Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Trainer-coaches kunnen met masterclasses hun horizon verbreden

door: Leo Aquina | 18 november 2021

Op vrijdag 5 november was in het Amsterdamse Olympisch Stadion de aftrap van de Masters of Movement Community of Learners. Met het Athletic Skills Model werken Geert Savelsbergh en René Wormhoudt al jaren aan hun visie om veelzijdig bewegen en breed-motorisch ontwikkelen onderdeel te maken van de Nederlandse infrastructuur rondom sport en bewegen, om zo beweegarmoede te bestrijden. Er zijn opleidingen voor ASM-instructeurs en voor beleidsmakers. Met Masters of Movement wil het ASM een leergemeenschap voor hen opzetten. “Dankzij netwerkbijeenkomsten zien we elkaar ieder kwartaal en kunnen we meer van elkaar leren”, zegt Yordi Vermaat, manager van de ASM Academy. De netwerkbijeenkomsten worden voorafgegaan door masterclasses. Op de eerste bijeenkomst waren Guus Hiddink en Prof. dr. Keith Davids van Sheffield Hallam University te gast.

MastersofMovementOpening-1“Trainer-coaches krijgen in de praktijk zelden te maken met geleerde sprekers op uiteenlopende vakgebieden”, aldus Yordi Vermaat. “Met de masterclasses willen we juist die doelgroep ook de mogelijkheid geven hun horizon te verbreden. Geert Savelsbergh en René Wormhoudt hebben een groot internationaal netwerk en dat biedt geweldige mogelijkheden.” De ASM Academy heeft ieder kwartaal een netwerkbijeenkomst met een daaraan gekoppelde masterclass op het programma staan.

“Bij de masterclasses gaat het erom de verschillende domeinen van sport en bewegen te verbinden”, aldus Vermaat. “Denk daarbij aan onderwijs, kunst en cultuur, topsport, breedtesport, defensie, alles waar sport en bewegen in plaatsvindt.” Als voorbeeld noemt Vermaat de masterclasses van Keith Davids, co-auteur van het boek ’The Athletic Skills Model’ (2019), en Guus Hiddink op 5 november. “Davids sprak over de voordelen van Transfers of Learning. In zijn voorbeelden ging het over het adaptieve vermogen van schoonspringers en keepers in het voetbal. Bij Hiddink ging het om kruisbestuiving op een ander vlak. Hij is in zoveel verschillende landen coach geweest en daardoor maakt ook hij gebruik van transfers of learing, maar dan op het gebied van competenties als coach/leraar.” 

4 masterclasses op programma
Er staan voor komend jaar al vier bijeenkomsten en daaraan gekoppelde masterclasses op het programma. Vermaat: “Op 18 maart komt de Canadese wetenschapper Jean Côté samen met Guus Hiddink. Zij gaan spreken over de adaptieve coach. Hoe kun je in de veranderende wereld de beste blijven. Côte is de grondlegger van deliberate play. Een deel van het ASM is gebaseerd op het gedachtengoed van Côté.”

"Hoe kun je met dans werken aan fitheid en blessurepreventie? Bewegen op en het maken van muziek is een van de tien grondvormen van bewegen in het ASM”

De tweede bijeenkomst volgend jaar staat gepland op 24 juni. Vermaat: “Dan verzorgt Dr. Janine Stubbe van Codarts Rotterdam de masterclass. Zij gaat het hebben over dance & performance. Wat kan de sportwereld leren vanuit dans en cultuur. Haar verhaal wordt aangevuld door Sander Plomp, dansdocent aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam. Hoe kun je met dans werken aan fitheid en blessurepreventie? Bewegen op en het maken van muziek is namelijk een van de tien grondvormen van bewegen in het ASM.”

Differentieel leren
De derde bijeenkomst staat gepland op 30 september. Vermaat: “Dan is prof. dr. Wolgang Schöllhorn uit Duitsland te gast. Hij is expert op het gebied van differentieel leren, dat is ook verwerkt in het ASM. Hij vertelt vanuit de theorie hoe de vertaling van differentieel leren naar de praktijk eruitziet. Tot slot is de vierde masterclass van het eerste jaar op 9 december onder leiding van prof. dr. Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Tilburg University, auteur van meerdere boeken en een veelgevraagd spreker op het gebied van gedrag en omgeving op de hersenen.”

MastersofMovementOpening-2Gregory Sedoc is benoemd tot 'aanvoerder' van de Masters of Movement. Vermaat: “Hij is oud-olympiër, politieagent en afgestudeerd leefstijlcoach, bovendien heeft hij enkele jaren geleden de ASM-instructeursopleiding gevolgd. Met zijn televisieprogramma Sportlab Sedoc slaat hij de brug tussen wetenschap en praktijk. Dat maakt hem, zeker ook gezien zijn kennis van het ASM, de ideale persoon om verbinding te leggen tussen de deelnemers en de gastspreker. Gregory probeert samen met de deelnemers zoveel mogelijk kennis uit de gastsprekers te halen.”

Accreditatiepunten
Naast het vergaren van kennis en het kunnen vertalen van kennis naar de praktijk, kan deelname aan de masterclasses deelnemers ook accreditatiepunten opleveren. Vermaat: “Bijna alle grote sportbonden - en ook beroepsverenigingen zoals de KNGF voor fysiotherapie - geven accreditatiepunten voor het volgen van ASM-opleidingen. Deze hebben we opnieuw allemaal aangeschreven en we hebben van diverse bonden inmiddels ook een positieve reactie terug.”

"De grote gemene deler van alle bijeenkomsten is het verbinden van de verschillende domeinen in sport en bewegen"

Op de eerste bijeenkomst in het Olympisch Stadion op 5 november waren ongeveer zeventig mensen uit het ASM-netwerk aanwezig. “Er zitten ruim 2100 mensen in het netwerk van mensen die een ASM-opleiding hebben gevolgd. We hebben iedereen aangeschreven voor de eerste bijeenkomst en de zaal zat in korte tijd helemaal vol”, aldus Vermaat. Op andere locaties kunnen wellicht meer mensen komen, maar het gaat niet per se om de aantallen. “We zouden ook kunnen denken aan seminars met een paar honderd man, of juist de diepte in gaan met kleinere groepen. De grote gemene deler van alle bijeenkomsten is het verbinden van de verschillende domeinen in sport en bewegen."

Voor meer informatie: Masters of Movement

MastersofMovementOpening-3

« terug

Reacties: 1

Hans Wakelkamp
19-11-2021

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst