Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Oprichter Sportspullenbank: ‘Weg met theoretisch gepraat’

door: Frank Molema | 17 juni 2021

Ze is naar eigen zeggen een brok passie met daadkracht. Erna Truijens barst van de ideeën, kan deze als geen ander met enthousiasme pitchen en timmert in Rotterdam al stevig aan de weg met haar stichting 'Hockey voor iedereen' en de stichting 'Sportspullenbank'. Door haar ervaringen in de wijk constateert ze dat de geldstromen in de sport niet effectief zijn. “Er is een cultuuromslag nodig.”

Er klopt iets niet, zag Erna Truijens enkele jaren geleden toen ze eens goed naar het bestuur van hockeyclub HC Rotterdam keek. Van alle leden is bijna twee derde vrouw, maar in het bestuur zitten louter mannen. Dat is nou niet bepaald een representatieve afspiegeling van de leden, vond ze. En dat niet alleen. Volgens haar spelen de problemen breder: “Kijk bijvoorbeeld naar coaches en managers, meestal een man”, zegt ze.

Sportspullenbank-1Bestuurslid 'maatschappelijke zaken'
De verhoudingen in het bestuur van de hockeyclub zijn inmiddels rechtgetrokken. Truijens is er inmiddels zelf al vier jaar bestuurslid maatschappelijke zaken. Ze nam daarnaast het initiatief voor het Rotterdamse netwerk voor vrouwen in de sport. Ook is ze voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwen in de Sport en ontving ze de Vrouw & Sportprijs uit handen van toenmalig Tweede Kamerlid Antje Diertens. 

Kortom, een vrouw met inmiddels een aardige staat van dienst in de Rotterdamse sport. Ze noemt zichzelf een ‘een Rotterdamse hysterica’, volgend door een bulderlach vol met zelfspot. Maar met deze stroom aan energie krijgt ze wel veel voor elkaar. Zo is ze de initiatiefnemer van de stichting Sportspullenbank, dat sinds vorig jaar sportkleding en -materialen een tweede leven geeft.

"Omdat schaamte een van de grootste belemmeringen is voor mensen om zich te melden, bepalen wij niet wie wel en wie niet voor de kleding in aanmerking komen"

Gelijke kansen
Door gratis sportspullen aan te bieden, hoopt ze dat mensen met een kleine portemonnee in beweging komen. “Het gaat niet om de spullen, maar om bewegen”, benadrukt ze. “Financiële problemen vormen vaak een belemmering om te gaan sporten. Wij willen dat iedereen gelijke kansen heeft om op sportief gebied mee te doen.” 

Ze werkt daarbij samen met allerlei maatschappelijk instanties die bij haar kunnen aankloppen voor hulp. Dat kan bijvoorbeeld een schoolsportvereniging zijn, of een stichting die zich inzet voor mensen met een beperking. Truijens: “Alle partijen die sport als middel hanteren, kunnen bij ons terecht. Omdat schaamte een van de grootste belemmeringen is voor mensen om zich te melden, bepalen wij ook niet wie wel en wie niet voor de kleding in aanmerking komen, dat weten deze instanties. Iedereen doet mee.”

Inzamelbakken
Sportspullenbank-2In Rotterdam, Ridderkerk en Rozenburg staan inmiddels negentien inzamelbakken. Ook krijgt ze ladingen artikelen van sportmerken en –winkels. De kleding slaat ze sinds januari op in een loods in het HAKA-gebouw in Rotterdam-West. Vastgoedbedrijf Dudok Groep stelt het pand voor in ieder geval een jaar gratis beschikbaar, waardoor Truijens al tienduizenden euro’s kon uitsparen. “Ook heb ik een elektrische bus gekregen van de gemeente. We doen dit dus met elkaar.”
 
Een van de instanties waarmee de Sportspullenbank samenwerkt, is haar eigen stichting Hockey voor iedereen. Deze stichting geeft clinics in de wijken en op de pleintjes, vaak verzorgd door trainers van een vereniging om zo kinderen te laten proeven aan de sport. Als deze stichting ziet dat er in de doelgroep behoefte is aan sticks, ballen en T-shirts, dan kan het daarvoor de Sportspullenbank inschakelen. Zo heeft Truijens al tal van instanties en mensen uit allerlei verschillende disciplines blij gemaakt. “Het is voor jong en oud”, benadrukt ze. 

Werkervaring
Ze zet zich fulltime in voor de Sportspullenbank, naast haar werk als bestuurslid van HC Rotterdam en voorzitter van de stichting Hockey voor iedereen. Bij de Sportspullenbank wordt ze ondersteund door haar collega bestuursleden en vrijwilligers, onder wie een aantal met een afstand tot de arbeidsmarkt, die hier werkervaring opdoen.

"Het geld moet naar de sportaanbieders. Diegenen die daadwerkelijk in de wijk er voor zorgen dat de mensen in beweging komen”

Doordat ze naar eigen zeggen ‘met de poten in de klei’ staat, ziet ze precies waar het geld dat in Nederland beschikbaar is voor bewegen naartoe zou moeten gaan. De euro’s gaan nu nog te veel naar de mensen achter het bureau, vindt zij. “Dan zie ik weer een reclamecampagne starten, maar daardoor gaan er niet meer mensen sporten. Het geld moet ook niet naar allerlei rapporten over sport. Nee, het geld moet naar de sportaanbieders. Diegenen die daadwerkelijk in de wijk er voor zorgen dat de mensen in beweging komen.”

Geen ‘theoretisch gepraat’
Sportspullenbank-3Ze pleit dan ook voor een ‘cultuuromslag’. Geen reclamecampagnes, ‘dure’ overleggen of ‘theoretisch gepraat’, maar bijvoorbeeld wel iemand die in de wijk en op de veldjes alle activiteiten van sport- en welzijnsorganisaties kan coördineren. “Op straat moeten gewoon betaalde senior begeleiders staan. Nu stroomt het geld vooral naar de bureaumensen.”

Truijens is inmiddels ook met andere steden in gesprek om haar Sportspullenbank breder uit te rollen. Concreet is het nog niet. “Het gaat alleen een succes worden als het wordt geadopteerd als vitale coalitie, waarbij alle partijen in de stad – gemeente, welzijnsorganisaties, burgers en bedrijfsleven – meedoen”, zegt ze. “En er moet continuïteit in zitten. De Sportspullenbank moet uitgroeien tot een sociale onderneming, net zoals de Voedselbank dat is. Om dat voor elkaar te krijgen, is natuurlijk tijd nodig.”

“De Voedselbank is een eerste levensbehoefte”, vervolgt ze. “Bewegen is een tweede levensbehoefte. Samen bewegen en sporten zorgt voor het fitter voelen en erbij horen. Het gaat dan om trots en eigenwaarde. Iedereen doet mee.” 

Voor meer informatie: www.sportspullenbank.nl

“De Voedselbank is een eerste levensbehoefte, bewegen is een tweede levensbehoefte"

Sportspullenbank-4

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst