Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Maikel Waardenburg aan Henk Stokhof 2 juni 2020

  • De vraag van… Maikel Waardenburg, universitair docent verbonden aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht
  • Aan... Henk Stokhof, hoofd afdeling Sportbeleid & Ontwikkeling bij de gemeente Amsterdam


MaikelWaardenburg150FC

De vraag

Gemeenten hebben na het versoepelen van de coronamaatregelen regie gekregen in het realiseren van sportaanbod voor jeugd, ook voor hen die niet lid zijn van een sportvereniging. Daarnaast is zeker in een stad als Amsterdam het gebruik van buitensportaccommodaties (in een anderhalvemetersamenleving) een aandachtspunt, evenals het gebruik van de openbare ruimte (o.a. Urban Sports). Hoe gaan jullie om met deze nieuwe verantwoordelijkheden en bijbehorende beleidsdilemma’s? Welke impact verwacht je dat hiervan uitgaat op het Amsterdamse sportbeleid voor de komende jaren? Welke beleidsinstrumenten komen onder druk te staan, en waar liggen juist ook kansen?

HenkStokhof175FC

Het antwoord

Het gaat goed hier in Amsterdam, al is het heel erg wennen aan het nieuwe werken, andersoortige deadlines en online vergaderen. Gelukkig kan ik ook regelmatig de boer op om de sportvoorzieningen te checken, ook die waar dak- en thuislozenopvang geregeld wordt. Naast zo de voortzetting van de regluiere werkzaamheden, noopt de coronacrisis ons tot een tweetal noodzakelijke sporen van inzet. Ten eerste zijn we heel druk met de ‘opening up’, het weer opstarten van de activiteiten op onze sportvoorzieningen en het doorstarten van het werk van verenigingen en andere sportaanbieders. Het is goed om bevestigd te zien dat sporten en bewegen een belangrijk deel zijn van het weer opstarten van de samenleving. Daarnaast ‘halen we het net op van de schade’ voor de sportsector, waarmee we voorstellen voorbereiden om samen met de nationale steunmaatregelen partijen in de sportsector bij te staan.

"In de tijd van de heropening van voorzieningen nodigen we verenigingen ook uit om het aanbod te delen met niet-leden"

Maatschappelijk belang als uitgangspunt
De vraag van Maikel gaat over het eerste spoor. Om te beginnen is Urban Sports een speerpunt voor Amsterdam in het huidige tijdvak. Deze zomer komt er een nieuwe Urban Sportzone gereed op het Zeeburgereiland en de sector is zeker in beeld waar het gaat om de steunmaatregelen. De aanbieders van de ‘anders georganiseerde sport’ worden in de opening up en in de inventarisatie van de schade meegenomen, zoals we ook de verenigingen in beeld hebben. Uitgangspunt is daarbij het maatschappelijke belang en de bijdrage van die aanbieders in het voor Amsterdam belangrijke sportaanbod. Het is niet zo dat we daarmee vanuit het sportbudget alle ondernemers en zzp-ers kunnen bijstaan. Daar zijn wij dan net het loket niet voor, maar het zou kunnen dat wij - gelet op onze beleidsdoelstellingen - nader te bepalen kleinere maatschappelijke instellingen wel weer van belang achten.

In de tijd van de heropening van voorzieningen nodigen we verenigingen ook uit om het aanbod te delen met niet-leden. Dat is dan natuurlijk tijdelijk. Als de situatie zich weer normaliseert, dan pakken we ons beleid voor sportverenigingen en voor anders georganiseerde sport weer op, maar dan wel in een anderhalve meter samenleving, met alle nieuwe werkwijze die daarbij zullen gaan horen.

VraagAntwoord-HS-1

FrankThewessem150FCVolgende keer het antwoord op de vraag van Henk Stokhof aan Frank Thewessem, directeur Topsport Amsterdam: 
Beste Frank, Amsterdam is onlangs door adviesbureau Sport2B uitgeroepen tot dé topsportgemeente van 2019. Amsterdam behaalde vorig jaar de beste topsportprestaties, gemeten over 40 topcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners. Noblesse oblige, maar hoe denkt Amsterdam in het algemeen en de stichting Topsport Amsterdam in het bijzonder zich in dit crisisjaar wederom van andere Nederlandse gemeenten te onderscheiden op het gebied van topsport?

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst