Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

PARTIJvdSPORT wil er over vier jaar bij zijn

door: Leo Aquina | 4 maart 2021

Voor de komende Kamerverkiezingen kwam het initiatief te laat, maar als het aan mede-oprichter Ronald Wouters ligt, wordt de PARTIJvdSPORT in de toekomst een factor van betekenis in de Nederlandse politiek. Wouters, algemeen directeur van NL Actief, de brancheorganisatie voor ondernemers in de sport, lanceerde het initiatief twee weken geleden samen met sportmarketeer Maurice Ambaum. “Het zou opportunistisch zijn om nu meteen aan de Kamerverkiezingen mee te doen”, aldus Wouters. “We willen eerst een gedegen organisatie neerzetten.” Wouters en Ambaum nemen het belang van sport, bewegen en een gezonde leefstijl als uitgangspunt voor een gezonde samenleving.

PvdSport-1De 'v' in Partij vd Sport wordt nadrukkelijk niet uitgeschreven. “We zijn een partij van én voor de sport”, legt Wouters uit. “We willen bouwen aan een gezonder, fitter en vitaler Nederland. Aan een land waarin iedereen gelijke kansen krijgt om gezond op te groeien en vitaal oud te worden.”

Belang van vitaliteit en gezondheid
De plannen voor een sportpartij lagen al langer bij Wouters en Ambaum in de la. Wouters: “We hebben er vier jaar geleden al eens over gesproken, maar nu is het er uiteindelijk van gekomen. Er speelt zoveel in de samenleving als het gaat om gezondheid en vitaliteit op dit moment. Wij vonden dat het er nu eindelijk maar eens van moest komen. In de sportsector zelf merken we dat sport een sterke sociaal-maatschappelijke functie heeft, dat het mensen verbindt. Vanuit de sport wordt al vaak het belang van vitaliteit en gezondheid benadrukt, en dat is alleen nog meer veel zichtbaarder geworden in coronatijd.” 

Wouters en Ambaum vinden het beleid ten aanzien van sport in Nederland te vrijblijvend: “Naast ontspanning en plezier kan sport ook een antwoord zijn op sociaal-maatschappelijke vraagstukken. De zorgkosten stijgen en Covid heeft aangetoond dat mensen die minder bewegen zowel fysiek als mentaal minder weerstand hebben. Sport en bewegen zijn belangrijk voor een vitale samenleving. Daar moet erkenning voor komen vanuit de overheid, zoals ook onderwijs en zorg verankerd zijn in overheidsbeleid. Sport- en bewegen is een essentiële dienstverlening. Er gaat in Nederland 100 miljard per jaar naar de zorg. Sport zit op datzelfde ministerie en daar gaat maar een schijntje naartoe. Je zou financiële middelen moeten verschuiven naar preventie.”

"De sportinfrastructuur is in Nederland goed, maar wordt niet efficiënt gebruikt. Sportaccommodaties staan 70 tot 80% van de tijd leeg bij sportverenigingen"

Investeren in sportinfrastructuur en sportprofessionals
Het gaat Wouters en Ambaum niet alleen om sport in competitievorm. “Het is zoveel meer”, aldus Wouters. “Als we het voor elkaar krijgen om die vijftig procent van de Nederlanders die niet bewegen wel in beweging te krijgen, levert dat enorm veel maatschappelijke winst op. We moeten investeren in de sportinfrastructuur en in sportprofessionals. De sportinfrastructuur is in Nederland goed, maar wordt niet efficiënt gebruikt. Sportaccommodaties staan zeventig tot tachtig procent van de tijd leeg bij sportverenigingen. Je kan sport- en bewegen zien als een verdienmodel. Wat levert het op om te investeren in sport, aan gezondheidswinst, aan minder zorgkosten? Die vraag wordt nooit gesteld.”

XL5 5VragenAan-RonaldWouters-1 copy

Naast gezondheid en vitaliteit wordt er in de politiek ook om antwoorden gevraagd op heel andere kwesties. Hoe kijkt de partij daar tegenaan? Wouters:

“We gaan als PARTIJvdSPORT niet de wereldproblemen oplossen, maar er zijn wel veel maatschappelijke vraagstukken waarbij we kunnen aanhaken, bovendien kunnen we ook heel goed samenwerken met andere politieke stromingen. Wij zijn een politieke partij die tegelijkertijd politiek neutraal is. De PARTIJvdSPORT heeft geen politiek links of rechts gedachtegoed, maar staat voor een gezonde(re) samenleving waarin iedereen de mogelijkheid moet hebben om gezonder, fitter en vitaler te kunnen leven. Sport moet niet alleen als doel maar ook als middel erkend worden, met impact op vele sociaal-maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen. Hiermee sluiten onze standpunten aan bij onderwerpen die verder gaan dan sport. Het raakt onder andere zorg, onderwijs, economie en natuur en milieu. Als je naar ons programma kijkt, kan eigenlijk niemand daarop tegen zijn.”

Gerichte lobby
Zouden Wouters en andere sportprofessionals niet veel meer positieve invloed op het sportbeleid kunnen hebben met een gerichte lobby bij de bestaande politieke partijen? “Het kan beide”, Wouters. ”Dan klop je aan bij de overheid om iets op de agenda te krijgen. Wij hebben ervoor ook gekozen om daar zelf onderdeel van te worden. We willen deel uitmaken van het hart van de politiek om zo mede de agenda te kunnen bepalen. Wij willen hiermee een steen in de vijver gooien, niet alleen in de politiek, maar ook in het sportlandschap. Daarbij willen we verbinden. Mensen kennen mij vanuit het ondernemende sportlandschap, maar als partij staan we ook voor de verenigingssport. Ik heb zelfs al contact gehad met Anneke van Zanen (voorzitter NOC*NSF, red.) om een afspraak te maken om toe te lichten wat onze ambities zijn en zij heeft positief gereageerd om in gesprek te gaan.”

"Te vaak worden sport-, beweeg- en leefstijlinterventies gemedicaliseerd en dat is jammer want het hoeft niet altijd uit de medische hoek te komen"

Tijdens de komende Kamerverkiezingen doet NLBeter mee, een partij die ook een gezonde en vitale samenleving als uitgangspunt heeft. Waarom hebben Wouters en Ambaum daar geen aansluiting bij gezocht? “NLBeter is een heel mooi en goed initiatief”, aldus Wouters. “Maar wij vliegen het echt aan vanuit sport en bewegen. Te vaak worden sport-, beweeg- en leefstijlinterventies gemedicaliseerd en dat is jammer want het hoeft niet altijd uit de medische hoek te komen. Dat maakt preventieprogramma’s onnodig duurder dan vanuit de sport- en beweegsector. Maar dat is zeker geen kritiek. Vanuit de sport willen we samenwerken, dus wie weet waar we elkaar onderweg tegenkomen.”

De PARTIJvdSPORT mikt volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst op verkiezingsdeelname. Wouters: “Daarna komen de Provinciale Staten en de eerste Kamer en natuurlijk de volgende Tweede Kamerverkiezingen. We willen eerst een gedegen organisatie neerzetten.” Zelf heeft Wouters niet de ambitie om in de Kamer te gaan zitten: “Maurice en ik zijn de initiatiefnemers en wij hopen de juiste mensen om ons heen te verzamelen om dit uit te voeren.” 

Voor meer informatie: website PARTIJvdSPORT

PvdSport-2

« terug

Reacties: 2

Dick Heuvelman
05-03-2021

Wij hebben in Groningen als Sportpartij meegedaan aan de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Was geen succes. Er werden in de media weggezet als one issuepartij (ten onrechte overigens) en hadden op 2 tot 3 zetels ingezet, gezien de hoeveelheid mensen die zich op een of andere manier met sport bezighouden. Het werden er nul. Nu ik dit zo lees, denk ik dat we in 2022 meer kans maken als onderdeel van de Oartij vd Sport. Graag contact derhalve met de initiatiefnemers.

PARTIJvdSPORT
16-03-2021

Beste meneer Heuvelman,

We willen je van harte verwelkomen bij onze partij. Stuur ons gerust een berichtje op info@partijvdsport.nl

Met sportieve groet,

PARTIJvdSPORT

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst