Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Voetbalclubs spelen belangrijke rol bij de ontwikkeling van jongeren

door: Rutger Oosting | 20 januari 2022

In samenwerking met EFDN start de Eredivisie CV binnenkort met het project ‘Eredivisie Community Champions’. Acht clubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie bieden jongeren tussen de 15 en 27 jaar oud de mogelijkheid het verschil te maken door middel van een maatschappelijke diensttijd in eigen stad. Bij enkele clubs is de aanmelding al open.

De jongeren die zich aanmelden voor het project ‘Eredivisie Community Champions’ beginnen vanaf 7 maart aanstaande aan een traject van zestien weken waarin de jongeren een ontdekkingsreis ondernemen 'naar de beste versie van zichzelf'. Hierbij hebben de deelnemende clubs drie doelstellingen voor de jongeren: hun eigen talenten ontdekken, met die talenten iets voor een ander doen en tot slot het ontmoeten van nieuwe mensen. 

Eredivisie-1“Wij gebruiken voetbal als middel om die drie doelstellingen te bereiken en hiermee een bijdrage te leveren in de buurt”, zegt Aukje Geubbels, MVO Manager Eredivisie CV. “Door het samen voetballen, workshops te volgen en een activiteit in de buurt op te zetten ontdek je talenten. Je komt er bijvoorbeeld achter dat je een goede leider bent, het leuk vindt om een evenement te organiseren of juist heel goed bent in de marketing ervan. Het is de bedoeling dat de jongeren de buurt een stukje leuker maken omdat ze gedurende het 16-weeks programma meerdere keren vanuit de voetbalclub evenementen organiseren voor en in de buurt. Bijvoorbeeld het organiseren van een voetbaltoernooi op een pleintje voor kinderen of juist een walking football-training voor 60-plussers.”

Verwachting
De jongeren moeten in de regio wonen van de deelnemende clubs: FC Twente, Feyenoord, RKC Waalwijk, Vitesse, Sparta Rotterdam, FC Emmen, Excelsior en De Graafschap. “Deze clubs hebben aangegeven dat het bij hun visie past”, vervolgt Geubbels. “De jongeren die zich aanmelden voelen zich aangetrokken tot hun club. Als het bijvoorbeeld Rotterdam is dan hopen wij dat jongeren het gaaf vinden om vanuit Feyenoord, Sparta of Excelsior dingen te kunnen organiseren. Daar gaan wij vanuit met deze aanpak. Daarin zit de kracht.”

"Jongeren hebben in dit systeem de regie in handen over hun eigen ontwikkeling"

Landelijk gaan 1.072 jongeren deelnemen aan Eredivisie Community Champions. De deelnemers moeten vijf uur per week beschikbaar zijn voor de werkzaamheden en worden begeleid door een coach vanuit de club. “De jongeren hebben eerst een kennismakingsgesprek waarna wordt bepaald of hij of zij aangenomen wordt via een ‘contractondertekening’. Ook worden dan doelen gesteld. De motivatie moet wel echt goed zijn, omdat het gaat om een vrijwillige deelname. Als er geen match is gaat iemand niet starten. Jongeren hebben in dit systeem de regie in handen over hun eigen ontwikkeling. Er wordt gezamenlijk een persoonlijk-ontwikkeling-plan opgesteld en de deelnemers hebben volop inbreng in welke workshops plaatsvinden. Ook worden ze in contact gebracht met bedrijven uit het netwerk van de club en gaan ze een dag meelopen op de afdeling van de club. Vind jij marketing interessant? Dan kun je dus een dag meelopen op die afdeling om te kijken of dit interessant is voor jou.”

Eredivisie-2Puntensysteem
De deelnemende jongeren kunnen tijdens de zestien weken punten verdienen voor hun inzet, ontwikkeling en werkzaamheden. Deze punten kunnen uiteindelijk worden ingewisseld voor bijvoorbeeld wedstrijdkaarten, trainingspakken of wedstrijdshirts. “Dat is opgedeeld in drie indicatoren. Je kunt bijvoorbeeld punten verdienen voor sportieve prestaties, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling en je bijdrages in de buurt. Aan het einde van het traject heb je een eindklassement per deelnemer én per team. Hiermee hopen wij de jongeren te blijven motiveren gedurende het traject om zo goed mogelijk te blijven focussen op de drie doelen.”

Na de zestien weken komen alle deelnemers van de acht clubs, mits toegestaan vanwege de coronarestricties, bij elkaar voor het grote eindevenement. “Dat finale-evenement moet echt heel tof worden. Dan komen alle jongeren samen en kunnen verhalen en ervaringen met elkaar gedeeld worden. Ook krijgen de jongeren op het einde een landelijk MDT-certificaat. Als je ooit ergens gaat solliciteren dan kun je dat certificaat ook echt gaan gebruiken. Het zegt iets over de workskills die je hebt ontwikkeld gedurende het traject. Dat is natuurlijk een win-win-situatie.”

"Voetbalclubs kunnen hiermee laten zien dat ze een onderscheidende rol hebben in de maatschappij in de ontwikkeling van jongeren"

“Het project is voor ons geslaagd als de jongeren na afloop van die zestien weken zeggen dat ze zichzelf hebben ontwikkeld en zichzelf hebben ontdekt. Daarnaast hopen wij vooral dat wij hiermee als voetbalclubs kunnen laten zien dat wij meer impact hebben in de samenleving dan alleen de voetbalwedstrijd van negentig minuten van het eerste elftal in het weekend. Voetbalclubs kunnen hiermee laten zien dat ze een onderscheidende rol hebben in de maatschappij in de ontwikkeling van jongeren. Het zou natuurlijk ook mooi zijn als er jongeren zijn die na afloop van het traject blijven plakken bij de clubs, bijvoorbeeld als vrijwilliger”, besluit Geubbels.

Voor meer informatie: 'Word jij de community manager van jouw stad' (pdf). Zie verder eredivisie.nl/voetbalgeeft en www.efdn.org

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst