andere sporten als triatlon, badminton en tennis met de overdracht van zijn kennis op het gebied van loop- en beweegscholing.

“Wat de mensen misschien aanspreekt: ik ben destijds nog bezig geweest met Wimbledon-winnaar Richard Krajicek. Dat lijkt dan een heel andere sport, waarbij heel andere dingen komen kijken. Goed, het gaat bij tennis natuurlijk meer om keren en stoppen dan bij hardlopen. Maar de basis moet wel goed zitten. Anders kun je nooit verder werken.”

XL39BobBoverman-1Werken op alle niveaus
Het lijkt niet vanzelfsprekend voor Boverman om werk te maken van recreanten. “Maar dat maakt me nou echt niks uit. Ik werk heel graag met alle niveaus. Dat was vroeger al zo, dat is nog steeds zo. Het is mijn werk, ik krijg ervoor betaald. Maar het is tegelijk ook mijn hobby. Ik kan het me niet anders voorstellen. Zo gaat het mijn hele leven al. Ik voel me ook nog hartstikke fit. Waarschijnlijk ga ik lopend mijn kist in, zeg ik altijd maar. Ik heb een tijdje terug alleen mijn kruisbanden gescheurd. Maar dat is gerepareerd en dat is geen enkel probleem meer.”

"De meeste mensen beheersen de techniek van het hardlopen ook eigenlijk maar slecht. Daar zit veel ruimte voor verbetering"

Zo kan het dat Boverman een tijdje terug bij de winkel van Run2Day in Almere binnenstapte, of ze er wat voor voelden lokaal via hun winkel de loopsessies van LoopVRIJ te promoten. “Veertien dagen geleden ben ik daarmee begonnen, de eerste twee sessies heb ik nu gehad met enkele mensen. Het moet nog een beetje op gang komen. Het zou mooi zijn om elke eerste en derde donderdag van de maand iets van zes mensen per keer te hebben. Ik kan wel meer aan, maar dat is ook een mooi aantal om mensen veel individuele aandacht te geven.”

Bevlogen
Boverman is een bevlogen looptrainer, die nog steeds zijn aandacht verdeelt tussen Amsterdam en Almere. Ooit, in 2009, begon hij met LoopVRIJ in het Vondelpark in de hoofdstad, omdat hij zoveel mensen vanuit het niets zag starten met hardlopen en ook constateerde dat er veel ruimte voor verbetering lag. “En dat is wel zo’n sensatie, als mensen beter leren lopen. Dat is ook wel het mooie: iedereen gaat vooruit. De meeste mensen beheersen de techniek van het hardlopen ook eigenlijk maar slecht. Daar zit veel ruimte voor verbetering.’’

XL39BobBoverman-2Geïnteresseerden kunnen bij LoopVRIJ voor een enkele keer aansluiten. “Maar wil je iets bereiken, heb je toch al snel drie tot vijf sessies nodig.” Boverman neemt bewust ruim de tijd tussen de verschillende sessies. “Mensen krijgen oefeningen en aanwijzingen mee en dan duurt het natuurlijk een tijd voordat ze zich dat eigen maken.”

Voorvoet
Hij is geen verstokte fan van het lopen op de voorvoet, zoals tegenwoordig vaak wordt gepropageerd. “Voor het langzaam lopen en de grotere afstanden kom je toch wat meer uit op een techniek vanaf het midden van de voet. Maar dat hoef je de mensen eigenlijk helemaal niet te zeggen. Waar ik op let is dat ze de voet goed onder zich moeten zetten. Dan gaan ze daar vanzelf naartoe.”

“Tegenwoordig wordt het ‘vallen’ gepropageerd. Maar sommigen begraven zich in de grond. Je moet hooguit vallen naar de horizon, zeg ik altijd”

De sessies van LoopVRIJ kosten 25 euro per keer, ongeacht het aantal sessies. Boverman let op drie zaken: ritme, houding en ontspanning. “Bij ritme heb je het bijvoorbeeld over pasfrequentie. Bij langzaam lopen is de techniek juist moeilijker. Het gaat erom dat je niet te grote passen neemt.” Bij de houding is hij er wel een voorstander van dat mensen rechtop lopen. “Tegenwoordig wordt het ‘vallen’ gepropageerd. Maar sommigen begraven zich in de grond. Je moet hooguit vallen naar de horizon, zeg ik altijd.” Als het gaat om ontspanning, dan kijkt hij vooral naar de schouders. “Die zitten vaak te hoog. Daar doen we dan oefeningen voor.”

Zelf aan de slag
De sessies moeten mensen aan het denken zetten, ze moeten er vervolgens zelf mee aan de slag. Ze krijgen oefeningen mee, tijdens de eerste sessie wordt er ook een loopvideo gemaakt. Boverman analyseert de beelden en stuurt deze voorzien van tips en tricks terug. “Maar het blijft zo: mensen moeten niet te snel te veel verwachten.”

Voor meer informatie: LoopVRIJ op Facebook en/of bekijk wat instructievideo's

« terug

Reacties: 2

Piet van Loon, orthopeed
17-11-2016

Fantastich dat iemand van 72 jaar, met zijn eigen jeugd nog in een tijd dat de lichamelijke opvoeding nog breed op orde was, het plezier van mooi lopen kan overbrengen. Het probleem van de jongere generaties is de verstijving van de wervelkolom, vaak in zeer ongunstige houding. Hierdoor verkroten en verstrakken de grote strekspieren, zoals de hamstrengen, die volcontinu moeten overwerken. De problematiek in de topvoetballerij is een uiting van een gebrek aan preventief rekken en strekken in de jeugd en de juiste manier van onderhoud om de rug soepel te houden. Dan worden de looppatronen bij de jeugd vanzelf beter en dat werkt weer preventief op rugklachten, blessures en vervroegde slijtage van rug en gewrichten. Kennis en kunde van 'vroeger', die in de zittende westerse maatschappij is weggezakt, verdient weer aandacht.

Daaraan werken, maakt alle lopen en sport weer leuker. Laten we hopen, dat de generatie van Boverman nog even doorgaat.  

Peter Beekman
13-05-2018

Wat heb ik als kind genoten van de wedstrijden en de trainingen op de chris bergerbaan AV 1923                

Gouden tijden waren het daar met de 800 en 1500 lopers etc olv van Cees Coppelaar zelf het gouden voetbalteam Ajax (  kwamen een keer langs maar maar die hielden de jongens van av1923 echt niet bij ) werd verslagen op de 1500 meter door de mannen van AV 1923 .  Dank hiervoor mannen ! 

Dank Bob Boverman.

Peter Beekman ( lid av1923 1964-1984)

Peter@beekman.tv

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst