Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"De vrouwelijke touch moet nog steeds alleen van mij komen" 29 november 2016

XL29IntroDeJongeSportbestuurderJongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Tessa Trommelen, looptrainerscoördinator bij Atledo in Dongen.

1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Ik ben Tessa Trommelen en kom uit Dongen. Ik ben 23 jaar en net afgestudeerd aan de HAN, ik volgde de studie Sport- en Bewegingseducatie. Mijn afstudeerstage heb ik gedaan bij de paralympische afdeling van de Atletiekunie. Op dit moment werk ik als leefstijlcoach bij een sport- en gezondheidscentrum en daarnaast volg ik de Master in Coaching aan het Cruyff Institute."

"Ik doe sinds mijn 12e kaar aan atletiek bij Atledo in Dongen. Daarnaast heb ik drie mooie jaren atletiek meegemaakt bij NSAV ’t Haasje, de studentenatletiekvereniging van Nijmegen. Tot mijn 16e ben ik fanatiek wedstrijdatleet geweest, daarna werd het wat recreatiever en loop ik nu vooral voor de gezelligheid en om fit te blijven. Naast het atletiek bij Atledo ben ik juniorentrainer bij AV Spiridon in Rijen en geef ik daar ook een Atletiek+-groep training voor kinderen met gedrags- en ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme, ADHD, ADD. Verder spendeer ik mijn vrije tijd in de herfst en winter vooral aan een grote carnavalswagen die we met een mooie groep mensen ieder jaar bouwen en vind ik het in de zomer leuk om festivals te bezoeken als medisch hulpverlener."

XL41DejongesportbestuurderTessaTrommelen-12. Welke taken heb je in het bestuur?
"Mijn functie is looptrainerscoördinator. Ik coördineer dus, zoals de naam al zegt, de looptrainers en looptrainingen binnen de vereniging. Dit gaat van het opvangen en informeren van potentiële leden tot het indelen van de trainingen en trainers. Daarnaast ben ik het aanspreekpunt voor de looptrainers en lopers en probeer ik hen warm te maken voor het samen lopen en deelnemen aan verschillende regio-evenementen."

3. Hoe ziet de rest van het bestuur bij Atledo er qua samenstelling uit?
"Toen ik in januari 2016 bij het bestuur aansloot, bestond het bestuur uit vijf mannen met een gemiddelde leeftijd van rond de zestig. Inmiddels heb ik een ander, jonger, lid overtuigd om bestuurslid te worden en is de gemiddelde leeftijd iets gedaald, maar de vrouwelijke touch moet nog steeds alleen van mij komen. De overige mannen doen hun bestuurstaken al jaren en zijn dus erg ervaren in hun functie: voorzitter, secretaris, penningmeester en atletiektrainerscoördinator."

4. Hoe lang denk je nog bestuurslid bij Atledo te blijven?
XL41DejongesportbestuurderTessaTrommelen-2"In principe is het de bedoeling dat ik minimaal twee jaar bestuurslid blijf, ook voor de continuïteit in de vereniging. Ik denk dus zeker tot januari 2018 bestuurslid te blijven en daarna ga ik het maar per jaar bekijken."

5. Wat was voor jou de reden om in het bestuur toe te treden?
"Ik heb mezelf aangeboden toen ik een vacature voorbij zag komen. In die tijd zat ik ook nog bij de Nijmeegse studentenatletiekvereniging waar ik graag in het bestuur wilde, maar in verband met mijn studieperiode in het buitenland kwam dat niet zo goed uit. Toen ik terug was uit Noorwegen ging ik dus op zoek naar een nieuwe uitdaging en kwam ik hierbij terecht."

6. Hoe vind je het om verenigingsbestuurder te zijn? Welke plus- en minpunten ervaar je?
"Het grootste pluspunt van verenigingsbestuurder zijn vind ik het netwerk dat je ermee opbouwt. Ik leer steeds meer lopers van de vereniging kennen, en zij mij ook. Daarnaast werken we samen met besturen van andere verenigingen uit de regio en hebben we een paar keer per jaar bijeenkomsten vanuit en met de Atletiekunie. Het nadeel is dat er veel plannen en vragen zijn vanuit de vereniging, maar dat dit natuurlijk nooit allemaal meteen uitgevoerd kan worden. Het vraagt tijd van jezelf, maar bijvoorbeeld ook van vrijwilligers die je nodig hebt. Zo gaat er soms maanden overheen voordat er iets uitgevoerd of bereikt wordt."

"Mijn uitdaging is het enthousiasmeren van jongere leden om een trainerscursus te gaan doen"

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in het komende jaar?
In ons trainerskorps ligt, net als in het bestuur, de gemiddelde leeftijd aardig hoog. Dit leidt ertoe dat een aantal trainers minder training gaat geven of zelfs helemaal wil stoppen. Mijn uitdaging is dus het enthousiasmeren van jongere leden om een cursus te gaan doen - om assistent-trainer of hoofdtrainer te worden - om zo te proeven aan het trainersvak en de groep looptrainers van onderaf aan te vullen."

"Ook wil ik meer leden stimuleren om deel te nemen aan regionale evenementen, wedstrijdloper of niet. We merken steeds weer dat het erg gaaf is om met een hele groep blauwe shirtjes en jasjes deel te nemen aan een evenement, en dat wil ik zoveel mogelijk lopers laten ervaren, ook de recreanten."

XL41DejongesportbestuurderTessaTrommelen-38. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Jazeker. Een bestuursfunctie is erg leerzaam, of het nou om organiseren gaat of om alleen al samenwerken met anderen. Niet alleen voor je CV interessant dus, ook voor je persoonlijke ontwikkeling!"

"Jongeren zijn zeker niet vies van bestuursfuncties!"

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Het zou goed zijn om duidelijk te maken hoeveel je leert van een bestuursfunctie. Ook is het misschien handig om bestuurstermijnen korter te maken en meer te werken met jaardoelen. In veel studentensportverenigingen en studieverenigingen zie je dat er gesolliciteerd moet worden om in het bestuur te kunnen komen. Jongeren zijn dus zeker niet vies van bestuursfuncties! Het lijkt mij dat veel ‘normale’ verenigingen kunnen leren van hoe deze studentenverenigingen met besturen en bestuursfuncties omgaan. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat een jongere wil en waar zijn interesses liggen. Zo kun je meer jongeren aansporen iets voor de vereniging te doen, of dat nou bestuurslid is of in een andere rol!"

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst