Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Iryna Kharchenko: "De warmte van de hockeywereld is onbeschrijfelijk"

#THIS ARTICLE IN ENGLISH

door: Bas Kammenga | 10 maart 2022

De oorlog in Oekraïne startte op donderdag 24 februari toen buurland Rusland in alle vroegte binnenviel. Twee weken later zijn inmiddels zo’n 1,2 miljoen van de ruim 44 miljoen inwoners hun land ontvlucht. Eén van hen is Iryna Kharchenko, vice-voorzitter van de Oekraïense hockeybond. Zij vertrok half februari al uit Soemy, dat op zo’n 50 kilometer van de Russische grens ligt. Kharchenko werd opgevangen door de ‘hockeyfamilie’ in Nederland. Vanuit ons land laat zij haar stem horen en speelt ze daarnaast een rol in het opzetten van een grote logistieke hulpoperatie.

Iryna-1Iryna Kharchenko had elf jaar in de Verenigde Staten geleefd toen ze een kleine tien jaar geleden terugkeerde in haar vaderland. “Die terugkeer was destijds moeilijk omdat ik een cultuurverandering voelde,” aldus Kharchenko, nu 43 jaar. “Veel vrienden waren destijds inmiddels vertrokken uit Soemy, een provinciale stad in het noordoosten van Oekraïne. In Amerika werkte ik in San Francisco voor een ‘tech’-bedrijf in het epicentrum van alles wat er gebeurt, ‘Silicon Valley’. Met het gevoel dat je al het wereldnieuws als eerste krijgt. Het contrast met Soemy was erg groot in die ‘uithoek’ van de wereld.”

Functies in marketing, administratie, business development en operations en na terugkeer in haar geboorteland ook sportmanagement leiden tot haar keuze om een eigen business op te zetten. “Met chronische onderfinanciering van de sport in gedachten, heb ik een hostel geopend in Soemy waar we ook verschillende sportploegen uit de regio ontvangen met een flinke korting. Daarnaast was ik tot de start van de oorlog personal coach met de focus op cognitieve gedragstherapie. Mijn droom is die tweede passie van mij ooit nog te kunnen verbinden aan de liefde voor sport.”

Liefde voor hockey
De hockeycoach van haar zus vroeg in 2014 aan Iryna Kharchenko om manager te worden van de gerenommeerde club MSC Sumchanka. Daar startte haar avontuur in de hockeywereld. “Het zou een tijdelijke oplossing zijn, maar al gauw boden ze - vrij onverwacht - een functie aan als directeur. Hockey werd onderdeel van mezelf en mijn leven en liefde voor sport. Het mooiste van de sport zijn de waarden van het hockey. Een unieke omgeving die niet alleen focust op resultaten en medailles, maar ook het belang ziet van familie en liefde en verbinding en de gezamenlijke ervaringen op basis van vriendschap en loyaliteit. Het brengt de goedheid van mensen naar boven. Het horen bij een community verrijkt je leven. Dat wil ik ook graag uitdragen en er zelf aan bijdragen.”

"Ik maakte mijn angsten kenbaar in de hockey-community en ben naar Nederland vertrokken zonder vaste bestemming"

Kharchenko reisde mee met MSC Sumchanka als teammanager en keek hoe alles georganiseerd was. “Ook werd ik in die periode vice-president bij de nationale bond. Alle lokale ervaringen en uitdagingen waren heel behulpzaam voor mijn rol op landelijk niveau. Met mijn internationale ervaringen nam ik ook de buitenlandse contacten voor mijn rekening. Na tussentijds een periode van directeur in een meer uitvoerende rol, ben ik sinds augustus van 2021 terug in mijn rol als vice-president van de bond. Van daaruit zoek ik mijn weg in het internationale speelveld en probeer ik uit te zoeken hoe die processen werken.”

Oorlog
Iryna-2De dagelijkse realiteit werd afgelopen maand abrupt verstoord door de onrust aan de Oekraïens-Russische grens. “Van buitenlandse vrienden kreeg ik al sinds begin februari informatie dat er iets zou gaan gebeuren. Het aantal troepen aan de grens nam vervolgens toe. Totdat de druk te hoog werd voor mij persoonlijk. Door stress had ik constant hoofdpijn en kreeg ik problemen met mijn slaapritme. Ik was bevroren en hulpeloos. Ik maakte mijn angsten kenbaar in de hockey-community en ben naar Nederland vertrokken zonder vaste bestemming.” Na contacten met oude bekende Hien The van de Amersfoortse hockeyclub AMHC en KNHB-medewerker Gabrielle van Doorn werd onderdak geregeld bij voormalig KNHB-directeur Johan Wakkie in Amsterdam. "De warmte van de hockeywereld is onbeschrijfelijk."

Niet lang nadat Kharchenko in Nederland aankwam werd Soemy gebombardeerd. "Dan wordt het rationele denken erg vertroebeld. Mijn ouders wilden toch in Soemy blijven en mijn zus is na drie dagen reizen met behulp van onze vader met haar twee kinderen over de Turkse grens in veiligheid kunnen komen. Bekenden van mijn zus, met reguliere banen, hebben de wapens opgepakt om gaan te vechten. Mensen die nog nooit een geweer in handen hadden gehad. Alle informatie is me opnieuw teveel. Ik heb opnieuw slaapproblemen. Telkens als je gedeeltelijke zekerheid denkt te hebben, wordt het nog erger. Er is geen veilige plaats meer. En dan te bedenken dat ik fysiek nog in veiligheid ben, hier in Nederland.”

"Elke beslissing die in de oorlog wordt gemaakt, is een keuze van leven en dood"

In haar geboorteregio kunnen informatie, warmte, elektriciteit en water zomaar worden afgesloten. Via contacten bij een hockeyschool heeft Kharchenko een beeld van de situatie ter plekke. “Graan, brood, melk en eieren zijn er in deze fase nog voldoende. Sommige mensen hebben nog wat bevroren eten in de vriezer. En er wordt kip uitgedeeld. Maar in een stad van 270.000 inwoners is het maar de vraag hoe lang dat nog duurt als deze oorlog nog weken en weken zal duren. Elke beslissing die in de oorlog wordt gemaakt, is een keuze van leven en dood. Maar er is geen zwart of wit. Alles is een grijs gebied en niemand heeft hier ervaring mee.”

Iryna-3In functie
Bij haar eigen hockeybond heeft Kharchenko een hoofdelijke telling ingevoerd, die sinds ‘dag drie’ duidelijkheid geeft over het feit dat iedereen in leven is en iedereen ook nog voorzien is van eten en drinken. Ook vertelde Kharchenko haar persoonlijke verhaal uit hoofde van haar functie bij de Oekraïense bond aan collega's in Europa. “Dat was afgelopen donderdag via een conference call. Vrijdag was ik vervolgens in Brussel aanwezig bij een meeting met de Development Commissie van de Europese hockeyfederatie en zaterdag was er nog een bijeenkomst voor officials. Beide dagen heb ik mijn persoonlijke verhaal verteld. Zoals iedereen in Oekraïne een eigen verhaal heeft." Kharchenko roept iedereen op de eigen verhalen zoveel mogelijk naar buiten te brengen. "Iedereen beleeft de emotionele achtbaan anders.”

Er zijn veel vragen te verwerken en keuzes te maken. “Zouden we Oekraïense speelsters moeten terugtrekken uit Belarus, moeten we deelnemen aan het WK onder-21 in Zuid-Afrika? Mijn persoonlijke opvatting over deze kwesties is anders dan die van de keuzes die ik moet maken in de functie van bestuurslid. Ik zou zo graag zoveel mogelijk personen in veiligheid brengen. Maar als bond moet je ook een statement durven maken en daar beïnvloed je altijd de persoonlijke situatie van mensen mee. Niemand is voorbereid op een oorlogssituatie en dat doet ook iets met de onderlinge persoonlijke verhoudingen. Je moet tien keer nadenken, voordat je keuzes maakt. Maar onder tijdsdruk kun je vaak pas achteraf evalueren. Het voelt als drijfzand en een keuze voor vandaag, kan morgen alweer achterhaald zijn.”

"Dit is het moment in de geschiedenis om als mensheid de spelregels te veranderen. Hopelijk slagen we daarin met zijn allen"

Slotpleidooi
Met de steun van de Europese hockeyfederatie wordt gewerkt aan een logistieke lijn om noodzakelijke goederen op de juiste plek van bestemming te krijgen. Het hele project zit nog in de opstartfase. “Alles moet nog uitgevonden worden. Op regionaal niveau moet de behoefte voor de burgers via de route van een gouverneur of burgemeester lopen. Als zij een actuele lijst van benodigdheden maken, kunnen we daar doorlopend aan werken. Het inkopen van goederen op kosteneffectieve manier is één weg en de andere weg is het inzamelen van geld voor hetzelfde doel. Het moet een logistieke keten worden. Van inkopen, lijsten opstellen, aftekenen bij checkpoints en een dubbelcheck om te zorgen dat alles op de juiste plek komt. We organiseren nu dat proces en de Europese hockeyfederatie zal als betrouwbare organisatie als spil voor geldstromen fungeren.”

Iryna-4Na een zwaar en emotioneel verhaal, besluit de vice-voorzitter van de Oekraïense hockeybond met een krachtig pleidooi. “Dit is het moment in de geschiedenis om als mensheid de spelregels te veranderen. Hopelijk slagen we daarin met zijn allen. Met mijn verhaal wil ik iedereen laten voelen dat het op menselijke waarden aankomt. Soms verliezen we uit het oog dat we allemaal hetzelfde zijn, ondanks verschillen in nationaliteit, paspoort, doel, wensen of ambitie. Als je geen veiligheid hebt, heb je geen leven of toekomst. Deze oorlog kwam over mijn drempel, maar kan in Europa ook bij anderen op hun pad komen. We hopen dat het in Oekraïne gestopt kan worden en dat we daarmee de vrijheid van de rest van Europa kunnen beschermen.”

"Toekomstige generaties verdienen een wereld zonder oorlog en met vredige luchten. En op de tweede plaats is er dan hockey"

“De menselijke basisvoorwaarden worden nu geschonden en dan kun je niet onverschillig blijven. Het onder ogen zien, is ook een keuze. Je kunt namelijk niet blijven wegkijken. Als mensheid moeten we verenigd blijven. Voor machthebbers op basis van dreigementen is geen plaats meer. Veiligheid, eten en een dak boven je hoofd zijn onze basisbehoeften. Sinds twee weken kijk ik anders naar alle oorlogen. Er is nu een punt voor en na deze oorlog. Ik kan zelf niet meer wegkijken. Ook al is het vreselijk en pijnlijk en verdrietig, voor mijzelf is het een enorme wake-up-call. Niemand zou in zo’n situatie terecht mogen komen. Toekomstige generaties verdienen een wereld zonder oorlog en met vredige luchten. En op de tweede plaats is er dan hockey”, besluit Iryna Kharchenko toch met een hoopvolle glimlach.


Iryna-5

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst