Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Pokerbond stelt zich pragmatisch op in kansspeldiscussie

door: Thomas van Zijl | 6 maart 2014

De rechter was er eind januari duidelijk over: poker is geen kans- maar een behendigheidsspel. Aan die uitspraak ging een jarenlang onderzoek vooraf, maar het vonnis betekent niet automatisch dat de status van poker verandert. De Stichting Nederlandse PokerBond (SNPB) wil zich dan ook niet druk maken over welk label het spel meekrijgt en komt vooral op voor de belangen van de spelers.

Woordvoerder en voormalig Nederlands kampioen Rolf Slotboom van de SNPB wil zich niet mengen in principiële discussies over poker als kans- dan wel behendigheidsspel.

“Wij kiezen voor een pragmatische houding. Het gaat er ons om dat pokeraars kunnen spelen in een veilige en beschermde omgeving, al dan niet winstgevend maar te allen tijde gesteund door de wet. Of het een behendigheidsspel of niet, doet niets af aan de op dit moment wankele positie van de spelers. Het betreft een definitiekwestie waarbij gezocht wordt naar wit of zwart, terwijl de werkelijkheid is dat het altijd een grijstint betreft: een kansspel met veel behendigheidsaspecten, danwel een behendigheidsspel met een korte-termijn geluksfactor.”

Vonnis
Het vonnis van de rechter eerder dit jaar, is door de SNPB dan ook ter kennisgeving aangenomen. De uitspraak in de zaak die werd aangespannen door drie organisatoren van een pokertoernooi in Bussum, heeft nog geen directe consequenties. Het OM is intussen in hoger beroep gegaan.

Belangrijker is dat poker – ongeacht welk label het uiteindelijk krijgt – blijft vallen onder de wet op de kansspelen. Een aanvulling daarop is het wetsvoorstel Kansspelen Op Afstand, waar de Raad van State zich momenteel over buigt. Slotboom: “De meeste pokeraars spelen online, het zijn er zeker duizenden. Naar de letter van bestaande wetgeving zou dit een illegale, strafbare activiteit zijn. Met dit voorstel wil de overheid een aantal grote aanbieders vergunningen geven, met als resultaat dat zichtbaar wordt wat daar gebeurt en wie er bij betrokken is.” Slotboom ziet die ontwikkeling met vertrouwen tegemoet, omdat het de positie van pokeraars verstevigt en tegelijkertijd bijdraagt aan de missie van de overheid, namelijk het tegengaan van criminaliteit en daar waar nodig het bieden van verslavingshulp. “Om daar goed op te zitten, moet je het in de gaten kunnen houden. Met deze wet wordt dat een stuk makkelijker.”
 
Wetsvoorstel
Dit wetsvoorstel en de uitspraak van de rechter, geven aan dat de positie van poker langzaam verandert. Dat is niet zozeer een kwestie van imagoverandering, als wel voortschrijdend inzicht. “Poker is meer dan zomaar een spelletje voor in de kroeg, zeker op het hoogste niveau. In de jaren dat ik in de top meedraaide, was ik er uren mee bezig, ik leefde voor de sport. Goed pokeren is meer dan een kwestie van geluk. De meeste mensen beseffen dat nu en dat is een flinke stap vooruit.”

Om de ambities duidelijk te maken was de SNPB enkele jaren geleden een van de founding members van de International Federation of Poker (IFP), een overkoepelend orgaan van nationale pokerbonden. Deze IFP heeft weer aansluiting bij de International Mind Sport Association (IMSA). Daarin trekken onder meer ook nationale dam- bridge- en schaakbonden met elkaar op. Onder de vlag van de IMSA worden internationale toernooien georganiseerd. Slotboom: “Ook hier geldt weer dat het voor de positie van de spelers feitelijk niets uitmaakt, maar het zegt natuurlijk wel iets dat poker officieel erkend wordt als lid van deze organisatie en dus gezien wordt als een denksport.”

Kroegvermaak
Poker wordt dus steeds minder beschouwd als kroegvermaak en vaker au serieux genomen. Voor de status van het spel is een lidmaatschap van NOC*NSF misschien het overwegen waard. Slotboom: “Er is de afgelopen jaren al veel ten goede veranderd, we zijn via de IFP al lid van een internationaal opererende organisatie met aanzien, maar ik denk niet dat we er onwelwillend tegenover zouden staan. Op dit moment is het voor ons vooral van belang praktisch en wettelijk vast te leggen dat pokerspelers beter beschermd zijn. Dat heeft op korte termijn onze prioriteit, maar lidmaatschap van NOC*NSF is een interessant vergezicht.”

Voor meer informatie: www.pokerbond.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst