Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Hilversumse hockeyclub neemt Oekraïense familie in huis

door: Bas Kammenga | 7 april 2022

Hockeyclub HMHC schoot vrijwel vanaf de start van de oorlog in Oekraïne de slachtoffers van deze humanitaire ramp te hulp. Er werden twee benefietwedstrijden gespeeld en daarnaast is ook het huis van de voormalige groundsman op het terrein van HMHC volledig opgeknapt om bewoonbaar te maken voor vluchtelingen. Afgelopen week heeft een Oekraïense familie er intrek genomen.

Julia Reitsma is ruim twintig jaar lid van ‘de Hilversumse’ en projectleider van de verbouwing en huisvesting binnen de club. Maar ze haast zich te zeggen dat er vele personen betrokken zijn bij alle acties en activiteiten. “Er is een harde kern van zo’n zes personen en toch zeker een club van vijftig andere mensen die hun bijdrage hebben geleverd aan het opknappen van het huis. Allemaal onderverdeeld in groepen, zoals een belteam, een tuinteam, een schilderteam, een poetsteam en een klusteam.”

HMHC-1Giro 555
Een benefietavond met een wedstrijd tussen HMHC Heren 1 en streekgenoot Naarden Heren 1 was de eerste actie van de club uit Hilversum. “Dat was puur een initiatief van de Heren 1,” aldus Reitsma. “Ze hebben een Facebookcampagne gemaakt, Naarden benaderd en op die avond ruim 6.500 euro opgehaald voor Giro 555. Later werd er ook nog een wedstrijd gespeeld tussen een Oekraïens jeugdteam en de Meisjes A1 van HMHC. Daar klonk ook het volkslied. Het werd een bijzondere en ontroerende avond.”

Rond die tijd ontstond ook het idee om het voormalige huis van de terreinbeheerder op te knappen en bewoonbaar te maken voor Oekraïense vluchtelingen. “De ‘groundsman’ is onlangs met pensioen gegaan en toen moest de club zich gaan buigen over een nieuwe bestemming. Eerdere ideeën daarover zijn aangepast, nadat we naar het bestuur zijn gestapt om het plan Oekraïense vluchtelingen er te laten wonen kracht bij te zetten. Binnen onze club leeft heel erg de gedachte dat we goed moeten doen voor de medemens.”

"Het gas, licht en water wordt in het eerste jaar door de gemeente Wijdemeren bekostigd. Een prachtig gebaar"

Kosten
Het huis heeft een grote woonkamer, een grote keuken, veel ruimte rondom en drie slaapkamers. “De club heeft vanaf het begin aangegeven dat de situatie voor minimaal één jaar gegarandeerd is. Het gas, licht en water wordt in die periode door de gemeente Wijdemeren bekostigd. Een prachtig gebaar.”

HMHC-4De kosten voor het dagelijks onderhoud van de gezinnen vallen onder het sociale domein van de gemeente. “Mensen die er gaan wonen, krijgen een bepaalde vergoeding die moet voorzien in dagelijks onderhoud. Na de benefietactie voor Giro 555 zijn we een fundraising gestart voor de inrichting van het huis. Daar is opnieuw een fors bedrag opgehaald. Wat daarvan is overgebleven, kan weer worden omgezet in waardebonnen voor Albert Heijn of een kledingwinkel. Daarnaast zijn er ook lokale ondernemers die een startpakket hebben toegezegd.”

Selectie
Het uiteindelijke selectieproces van de gezinnen was naast alle fysieke inspanning van het klussen, misschien nog wel het moeilijkste. “We wisten vooraf absoluut nog niet hoe het zou gaan. De families van het Oekraïense team onder-21 hadden inmiddels allemaal onderdak in Nederland, Duitsland en Italië. Een alternatief pad waren contacten met hockeyclub Victoria. Maar uiteindelijk is het een familie geworden die door de Stichting Run 4 Ukraine naar Nederland is gehaald. In de veiligheidsregio Eindhoven waren ze in Helmond terecht gekomen op twee kleine kamertjes en dat verliep niet naar wens.”

"De zachtheid, bereidwilligheid en goedwillendheid zouden we bij andere projecten ook wel eens mogen showen”

Het bestuur van HMHC gaf woensdag 30 maart akkoord voor de komst van deze familie en toen zijn ze diezelfde dag nog opgehaald. “Het gaat om een opa, een oma, twee zussen Yana en Tetiana van halverwege de dertig jaar en vier kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar. We zijn er met twee auto’s halsoverkop heen gereden en in twee ladingen kwamen ze binnen. Ook volgde nog een Poolse tolk, die twee dagen lang in huis is geweest. Het was heel ontroerend om te zien hoe iedereen er aan toe was. Ze zijn afkomstig uit respectievelijk Kharkiv en van zo’n 500 kilometer verderop richting Mariupol.”

Hilversum
Binnen de Hilversumse gemeenschap wordt de ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen hoog gewaardeerd. “Er was helaas één hele negatieve reactie, maar voor de rest is iedereen onverdeeld positief. Door waanzinnig veel aandacht door lokale kranten en via social media, hebben we niet alleen binnen de club veel draagvlak maar houdt het heel Hilversum bezig.”

HMHC-3“Mensen dragen graag hun een steentje bij. De een kan dat doen door geld te geven, maar wij zijn in gelukkige omstandigheid om ook iets te kunnen doen in praktische zin. Dat is best bijzonder, maar ik zou het eerlijk gezegd heel raar vinden als we het niét deden. Humanitair zouden we dan op zijn zachts gezegd, niet zo goed bezig zijn. De saamhorigheid is een prachtig bijeffect. Maar het is eigenlijk ook wel jammer dat er zoiets verschrikkelijks nodig is om mensen op deze manier met elkaar te verbinden. De zachtheid, bereidwilligheid en goedwillendheid zouden we bij andere projecten ook wel eens mogen showen.”

"Hoe fijn is het toch dat deze familie autonoom kan zijn in de komende periode van grote onzekerheid"

Trauma
Na ruim een week is de familie van acht personen inmiddels wat gesetteld. “Rond het huis is opa al in de tuin aan de slag gegaan. De vrouwen zijn echte aanpakkers en zijn de hele dag bezig met koken en schoonmaken. Ze eten driemaal per dag een warme maaltijd. We hebben al twee fietsen gevonden voor de beide dochters. Ideaal voor boodschappen doen en hun mobiliteit binnen Hilversum. We weten trouwens dat de partners van de beide zussen in relatieve veiligheid zijn en hun reguliere fabrieksarbeid draaien. Ze worden dus niet ingezet voor militaire doeleinden.”

Het onderdak van de gezinnen is trouwens nog maar het begin van het samenwonen met de Oekraïners. “Zelf ben ik al op zoek gegaan naar informatie over de cultuurverschillen die er zullen zijn tussen ons Nederlanders en de volksaard van de Oekraïner. Met een contactpersoon bij de gemeente hebben we besproken wat het vervolgtraject wordt na de komst van de gezinnen. De gemeente is verantwoordelijk voor het sociale domein. Ik zal zelf wel verbonden blijven als liaison tussen de gemeente, bewoners en de hockeyclub. Afgelopen maandag zijn alle formele stappen doorgenomen om praktische zaken te regelen. We zitten er vol bovenop om alles zo snel mogelijk in orde te maken. Hoe fijn is het toch dat deze familie autonoom kan zijn in de komende periode van grote onzekerheid.”

Voor meer informatie: www.hmhc.nl

HMHC-2

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst