Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

"Een prachtige stap voor de vitaliteit en gezondheid in Nederland"

door: Rutger Oosting | 3 februari 2022

Athletic Skills Model (ASM) is een wetenschappelijk onderbouwd model waarin je door middel van tien grondvormen van bewegen veelzijdig beweegt. Het model is sinds kort een officieel erkend keuzedeel voor het mbo Sport & Bewegen in Nederland. “Dit is een prachtige stap voor de vitaliteit en gezondheid in Nederland”, zegt coördinator Yordi Vermaat.

Het ASM is inzetbaar in de breedtesport, topsport en gezondheidszorg. “Er zitten veel voordelen aan veelzijdig bewegen. Het kan leiden tot minder blessures bij sporters, maar ook tot betere prestaties, meer creatieve oplossingen en het geeft meer plezier”, legt Vermaat uit. “We proberen daarbij middels het beoefenen van verschillende sporten, spellen en oefeningen invloed te hebben op het aanpassingsvermogen van de persoon, zodat je sneller in verschillende omstandigheden kan handelen.”

ASMMBO-1Het programma
Het keuzedeel ASM het mbo Sport & Bewegen beslaat een volledig studiejaar, naast de reguliere vakken van de mbo-opleiding. De studenten worden begeleid door een geschoolde ASM-instructeur. “Het jaar is opgedeeld in vier blokken en elk blok heeft een eigen thema. In de eerste periode staat de visie van het ASM centraal en hoe je trainingen/lessen veelzijdiger in bewegen kan maken. Van daaruit gaan we steeds complexere theorie behandelen, zoals coördinatie en transfer of learning. In dergelijke onderwerpen zit juist de diepgang.”

“De studenten die het ASM hebben gevolgd kijken heel anders naar bewegen in vergelijking met medestudenten die alleen een sportspecifiek keuzedeel hebben gevolgd. Als ze bijvoorbeeld spelletjes of oefeningen moeten bedenken, komen ze tot heel andere creatieve vormen. Ze zijn veel meer gewend om buiten de gekaderde sport te kijken. Je hoeft niet per se alleen te gaan voetballen om beter te worden in voetbal”, zegt Vermaat.

ASM als keuzedeel
Het ASM is sinds dit schooljaar beschikbaar op vijf mbo-opleidingen Sport & Bewegen als keuzedeel. De verwachting is dat dit aantal snel gaat groeien. “Vanaf nu is het een officieel erkend keuzedeel. Afgestudeerde studenten krijgen er ook een aantekening van op hun diploma. Hierdoor heeft het nog eens meer marktwaarde gekregen. De vraag vanuit het werkveld naar ASM-opgeleide trainers neemt de laatste jaren alleen maar toe.”

"Het gedachtegoed om veelzijdig te bewegen, de studenten creatiever te maken en sporters meer plezier te laten ervaren spreekt erg aan"

Vermaat is vanzelfsprekend blij met die ontwikkeling. “Binnen Nederland hoor je steeds meer mensen praten over het ASM. Het zou gek zijn als juist in het onderwijs daar niet op wordt aangesloten. Dat is namelijk juist de plek waar mensen innoveren en de meest actuele kennis meekrijgen.”

Het ASM is voorlopig alleen als keuzedeel toegevoegd aan het curriculum van Sport & Bewegen. Kan het zo zijn dat het ASM in de toekomst een vast onderdeel gaat worden van de opleiding en dat elke student kennismaakt met het ASM? “Dat vind ik wel een mooi streven. Er zijn veel docenten die het erg belangrijk vinden om het ASM standaard toe te voegen aan het curriculum van Sport & Bewegen. Het gedachtegoed om veelzijdig te bewegen, de studenten creatiever te maken en sporters meer plezier te laten ervaren spreekt hen erg aan. Het is belangrijk om die kennis bij elke student te laten landen. Het is daarom ook niet uit te sluiten dat steeds meer hbo-instellingen - zoals de ALO, Sportkunde en Fysiotherapie - hiermee aan de slag willen.”

ASMMBO-2ASM-leraar
Op het moment dat je als ASM-instructeur bent opgeleid, mag je het keuzedeel in overeenstemming met het ASM verzorgen op een ROC. Eén van die leraren is Edwin Vermeulen. Hij is ASM-instructeur op MBO College Poort in Almere. “Met dit diploma op zak heeft de student in onze ogen een streepje voor ten opzichte van andere studenten”, aldus Vermeulen. “En er is zeker ruimte om ASM nog meer kansen te geven binnen Nederland." 

“Wij willen studenten meegeven dat zij bijdragen aan het breed motorisch ontwikkelen van Almeerse jeugd"

In Almere is dat al het geval. "De gemeente Almere vindt het ASM een belangrijk model waar vanuit zij graag hun activiteiten willen aanbieden. Steeds meer trainers, vakleerkrachten, fysiotherapeuten, buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen zijn ASM geschoold. Ook zijn er meer openbare ruimtes in Almere op basis van de ASM-principes ingericht. Allemaal plekken en partners waar de studenten veelvuldig stages lopen. Dan is het heel mooi dat wij de visie van het ASM vanaf het begin van de studie in alle sportvakken aan onze studenten kunnen meegeven. Ook de studenten die het keuzedeel ASM niet kiezen krijgen de grondbeginselen van het ASM steeds vaker ter inspiratie terug in alle sportvakken.”

“Wij willen studenten meegeven dat zij bijdragen aan het breed motorisch ontwikkelen van Almeerse jeugd. Het diploma behalen tijdens het keuzedeel ASM en jezelf ASM-instructeur mogen noemen is een fantastische kans waardoor de studenten interessanter worden voor het werkveld”, zo besluit Vermeulen.

Voor meer informatie: www.athleticskillsmodel.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst