Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Opleidingsinstituut voor het beter opleiden van trainers

door: Rutger Oosting | 4 november 2021

PASS Sports Coach Academy wil door middel van coaching betere trainers maken. Dit in samenwerking met Ubuntu Sport, organisator van sportkampen voor kinderen waar de trainers de theorie in praktijk kunnen brengen. Marco Neuvel, één van de initiatiefnemers van het opleidingsinstituut, werkte eerder bij de Koninklijke HFC en de KNVB. Hier ondervond hij dat trainen met kinderen meer is dan alleen maar coachen en het goed leren beoefenen van sport.

Hoe worden kinderen tegenwoordig gecoacht? Werken juist positieve of negatieve instructies goed? Hoe komt dat over op kinderen? Dergelijke vragen staan centraal binnen PASS, wat staat voor Personal Athletic Social Skills. “Wij merkten dat het binnen coaching en training erg veel draait om kinderen beter maken in een sport, maar niet om het creëren van relaties met de kinderen”, begint Neuvel. “Het is belangrijk om kinderen bepaalde vaardigheden aan te leren door middel van sport: omgaan met emoties, doelen stellen, samenwerken en evalueren. De wetenschap zegt ook dat kinderen makkelijker sociale vaardigheden leren als ze er bewust op worden gecoacht. Als je als trainer hier geen aandacht aangeeft, zullen kinderen niet leren om beter om te gaan met emoties. Dat klinkt heel logisch, maar het gebeurt eigenlijk nog te weinig.”

PASSSportsCoachAcademy-1“Een trainer speelt hierin echt een grote rol. Een trainer heeft bijna een rol als opvoeder in de ontwikkeling van een kind: sportief maar ook persoonlijk. Dat wordt nog weleens vergeten. Die rol is groter dan alleen maar beter leren voetballen of hockeyen”, vervolgt Neuvel. “Daarom gaan wij ook met de trainers het veld op om voorbeelden te geven en te laten zien hoe ze het zelf aan kunnen pakken: welke vragen stel je? Welke instructies geef je mee?”

Negatieve feedback
Als voorbeeld noemt Neuvel dat trainers in een situatie vaak zeggen ‘hoe kun je dat nou doen’ of een wegwerpgebaar maken. “Daar zijn we allemaal debet aan geweest. Maar je moet eerst jezelf goed kennen, voordat je iemand goed kunt coachen. Als je al van jezelf weet dat je primair zo reageert, kun je dan bewust en proactief je eigen gedrag aanpassen? Bijvoorbeeld door die speler rustig naar je toe te halen en te vragen wat er zojuist gebeurde. Dan veroordeel je het gedrag niet. Wij zijn heel erg geneigd om kinderen feedback te geven in plaats van te kijken hoe je het een volgende keer beter kunt doen.”

"We zijn bij Foppe langs geweest om onze visie toe te lichten en hoe wij trainers en kinderen willen helpen. Hij was ook helemaal overtuigd van deze wijze om trainers op te leiden"

Eén van de gezichten van PASS is Foppe de Haan, jarenlang trainer geweest van onder meer sc Heerenveen en Jong Oranje. De Haan staat achter de inhoud van de PASS-trainingen. “Dat is via Stijn Schaars (voormalig speler van onder meer PSV en SC Heerenveen red.) gegaan. We zijn bij Foppe langs geweest om onze visie toe te lichten en hoe wij trainers en kinderen willen helpen. Hij was ook helemaal overtuigd van deze wijze om trainers op te leiden. Hij geeft geen volledige opleidingen, maar hij sluit hier en daar wel aan. Maar dit kan in de toekomst misschien ook een andere topcoach zijn.”

FC Utrecht en Kampong
PASS is op dit moment, samen met Ubuntu Sport, onder meer actief bij voetbalclub FC Utrecht en hockeyclub Kampong. “Bij FC Utrecht loopt een programma met partnerclubs uit de regio. Met FC Utrecht hopen wij het niveau van de amateurtrainers uit de regio te verhogen. We hebben twee opleidingen. Eén voor mensen die weinig ervaring hebben als trainer en één voor de wat gevorderde trainers. Als FC Utrecht betere trainers in de regio heeft, komt er meer talent, dus meer aanwas voor FC Utrecht.”

PASSSportsCoachAcademy-2“En het kan ook op trainersgebied. Een trainer binnen de PASS-opleiding is nu inmiddels actief in een soort voorportaal van de FC Utrecht Jeugdopleiding. Uiteindelijk kan hij, door zich te ontwikkelen binnen PASS, jeugdtrainer van FC Utrecht worden. Dan is het cirkeltje weer rond. Er worden enorm veel kansen geboden om je te ontwikkelen als trainer. En dat komt uiteindelijk weer bij de kinderen terecht en dat is het belangrijkste”, zegt Neuvel.

"Je kan dit ook kopiëren naar bijvoorbeeld basketbal of volleybal"

Toekomst
Wat wil PASS in de komende jaren nog bereiken in de trainerswereld? “Een aantal clubs erbij zou zeker nog kunnen. Die gesprekken lopen ook al”, zegt Neuvel. En is PASS ook nog toe te passen in andere sporten? “Wat wij doen is redelijk generiek. Wij leiden nu voetbaltrainers en hockeytrainers op, maar je kan dit ook kopiëren naar bijvoorbeeld basketbal of volleybal. Het idee om uit te breiden is er wel.”

Voor meer informatie: pass-coach.academy

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst