Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Column XL-Item

The World Games: Nederland moet nu doorpakken 22 augustus 2017

door: Jan Fransoo

Vier jaar geleden reflecteerde ik op deze plaats over de gebrekkige aandacht van NOC*NSF voor The World Games. Net terug uit Cali, waar in 2013 de negende editie van The World Games was gehouden, verbaasde ik mij erover dat NOC*NSF geen enkele verantwoordelijkheid had genomen voor het Nederlandse team en bovendien in haar communicatie ook met geen woord sprak over de atleten die medailles behaalden in Cali.

Gerard Dielessen heeft destijds de handschoen opgepakt en mij gevraagd om met een concreet voorstel te komen. Ik heb de bonden van de medaillewinnaars uit Cali vervolgens uitgenodigd voor een gesprek, en aansluitend heeft het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond op voorbeeldige wijze een Nederlands Team samengesteld, met behulp van hun kledingsponsor Erima en een bedrag van slechts vijftigduizend euro van NOC*NSF. Een mooie eerste stap is gezet, en de Nederlandse delegatie was in Wroclaw, waar vorige maand de tiende editie van The World Games werd gehouden, op vele plekken goed zichtbaar.

Zachte landing
Ook het IOC heeft The World Games inmiddels volledig omarmd. In Agenda 2020, de strategische agenda van President Thomas Bach om het IOC en de Olympische Spelen te hervormen, worden The World Games als specifieke partner benoemd. The World Games vormen een podium voor het IOC om te zien of sporten bijdragen aan een multisportevenement. Zo zullen van de sporten in Wroclaw karate en sportklimmen ook in Tokio zijn te zien in 2020. Maar The World Games zullen in de toekomst ook een zachte landing moeten gaan bieden aan sporten of disciplines die van het olympische programma zullen verdwijnen. Die dynamiek zal er steeds meer komen.

"The World Games lieten zien dat er geen miljarden aan operating budget nodig is om Spelen te organiseren"

Daarnaast is er nog een groot belang van The World Games voor het IOC: het evenement in Wroclaw lieten opnieuw zien dat er geen miljarden aan operating budget nodig is om Spelen te organiseren. Toen ik aan de Sport Director van het IOC in detail uitlegde hoe wij als International Korfball Federation onze event presentation hadden ingericht en met welke beperkte middelen wij een hoge kwaliteit behaalden waarmee we zonder meer aan de vereisten voor het Olympic Channel voldeden, suggereerde hij een aantal olympische sporten eens op stage te sturen. Met een operating budget van ca 50 miljoen euro (en ca 25 miljoen in bouw of verbouw van faciliteiten) steekt het budget van The World Games schril af tegen dat van de Spelen.

Dat is een boodschap die Bach maar wat graag wil verspreiden en waarvan het zijn organisatie graag wil laten leren. Dat is op dit moment ook een IOC-zetel waard, want op The World Games-voorzitter Perurena werden onlangs speciale voorwaarden van toepassing geacht waardoor hij IOC-lid kan blijven ondanks het bereiken van een leeftijd waarop hij terug zou moeten treden.

"Het KNKV had een voorbeeldige social media-campagne opgezet, die veel bereik had"

Honderden uren wereldwijd live televisie
Positief waren ook de honderden uren die wereldwijd live televisie te zien, zoals bijvoorbeeld in Duitsland waar de grote sportzender Sport1 meer dan honderd uur live televisie uitzond. De Nederlandse traditionele media waren afwezig, met een enorm positieve uitzondering van De Telegraaf die veel aandacht besteedde aan de sportprestaties alsmede aan de sportpolitieke betekenis van de The World Games. Het KNKV had een voorbeeldige social media-campagne opgezet, die veel bereik had, met onder andere een dagelijkse talkshow vanuit Wroclaw die via Facebook honderdduizenden Nederlandse fans van de nodige analyses voorzag.

Maar nu terug naar de sport zelf. Indien NOC*NSF de strategische positie erkent die het IOC inmiddels aan The World Games heeft gegeven, is het van belang om nu door te pakken met de positie van dat evenement in het Nederlandse sportlandschap. Groei is mogelijk op drie fronten: het representatieve, het organisatorische én op het sportieve front.

Tsjechen als voorbeeld
Ten aanzien van de eerste twee punten, lijkt het verstandig de route te volgen zoals bijvoorbeeld het Tsjechische Olympische Comité dat in de afgelopen jaren heeft gedaan. Binnen het Comité is een permanente commissie gevormd voor The World Games waarin de betreffende nationale bonden zijn vertegenwoordigd; de Tsjechische Chef de Mission is dezelfde voor drie evenementen: Olympische Zomerspelen, Olympische Winterspelen, en The World Games; er is een Tsjechisch huis ingericht tijdens de Spelen voor alle atleten en hun families waar ook gasten worden uitgenodigd.

"België verraste met uitstekende prestaties bij een grote diversiteit aan sporten"

Ten aanzien van het sportieve front laat ik de details graag aan de kenners. Daarbij lijkt het me goed te kijken naar landen als Duitsland, Frankrijk en vooral België, dat verraste met uitstekende prestaties bij een grote diversiteit aan sporten. Hiermee overtroffen ze ruimschoots hun eigen verwachtingen. België eindigde met een totaal aan 24 medailles (waarvan 7 gouden) in de top-10 van het medailleklassement, met een delegatie die kleiner was dan de Nederlandse.

Nederland stelde teleur
Sportief stelde Nederland teleur met de laagste plaats ooit in het medailleklassement. Het lijkt tijd dat de uitstekende topsportkennis in Nederland ook wordt uitgezet naar de sporten die bij The World Games zijn betrokken; daarbij kan ook geleerd worden hoe de sporten die niet op het olympisch programma staan met minder middelen relatief veel meer doen. Zo kunnen meer atleten profiteren van de kennis en faciliteiten van de Nederlandse sport en kunnen we ons in Nederland op meer sporten voorbereiden die in de toekomst mogelijk enige tijd op het olympisch programma zullen staan.

Jan Fransoo (1965) is sinds 2003 voorzitter van de International Korfball Federation. Eerder was hij daar was secretaris-generaal (1997-2003). Ook was hij council member (2001-2005) en voorzitter (2005-2013) van de Association of IOC Recognised International Sports Federations alsmede council member (2007-2011) en vicevoorzitter (2011-2013) van SportAccord. In het dagelijks leven is Fransoo sinds 2003 hoogleraar Technische Bedrijfskunde aan de School of Industrial Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst