Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

5 redenen waarom multisport belangrijk is voor kinderen 6 december 2016

door: Margot van Beusekom

Dit artikel is een oproep aan alle sportprofessionals over de eigen sportmuur heen te kijken en de samenwerking te zoeken met andere sporten. Waarom? Ik geloof dat multisport dé weg is naar een lang, actief en sportief leven. In deze column duid ik het belang van multisport voor kinderen. In de hierop volgende column die volgende week wordt gepubliceerd op Sport Knowhow XL benoem ik de kansen van een multisportbenadering voor volwassenen.

Ze zijn er zeker nog: de jongens die op zesjarige leeftijd gaan voetballen, dit hun hele leven blijven doen en nooit een andere sport ervaren. En dat is fantastisch! Als ze echt hun hele leven blijven voetballen. Maar een deel van deze groep jongens vindt voetbal eigenlijk helemaal niet zo leuk. Of ze hebben minder talent voor deze sport dan hun vriendjes. Blijven ze dan wel ‘lid’ omdat het gezellig genoeg is met hun vrienden of stoppen ze op een gegeven moment? En wat gebeurt er als ze verhuizen, naar de middelbare school gaan en andere ‘geneugten’ van het leven ontdekken? Cijfers wijzen uit dat de sportparticipatie van kinderen na hun twaalfde leeftijd drastisch afneemt. Een tweede grote daling zien we rond het achttiende levensjaar. En daar moeten we wat aan doen!

"Als kinderen op jonge leeftijd niet goed leren bewegen, lopen ze de rest van hun leven achter de motorische feiten aan"

Jong geleerd is oud gedaan. Investeren in sport en bewegen voor kinderen is een investering in de toekomst. Er zijn, wat mij betreft, vijf redenen waarom het belangrijk is te kiezen voor een multisportontwikkeling voor kinderen.

1. Een brede lichamelijke en motorische opvoeding
Als kinderen op jonge leeftijd (<6 jaar) niet goed leren bewegen, lopen ze de rest van hun leven achter de motorische feiten aan. En met bewegen heb ik het eigenlijk nog niet eens over sporten. De bewegingswetenschappers, dat ben ik niet, onderschrijven dit. Dat is de theoretische wetenschap.

In de praktijk zie je echter dat iedere sport de kinderen op een zo jong mogelijke leeftijd al wil binnenhalen. Je kan ze maar beter binnen hebben, dan gaan ze minder snel naar de buren. Vanuit een kortetermijngedachte begrijpelijk. Maar het beoefenen van één enkele sport op jonge leeftijd zorgt ervoor dat het kind heel eenzijdig leert bewegen. Zelfs als niet bewegingswetenschapper kan ik me er iets bij voorstellen dat het niet goed is voor een kind van jongs af aan alleen maar gebogen over een hockeystick over het veld te rennen.

Gelukkig zien meerdere sportbonden dit tegenwoordig ook. Zo gaat Funkey van de KNHB niet alleen om hockeyen, heeft de gymnastiekunie het Nijntje Beweegdiploma geïntroduceerd en poppen de multisportconcepten voor de jongste jeugd uit de grond. MonkeyMoves vind ik daarin een erg leuk initiatief. Ook NOC*NSF is een eigen concept voor deze jonkies aan het piloten: SportZ. Dat gaat dus goed!

'Eerst bewegen, dan sporten, dan specialiseren. Doe je dat niet, dan krijg je houterig bewegende kinderen, die steeds moeilijker mee kunnen komen in het bewegings- en sportonderwijs' - Stichting Multiskills

"Voor iets oudere kinderen is het heel goed om de verschillen in culturen en achterban van diverse sporten mee te krijgen"

2. Een brede sociale ontwikkeling
Tweede reden waarom het belangrijk is voor kinderen een brede sportieve opleiding te genieten is de brede sociale ontwikkeling. Dan heb ik het niet meer per se over de allerkleinsten, voor hen is het vooral belangrijk in een vertrouwde omgeving, het liefst met vriendjes en vriendinnetjes te leren bewegen. Maar voor iets oudere kinderen is het heel goed om de verschillen in culturen en achterban van diverse sporten mee te krijgen. Hockey heeft nou eenmaal een andere cultuur dan de gemiddelde vechtsport. Allebei met hun eigen normen en waarden. Daar kunnen kinderen veel van leren.

'Kinderen die op jonge leeftijd verschillende sporten beoefenen ontwikkelen zich ook beter op de volgende aspecten: life skills, sociaal gedrag, gezondheidsbewustzijn, omgang met een diversiteit aan mensen en sociaal kapitaal' - Marije T. Elfrink-Gemser (RUG)

3. Focus op plezier in plaats van prestatie
Plezier in sport is een hot topic en terecht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen die plezier hebben in hun sport succesvoller zijn dan kinderen die geen plezier hebben in hun sport. Als je dat combineert met het feit dat als kinderen meerdere sporten beoefenen per definitie de nadruk meer op plezier dan prestatie ligt, dan heb je een winnende combinatie. Meerdere sporten beoefenen, of het nu gelijktijdig of opeenvolgend is, houdt het leuk, afwisselend en spannend voor kinderen. Ze moeten niets, ze mogen vooral goed proeven en uitzoeken wat ze echt leuk vinden.

'Bij het beoefenen van meerdere sporten ligt ook vaak de nadruk meer op plezier dan op prestatie. Kinderen die door hun omgeving meer gestuurd worden op plezier dan op prestatie zijn succesvoller dan kinderen waar dit andersom het geval is' - Marije T. Elferink-Gemser (RUG)

'Als een kind meerdere sporten doet, is het er bovendien ook minder snel op uitgekeken' -
Jessica Gal (oud-judoka en fysiotherapeute)

"Misschien had die volleyballer, die nu ergens in de regionale subtop speelt, wel de nieuwe Krajicek kunnen zijn?"

4. Betere topsportprestaties
Plezier is ook de sleutel tot betere topsportprestaties: de vierde reden waarom multisport voor kinderen goed en belangrijk is. Een multisportontwikkeling van kinderen is goed voor onze topsportprestaties om twee redenen:

  • Enerzijds omdat we meer talenten kunnen vinden. Misschien had die volleyballer, die nu ergens in de regionale subtop speelt, wel de nieuwe Krajicek kunnen zijn? Als hij vroeger ook in aanraking was gekomen met tennis...
  • Tweede argument heeft te maken met afhaken. Kinderen die al van jongs af aan dag in dag uit met dezelfde sport bezig zijn hebben een grotere kans op lichamelijke en mentale blessures. Als kinderen te snel te eenzijdig leren bewegen is het risico op blessures groter (zie ook reden nr. 1). En als op te jonge leeftijd de focus op prestatie in plaats van plezier ligt bestaat het risico dat het kind mentale moeheid gaat vertonen (zie ook reden nr. 3). En dat is zonde!

Binnen de topsport en talentontwikkeling wordt de multisportgedachte dan ook al steeds meer toegepast. Ajax is bijvoorbeeld al jaren actief aan de slag met het Athletic Skills Model waarin onder andere voetballers leren vallen door te leren judoën.

Daarnaast zijn er mooie voorbeelden van topsporters die zo goed zijn in hun sport, juist omdat ze een multisportachtergrond hebben. Twee van mijn favoriete voorbeelden:

  • Zlatan wordt geroemd om zijn creativiteit en lenigheid. Dit heeft hij te danken aan zijn achtergrond in taekwondo.
  • Mark Cavendish geeft zelf aan dat hij denkt dat hij zo’n goede sprinter is omdat hij de sprint als een schaakspel ziet. Het schaken heeft hem geleerd altijd minimaal twee stappen vooruit te denken.

"Hoe meer sporten je namelijk op jonge leeftijd probeert, hoe groter de kans dat je een sport vindt die je echt leuk vindt"

5. Jong geleerd is oud gedaan: hoge sportparticipatie vasthouden
Het belangrijkste tegenargument van non-believers in multisport is: de sportparticipatie van kinderen is al hoog, waarom zouden we dat anders aan moeten pakken? Mijn antwoord is dan altijd: om de daling van het aantal jeugdige sporters vanaf het 13de levensjaar te voorkomen. Hoe meer sporten je namelijk op jonge leeftijd probeert, hoe groter de kans dat je een sport vindt die je echt leuk vindt. Vaak hangt dit samen met aanleg voor een bepaalde sport, maar niet altijd! En hoe leuker je een sport vindt, hoe langer je deze blijft beoefenen. En dit is het uiteindelijke doel van een multisportontwikkeling van kinderen: investeren in een levenslang sportief leven.

'Iemand die ergens goed in is zal er langer mee doorgaan. Dus een slimme sportkeuze telt' - Kartijn Opstoel (HAN)

Oproep aan de sport: stap uit de eigen silo en verenig je
Er zijn een heleboel verschillende wegen die naar Rome leiden. In dit geval naar multisport. Ik ben blij te zien dat er lokaal en in bepaalde landelijke hoeken stappen worden gezet. Zo heeft Sportservice Amsterdam in haar programma sportstimulering 4-12 jaar de stap van de focus op sport naar de focus op multisport al gezet.

Maar willen we echt een doorbraak realiseren is hier wel meer voor nodig. Daarom mijn oproep aan het hele sportlandschap (georganiseerd, anders-georganiseerd, ongeorganiseerd én commercieel georganiseerd) eens goed na te denken over het fenomeen multisport zonder direct bang te zijn dat het jouw sport ‘leden’ gaat kosten. Vaker gehoorde argumenten zijn namelijk ‘Als ik mijn jeugd warm ga maken ook eens iets anders te proberen, dan ben ik ze kwijt’ (sportbond) of ‘Ik word afgerekend op hoeveel kinderen gaan judoën dus daar streef ik naar’ (combinatiefunctionaris).

"De sporten die het de kinderen het meest naar hun zin maken zullen de winnaars zijn. Dat is marktwerking waar ik wel van houd"

Tja, het kan gebeuren dat je door een multisport aanpak jeugd kwijtraakt maar misschien krijg jij er vanuit andere hoeken zelf ook kinderen bij. Kinderen die jouw sport echt heel leuk vinden en dit veel langer blijven beoefenen. Kinderen die misschien uitgroeien tot toppers waar jullie maar ook heel Nederland over een paar jaar trots op kan zijn.

Bijkomend voordeel, wat overigens niet iedereen zo zal ervaren maar ik wel: het dwingt iedere sport goed na te denken over waarom juist jouw sport zo leuk is voor kinderen. En de sporten die het de kinderen het meest naar hun zin maken zullen de winnaars zijn. Dat is marktwerking waar ik wel van houd.

Mijn hoofd zit boordevol multisport-ideeën, niet vanuit de theorie van bewegingsleer maar vanuit wensen en behoeften van kinderen en hoe je deze op een leuke en goede manier kunt invullen. Vind je het leuk daar meer over te horen of een keer te sparren over hoe jij de multisport-gedachte kunt toepassen; bel of mail, dan drinken we een keer een kop thee (06-5379 8153; margot@firmaleef.nl).

Margot van Beusekom is oprichter en eigenaar van Firma Leef!; het eerste sportermarketingbureau in Nederland Bij Firma Leef! staat niet de sport maar de sporter centraal. Vanuit die filosofie ondersteunt en adviseert Firma Leef! sportorganisaties met sportergerichte strategieën en – concepten.

Volgende week op Sport Knowhow XL...
Op dinsdag 13 december volgt een vervolg op deze column - wederom geschreven door Margot van Beusekom - maar dan over multisport voor volwassen, getiteld 'Een korte wereldverkenning voorbij de trends van ‘individualisme’ en ‘flexibiliteit’'.
« terug

Reacties: 9

Jan Raateland
06-12-2016

Beste Margot,  grote complimenten voor jouw artikel. Zelf loop ik (ook) al een aanal jaren met de ambitie om met verschillende sportverenigingen in Den Haag die multi-sport gedachte van jou uit te werken, uit te dragen en aan te bieden.
Die kop thee gaan we binnenkort zeker drinken; de champagne - bij het daadwerkelijk gestalte krijgen van die Haagse samenwerking, volgt hoop ik op niet al te lange tijd daarna!

Martin van Rooijen
06-12-2016

Dag Margot, inderdaad een mooi pleidooi voor de ontwikkeling van brede sportvaardigheden bij kinderen. In Utrecht ben ik bij Harten voor Sport bezig met een pilot Multisport waarbij een aantal sportverenigingen enthousiast betrokken zijn, zie ook http://www.sportenstrategie.nl/2016/sport-en-bewegen/jeugd/europese-subsidie-voor-utrechts-jeugdsportproject-harten-voor-sport/ 

Dit is in het kader van een Erasmus+ Europees samenwerkingsproject, waarbij wij ervaringen over Multisport voor kinderen uitwisselen met zes andere landen. Een kopje thee drinken lijkt mij prima!

Rene Wormhoudt
06-12-2016

Dag Margot, Fijn dat je aandacht hebt voor veelzijdig bewegen. Graag een correctie. Ik heb het Athletic Skills Model (ASM) bij Ajax geintroduceerd in 2006 door middel van judo, turnen, gymnastiek en atletiek. De multiskills methode waarnaar jij verwijst klopt dus niet. Misschien vind je het interessant om het Athletic Skills Model (ASM) in te lezen of hierover met mij in gesprek te komen. Heel kort: Het ASM ontwikkelt bewegers van alle leeftijden op een gestructureerde en veelzijdige wijze met als doel betere prestaties, minder blessures, minder uitval en meer plezier. Het ASM is daarmee een springplank voor een gezonder leven en/of een (professionele) sport carrière. Het ASM heeft hiervoor Multisporten en Donorsporten ontwikkelt.

 

geert savelsbergh
06-12-2016

Dag Margot, Multisporten, idee van professor Jean Cote in Canada en al ruim 15 jaar oud. Maar door wat sporten bij 'elkaar te gooien' ga je de 5 punten niet halen. 

57FN
06-12-2016

Rara welk strength & conditioning regime uit de US doet hier, nu mondiaal, goede zaken in …

Christian Bessembinders
06-12-2016

Hallo Margot, super verhaal! Ik ben groot voorstander van het beoefenen van meerder sporten en beoefen zelf ook meerdere sporten. Mijn dochter van 8 motiveeer ik om zoveel mogelijk sporten te ervaren en gelukkig kan ze nu ook meerdere sporten tegelijk beoefenen. Ik ben wel benieuwd naar welke ideen jij hebt over het afbreken of overbruggen van de "sport-silo's"? Verenigingen en bonden zijn nu namelijk allemaal sterk gefocused op het (eigen) ledenaantal. Dit is ook logisch, want het aantal leden is de basis van de financiele (en organisatorische) positie van de meeste verenigingen en bonden (contributies, subsidies).

Margot van Beusekom
07-12-2016

Dank voor alle reacties! Naast de reacties hierboven heb ik ook meerdere mails mogen ontvangen. Een aantal van de berichten gaan over meer / andere multisport theorien, voorbeelden, concepten, uit binnen- en buitenland. De meeste voor mij bekend, sommigen ook nog niet dus ben ik erg blij met die tips. Dank daarvoor. Er zijn zoveel ontwikkelingen op dit gebied (en dat is goed nieuws!) dat ik niet alles kon noemen in mijn artikel.

Rene, excuses voor de verwarring tussen multiskills en het ASM model. Ik zorg ervoor dat dit aangepast wordt. Het lijkt me nog steeds leuk een keer koffie te drinken om ideeen uit te wisselen. Mijn uitnodiging staat nog. We bekijken hetzelfde vraagstuk vanuit verschillende perspectieven; lijkt me interessant dit eens bij elkaar te brengen.

Christian, jouw vraag raakt het hart van mijn artikel: de oproep aan de sport zelf om grote stappen richting multisport te zetten. Een aantal ideeen, kijkende naar het financiele vraagstuk: mulitsportverenigingen (meerdere sporten onder één dak of een samenwerking tussen verenigingen), geen afdracht voor jeugdleden hoeven te doen aan de bonden, één jeugdlidmaatschap voor alle verenigingen in de buurt (iedere vereniging profiteert daarvan), sportkennismakingsconcepten met een business case voor de verenigingen (zie bijvoorbeeld sproef.nl). Organisatorisch kun je denken aan combinatieproposities tussen verschillende sporten (in de winter een zaalsport, in de zomer een buitensport, etc.). Maar ook scholen en BSO's kunnen hier uiteraard een belangrijke rol in spelen (tijdens en naschools). Etc.

Ruud Broekhuizen
12-12-2016

Onderschrijf helemaal de diversiteit van sportaanbod voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Maar laten we de praktijk bij de theorie blijven betrekken. Het primaat van sporten ligt in Nederland bij de sportclubs. En ondanks dat het bewegingsonderwijs op scholen beter kan moeten we dat vooral koesteren. Om kinderen van vereniging naar vereniging te laten hoppen is in ons sportsysteem moeilijker dan wanneer de sport gecentreerd is rondom scholen zoals in andere landen. Moeten we niet veel meer inzetten op het veel breder en beter opleiden van de coaches en trainers?

Moeten trainers van één specifieke sport niet veel onderzoeken wat hij kan leren van een trainier die actief is in een andere sport? In de praktijk blijken hockey- voetbal- en rugbycoaches (waar ik veel mee werk) zo weinig geleerd te hebben over brede motorische ontwikkeling van jongeren, over hoe oefeningen van andere sportdiciplines daaraan kunnen bijdragen, en wat voor voordelen dit op kan opleveren. Daar is nog zo veel winst te halen.

Want juist daar zit de grote winst voor topsporter en niet-topsporter: een bredere motorische ontwikkeling maakt het mogelijk om langer progressie te boeken in jouw specifieke sport. En langer progressie boeken draagt veel bij aan het plezier dat je beleeft aan de sport. En plezier in sport blijft -vooral bij jongeren- de doorslaggevende factor bij het blijven sporten of stoppen met sporten.

Dus sportbonden: leidt uw coaches beter op. Coaches: leer van andere coaches. Verenigingen: werk samen met andere verenigingen en deel elkaars kennis en materialen en oefeningen. En gemeenten: stimuleer de samenwerking tussen verenigingen met financiele prikkels.

Evert Walravens
03-01-2017

Beste collega's

In België zijn er momenteel zeer veel initiatieven die een breedmotorische ontwikkeling promoten. Vanuit de Vlaamse Gemeenschap wordt bijvoorbeeld sinds enkele jaren het project multimove (www.multimove.be) volop gepromoot, 12 basismotorische vaardigheden die ieder kind in combinatie met zijn sportclub zou moeten volgen zodat een te vroegtijdige specialisatie vermeden wordt. Vele sportclubs zijn hier volop mee aan de slag. Voetbalclubs SC Eendracht Aalst & Zulte-Waregem zijn op dit domein pioniers, nog voor dit project bestond. Op deze link (http://jeugd.eendracht-aalst.be/informatie/lid-worden) kan je bijvoorbeeld zien dat ze de allerjongsten, de kleuters, adviseren om GEEN lid te worden van hun voetbalclub maar wel aanraden om te starten bij een multisportclub.

Om de keuze zoveel mogelijk bij het kind te leggen, onstaan er dus ook sporttakoverschrijdende clubs voor kleuters waarbij ze eerst een aantal vaardigheden ontwikkelen en nadien dit kunnen gaan toepassen in verschillende sporten. Voorbeelden hiervan zijn Little Ball Village (http://www.littleballvillage.be) en zoals reeds eerder aangehaald Move United (www.move-united.be). Het voordeel is dat ze niet meteen vastzitten in één sport(club) maar pas vanaf het 1e leerjaar een keuze dienen te maken. De tendens is immers om steeds vroeger te starten met sporten (wat goed is!) maar het gevaar bestaat dat het eenzijdig bewegen wordt.

Wie graag meer info wenst over het project Move United, kan hiervoor steeds bij me terecht. Ook voor de andere initiatieven heb ik de beschikking over de nodige contactgegevens indien nodig. 

Leuke quote van Mourinho om mee te eindigen: "wie enkel verstand heeft van voetbal, heeft geen verstand van voetbal."

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst