Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Voor kinderen is er nog meer beweegplezier met WhatsAAP

door: Leon Janssen Lok | 15 april 2021

WhatsAAP van Monkey Moves is een van de genomineerden voor de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs 2021. Een bekroning op het werk voor de initiatiefnemers, die met de ontwikkeling van WhatsAAP ook nog eens een vernieuwende methode aan het ontwikkelen zijn om met de ouders van de kinderen te communiceren. 

Monkey Moves is een multisportclub voor kinderen van anderhalf tot negen jaar oud. In 2015 opgericht in Utrecht en inmiddels actief in 24 regio’s. Sinds de oprichting zijn inmiddels ruim 28.000 kinderbeweeguren (een kind dat aan een les heeft meegedaan) geregistreerd. “Dat zijn zowel uren binnen onze clublessen als kinderen die we via de BSO’s met multisport in aanraking laten komen”, licht Leendert van Gaalen toe. Samen met mede-bewegingswetenschapper Bart Poot stond hij zes jaar geleden aan de basis van Monkey Moves. Vanaf de oprichting werken ze non-stop aan de ontwikkeling van hun doorlopende leerlijn en de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Sinds 3,5 jaar is Monkey Moves een sociale franchiseorganisatie. 

MonkeyMovesWhatsAap-1Breed fundament
Monkey Moves is geen standaard sportclub. Van Gaalen: “We leren onze apekoppies de basis van elf sporten, zodat zij optimaal kunnen groeien en een breed fundament ontwikkelen. In samenwerking met studenten van de Hogeschool Utrecht werken we aan het leggen van de puzzel van de ontwikkeling van het jonge kind: welke vaardigheden kunnen we volgens onderzoek wanneer (op welke leeftijd) en op welke manier aanbieden?” 

Mede-eigenaar Kirsten van Daelen wijst op uitkomsten van internationale onderzoeken die het fundament vormen onder de principes van Monkey Moves. “Een brede motorische basis en het ontwikkelen van plezier in bewegen in combinatie met een groeimindset draagt bij aan gezondere, blijere, fysiek actievere kinderen die hun hele leven meer bewegen. We leren kinderen impliciet veel meer dan alleen bewegingsvaardigheden. Zo krijgen zelfvertrouwen en omgaan met stress veel aandacht. Met deze vaardigheden zijn kinderen later in hun werkende leven minder vatbaar voor verzuimen en kunnen ze productiever zijn.”

"Inmiddels zijn we apetrots dat we voor 11 sporten, 17 motorische- en 16 sociaal-emotionele vaardigheden verdeeld over vier leeftijdsgroepen een 3D-competentiematrix hebben kunnen ontwikkelen"

Verzameling van vaardigheden
In landen als Canada en Australië wordt multisport vanuit de overheid gestimuleerd en wordt er onderzoek gedaan naar de voordelen hiervan voor de jongste jeugd. “Wij zagen dat en hebben deze kennis gecombineerd met een vertaling van het Athletic Skills Model (ASM)”, zegt Van Gaalen. “We kijken naar sporten als een verzameling van vaardigheden die in een unieke mix bij elkaar zijn gebracht. MonkeyMovesWhatsAap-2Inmiddels zijn we apetrots dat we voor 11 sporten, 17 motorische- en 16 sociaal-emotionele vaardigheden verdeeld over vier leeftijdsgroepen een 3D-competentiematrix hebben kunnen ontwikkelen. Hieruit destilleren we de inhoud van ons lesprogramma. En hieruit hebben we ook de inhoud voor WhatsAAP ontwikkeld.” 

Met WhatsAAP krijgen ouders op afgesproken tijden een beweegidee toegestuurd via WhatsApp. Daarnaast kun je op ieder gewenst moment appen met WhatsAAP voor kennis en beweegideeën voor kinderen. Alle beweegideeën worden getoond in korte video’s en zijn uit te voeren met huis-, tuin- en keukenmaterialen. “WhatsAAP is jouw Monkey Moves-docent, maar dan voor in je broekzak”, omschrijft Van Gaalen het. “We zitten op dit moment in een besloten bètafase en de reacties van de gebruikers zijn mega-enthousiast. De flexibiliteit, creatieve inhoud, laagdrempeligheid van de activiteiten, maar ook de reminders zorgen ervoor dat men het blijft gebruiken en dus in beweging komt. En dat de kinderen er zelfs om gaan vragen!”

Scanboekje
Ouders kunnen vragen om met een bepaald materiaal een activiteit te doen. Ze kunnen naar een bepaalde sportactiviteit vragen of juist iets willen van een specifieke vaardigheid. Van Gaalen: “Bij materiaal kun je denken aan een bal of een stick, maar juist ook een kussen of een pollepel. De sportactiviteiten komen uit de elf populairste sporten die wij hebben uitgewerkt in onze competentiematrix. Die varieert van freerunning tot volleybal en van atletiek tot basketbal. Bij specifieke vaardigheden kun je denken aan springen, maar ook aan oriëntatievermogen of een meer cognitieve vaardigheid, zoals het herkennen van reeksen.” 

"We hebben een enorme lijst aan ontwikkelideeën voor WhatsAAP"

Om het nog verder te vergemakkelijken, krijgen ouders bij aanmelding bij WhatsAAP een zogenoemd scanboekje. In dit boekje staan afbeeldingen van alle materialen, vaardigheden en sporten met daarbij een QR-code. Door het scannen van de QR-code wordt er een berichtje naar WhatsAAP gestuurd en kun je direct aan de slag. “Dit idee kwam uit de pilots naar voren, omdat ouders hebben aangegeven niet zo creatief te zijn. Kort gezegd wisten ze niet dat je om een activiteit met bijvoorbeeld een pollepel kan vragen. En dat kan dus ook!”

MonkeyMovesWhatsAap-3Genomineerd
Monkey Moves is met WhatsAAP nu genomineerd voor de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. “Dat betekent ontzettend veel voor ons en hier zijn we buitengewoon trots op. Het geeft ons het vertrouwen dat we met WhatsAAP veel kinderen het plezier in de start van een leven lang gezond bewegen kunnen bieden. We hebben een enorme lijst aan ontwikkelideeën voor WhatsAAP. Met de steun van Nederlandse Loterij kunnen we ons eigen budget gebruiken voor de inhoud van WhatsAAP. En de kracht van de Nederlandse Loterij kunnen we gebruiken om een enorm bereik te creëren. Zo kan het sociale verdienmodel gaan draaien en kunnen we flinke stappen zetten om in 2030 één miljoen en één kind aan het bewegen te krijgen met Monkey Moves.”

Voor meer informatie: www.monkeymoves.com


nederlandse-loterij600Nederlandse Loterij in Beweging Prijs
Nederlandse Loterij reikt jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie met een sportief initiatief dat Nederland(ers) in beweging brengt: de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. De winnaar van deze prijs ontvangt een cheque van € 50.000 en daarnaast een bronzen sculptuur. De drie andere genomineerde initiatieven ontvangen ter aanmoediging een geldprijs van € 5.000.

De kanshebbers op de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs in 2021 zijn Onbeperkte Evenementen, Ommetje app, Beter uit Bed en WhatsAAP. De jury maakt op 11 mei 2021 de winnaar bekend.

Op Sport Knowhow XL worden interviews gepubliceerd met direct betrokkenen van alle vier de initiatieven. Op 15 april kan je meer lezen over Onbeperkte Evenementen en WhatsAAP en op 29 april volgen Ommetje app en Beter uit Bed.

« terug

Reacties: 1

Edwin Peeters
15-04-2021

Jullie blijven goed bezig, Monkey-movers!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst