Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Voetbalherinneringen ophalen bij Willem II

door: Rutger Oosting | 30 september 2021

Bij Willem II Football Memories draait het om het om het ophalen van mooie en dierbare herinneringen uit de rijke voetbalgeschiedenis van de Tricolores samen met ouderen, waaronder sommige met (beginnende) dementie. Ook het versterken van sociale contacten is een belangrijke factor. Football Memories wordt inmiddels gesteund door onder meer het Nationaal Coalitie tegen Eenzaamheid en Alzheimer Nederland.

Willem2Memories-1Eens in de twee weken komen een dertigtal kwetsbare ouderen die fan zijn van Willem II - waaronder ook oud-spelers - naar het Koning Willem II Stadion om herinneringen op te halen uit het verleden van Willem II: van Jan van Roessel tot aan Adrie Koster. Dit gebeurt door middel van foto’s, video’s, geluidsfragmenten en zelfs attributen als oude voetbalschoenen. Een sessie duurt net zo lang als een voetbalwedstrijd: negentig minuten en een kwartier rust.

Schotland
Het idee is over komen waaien uit Schotland. Willem II-vrijwilliger Arjen Pijfers zag de Football Memories bij de Schotse profclub Heart of Midlothian en wist meteen dat hij met dit initiatief aan de slag wilde in Tilburg. Pijfers reisde zelfs twee keer naar Schotland om inspiratie op te doen. “Het is een project waarvan iedereen die erbij betrokken is een ‘wauw-gevoel’ krijgt”, opent Suzanne Albregts, coördinator bij Willem II Betrokken. “Het doel is om ouderen uit hun sociaal isolement te halen. Daarom wordt het ook in het Koning Willem II Stadion georganiseerd. Omdat er veel mensen met een vorm van dementie deelnemen is dit tevens een geweldige manier om het brein te triggeren. Het kortetermijngeheugen laat ze in de steek, maar deelnemers weten nog ontzettend veel over het Willem II van vroeger. Eigenlijk is het niets meer en niets minder dan samen voetbalherinneringen ophalen.”

"Bij de eerste keer was er zelfs iemand die bij het clublied van Willem II meteen moest huilen"

Door contacten te leggen met verzorgingstehuizen, thuiszorgorganisaties en huisartsen is Willem II aan de eerste deelnemers van Football Memories gekomen. “De deelnemers vinden het fantastisch. Het is echt een uitje waar men heel erg naar uitkijkt. Er ontstaat ook een heus groepsgevoel. Mensen hebben Willem II vaak echt gemist. Onze deelnemers vinden het fantastisch om weer in het stadion te komen. Bij de eerste keer was er zelfs iemand die bij het clublied van Willem II meteen moest huilen. Dat effect heeft een clublied, het stadion en een herinnering dan met elkaar. Zoiets is toch fantastisch. Er is ook een deelnemer geweest die elke nacht om drie uur op de rand van zijn bed zat omdat hij weer naar Football Memories wilde. Dat is het positieve effect van dit project. Mensen kunnen weer ergens naar uitkijken”, zegt Albregts. “Als ik zulke verhalen hoor dan weet ik dat ons doel bereikt is.”

Willem2Memories-2Vrijwilligers
Vaak komen de deelnemers met een mantelzorger naar het stadion, maar niet altijd. Het komt ook voor dat men bij het stadion wordt afgezet om ook de mantelzorger te ontlasten, legt Albregts uit. “We werken met een groep vrijwilligers die het geweldig vinden om met onze deelnemers herinneringen op te halen. Onder de vrijwilligers zitten ook oud-voetballers van Willem II. De vrijwilligers hebben één-op-één-gesprekken met deelnemers. Het is geweldig om te zien wat er allemaal ontstaat tussen de deelnemers en de vrijwilligers. Onze vrijwilligers zijn ook getraind om om te gaan met mensen met dementie. Dit doen we in samenwerking met Alzheimer Nederland die daar gespecialiseerde trainers voor in huis heeft. Het is dus voor de vrijwilligers ook nog heel leerzaam. Dat maakt het ook extra tof voor hen.”

Football Memories is bij Willem II inmiddels zo’n groot succes dat er een wachtrij is voor de deelnemers

Door het succes bij Willem II zijn meer clubs met Football Memories begonnen. PSV, Vitesse, Fortuna Sittard, VVV-Venlo en Excelsior zijn al gestart of zijn druk bezig met het opstarten van het project. “In Nederland zijn er wel vijftien clubs die hier ook aan willen beginnen. Dat is natuurlijk een geweldige ontwikkeling.”

Football Memories is bij Willem II inmiddels zo’n groot succes dat er een wachtrij is voor de deelnemers. Ook ziet Albregts een verschuiving naar andere delen van de maatschappij. “Een amateurclub hier in Tilburg is er nu ook mee begonnen. En je kunt het natuurlijk over heel veel onderwerpen doen. Bijvoorbeeld over muziek of over de stad Tilburg.”

Voor meer informatie: Willem II Football Memories

Symposium
Op 7 oktober 2021 organiseren Willem II, Willem II Betrokken en de Bibliotheek LocHal een symposium over het project Football Memories in Tilburg. Hier spreken meerdere gastsprekers over onder meer de werking van het brein bij het ophalen van sportherinneringen. Deelname is gratis.

Voor meer informatie: klik hier


« terug

Reacties: 1

John Herberigs
30-09-2021

Inmiddels in navolging van Willem II ook gestart bij Fortuna Sittard

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst