Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

AmiGo laat kinderen in een rolstoel volwaardig meesporten

door: Bas Kammenga | 3 februari 2022

De AmiGo is een ‘voetbalschieter’ waarmee kinderen in een rolstoel volwaardig kunnen meedoen met sporten. Het zal na een jarenlange aanloop in het voorjaar van 2023 op de markt komen. Michiel van der Boom, industrieel ontwerper van beroep, kreeg het idee acht jaar geleden. In 2020 kwam de ontwikkeling in een stroomversnelling. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuw prototype en over een jaar moet de ‘voetbalschieter’ op de markt komen.

Initiatiefnemer Michiel van der Boom van Tech2Play zat in 2014 aan de koffie met een moeder van een meervoudig beperkt kind als het idee zijn oorsprong vindt. “Haar dochter kon niet praten of zelfstandig zitten. De dochter zat in haar rolstoel en met een automatische bellenblazer te spelen. Toen realiseerde ik me dat het erg moeilijk voor haar moest zijn om sociale interactie aan te gaan. Als industrieel ontwerper heb ik in de periode daarna in mijn vrije tijd een aangepast waterpistool gemaakt. Dat bleek in de zomer een groot succes, toen ze opeens haar broertje kon nat schieten. Tijdens het rijden in een elektrische rolstoel met speciale bediening, sturen met het hoofd en gas geven met één been, was na anderhalve jaar haar motivatie verminderd om ermee te gaan rijden.”

Amigo-1Eerste proefmodel
In die fase was Van der Boom voor de TU Eindhoven bezig met een zorgrobot. “Ik wist dat daar geprogrammeerde voetbalrobots aanwezig waren, die onderling zes tegen zes speelden. Ik vroeg of er niet een oude robot over was, maar dat bleek niet het geval”, aldus Van der Boom. “Die robots zijn best duur en alle onderdelen worden eigenlijk hergebruikt. Toen heb ik het idee opgevat om zelf iets te maken om mee te kunnen sporten in een elektrische rolstoel. Juist op de drempel naar de puberteit missen kinderen vaak aansluiting met leeftijdsgenoten en raken ze meer aangewezen op de eigen familie. Terwijl sporten je juist in contact met anderen brengt. Samen met een aantal bedrijven en een revalidatiecentrum is het eerste ‘proof of principle’ gebouwd om eerst eens bij de doelgroep te polsen of ze interesse hadden en zijn de eerste testen met de doelgroep gedaan. Daarna lag het project door tijdgebrek een tijdje stil.”

"We hebben heel veel tijd gestopt in het zoeken naar subsidies en samenwerkingspartners"

In 2018 werd de keuze gemaakt om het project toch voort te zetten en volgde een aanloopperiode van zo’n anderhalf jaar op zoek naar fondsen en samenwerkingspartners om het project in gang te zetten. “Diverse partijen waaronder ook Gehandicaptensport Nederland en Special Heroes Nederland waren direct enthousiast. We hebben heel veel tijd gestopt in het zoeken naar subsidies en samenwerkingspartners. Binnen Boom Design hebben we er een tijd lang met twee personen twee dagen in de week ingestoken, veel mensen benaderd en gepraat.”

Amigo-2Inmiddels valt het project binnen het Sportinnovator-programma onder het focusthema bewegen, gericht op technologische innovaties (zoals ook gaming) om inactieve doelgroepen in beweging te krijgen. “Met deze ZonMw-subsidie konden we het project in 2020 van de achtergrond naar de voorsprong helpen. We hebben toen zo snel mogelijk een tweede variant gebouwd. Deze snelheid was belangrijk omdat we onze gebruiker centraal stellen en op deze manier zo snel mogelijk input konden krijgen van de gebruiker in een realistische gebruiksomgeving. Dit is zeer waardevol en zorgt al vroeg in het traject voor vernieuwende inzichten zodat er een product kan worden ontwikkeld die een waardevolle toevoeging kan zijn voor mensen die een rolstoel gebruiken. Er is nu ruimte om de bal af te pakken en een andere manier van vangen en de bal vasthouden. Je kunt een pass geven of een vol schot en zelf instellen hoe hard je dat doet. Gewoon met een ‘maatje 5’-voetbal, waarmee iedereen voetbalt.”

Volwaardig meedoen
Met intussen ook de hulp van InnoSportLab Sport & Beweeg als onderzoekpartner heeft Van der Boom na een grote reeks gebruikstesten op mytylscholen vervolgens veel nuttige informatie over de voetbalschieter verkregen die AmiGo als naam heeft meegekregen. “AmiGo betekent natuurlijk vriend en we schrijven het met de hoofdletter ‘G’ om ‘Go’ een actieve beleving mee te geven. Voor de sport zelf moeten we trouwens nog een pakkende naam verzinnen. Het is heel waardevol om in de praktijk te zien wat er gebeurt en ook input en feedback op te halen. En überhaupt of kinderen wel op zoiets zaten te wachten? De AmiGo zal in eerste instantie vooral op scholen worden gebruikt, maar is ook zeker bedoeld voor thuisgebruik of bij sportclubs.”

"Een deelnemer in Rotterdam gaf aan dat hij nog ‘nooit zoiets moois had meegemaakt’ als de testdag"

Niet alleen sociaal contact, maar ook de zelfwaarde en het gevoel van volwaardig meedoen wordt vergroot bij de deelnemers. “Bij voetbalschieten wordt alles gelijk getrokken. Iedereen speelt onder min of meer dezelfde omstandigheden. De spelers kunnen echt meedoen in plaats van alleen als doelman of toeschouwers te fungeren. Ze kunnen echt schieten en dribbelen. Een deelnemer in Rotterdam gaf aan dat hij nog ‘nooit zoiets moois had meegemaakt’ als de testdag. Het heeft in korte tijd al zoveel impact. Die zelfstandigheid en volwaardigheid streven we na binnen Tech2Play. We zijn gericht op inclusie en mengen bovendien elektrisch aangedreven en handbewogen rolstoelers. We zagen zelfs framevoetballers die gingen meedoen, en rolstoelers die werden voortgeduwd door klasgenoten. Al met al is zo’n testdag al een hele rijke belevenis op zich.”

Amigo-3Only Friends
Over ruim een jaar, in het voorjaar van 2023, moet de AmiGo definitief op de markt komen. Het hulpmiddel zal ongeveer 3.000 euro (ex. BTW) gaan kosten. Eén team bestaat uit vier spelers. “In 2022 zal het Prototype 2 worden gebouwd met verbeterde functionaliteit op het gebied van gewicht, geluid en rolweerstand. We gaan ook weer gebruikstesten doen met de gebruikers om de sport en spel verder uit te werken. Omdat we overtuigd zijn van het belang om een prototype goed te testen. Sportclub Only Friends in Amsterdam gaat ons ondersteunen in de laatste testfase om de sport en spel verder uit te werken. Met hun oprichter Dennis Gebbink hebben we hierover afspraken gemaakt." 

"Trainen is leuk, maar pas bij wedstrijden wordt het ‘echt’!”

Gebbink kijkt erg uit naar de introductie van de AmiGo bij zijn sportclub: “Veel leden van Only Friends zijn leerling van de Mytylschool Drostenburg in Amsterdam. Daar is de AmiGo getest. Inmiddels zijn we zo enthousiast dat we er op zaterdag 26 februari mee gaan beginnen, met stagiairs die de trainingen gaan verzorgen. De komende weken gaan we vrijwilligers inwerken, die het op termijn van die groep stagiairs kan overnemen. We krijgen vier AmiGo’s tot onze beschikking en hopen elke zaterdag op zes tot acht aanmeldingen. Ik kijk er heel erg naar uit om weer een nieuwe sport te kunnen toevoegen aan ons aanbod in het Friendship Centre.” De volgende stap is dat er een eerste proefcompetitie van start gaat op de tien betrokken mytylscholen. "Trainen is leuk, maar pas bij wedstrijden wordt het ‘echt’!”, zo besluit Van der Boom.

Voor meer informatie: ZonMw-Project 'De voetbalschieter voor aan je rolstoel', De AmiGO gaat de sportbeleving van rolstoelgebruikers bevorderen

« terug

Reacties: 1

Leendert
03-02-2022

Geweldig zeg! 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst