Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Rotterdam omarmt diversiteit en inclusie

door: Leo Aquina | 3 december 2020

Rotterdam Sportsupport lanceerde dit najaar de campagne ‘Omarm Rotterdam’. Het idee is eenvoudig: met een speciaal ontworpen groen-witte aanvoerdersband met daarop het stadswapen geven Rotterdammers elkaar waardering en een gevoel van saamhorigheid en trots op Rotterdam. De band wordt uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor diversiteit en inclusie in de Rotterdamse sport. Soufiane Touzani, Deborah Gravenstijn en Rita van Driel kregen de band als aanvoerders van de campagne als eerste uitgereikt. Marita Verkaik is manager van Rotterdam Sportsupport. Zij vertelt waarom diversiteit en inclusie zo belangrijk zijn voor haar organisatie: ”Meer dan een ideaalbeeld is het op termijn gewoon ook keiharde noodzaak.” 

MaritaVerkaikDe Rotterdamse bevolking is divers, maar die diversiteit is niet altijd terug te vinden binnen sportverenigingen. Marita Verkaik: “Het verschilt nogal per vereniging, maar vrouwen in het bestuur van een sportvereniging zijn in de minderheid en jongeren zie je in de besturen al helemaal weinig. Culturele diversiteit is moeilijk in kaart te brengen, maar als het gaat om sportdeelname is ook hier nog winst te boeken. Racisme is ook een onderwerp dat we aan willen pakken. Dat willen we bespreekbaar maken om het vervolgens ook tegen te kunnen gaan.”

Onvermijdelijk
Verkaik zet zich op meerdere manieren in voor diversiteit en inclusie. Naast haar baan als manager van Rotterdam Sportsupport is zij aanjager van het Rotterdams netwerk voor vrouwen in de sport en ook als algemeen bestuurslid van de Sportraad Hoeksche Waard zet zij zich in voor dit thema. “Bij Rotterdam Sportsupport zit inclusie echt in het DNA van de organisatie. Wij zijn zelf een inclusieve organisatie met een divers personeelsbestand, al hangt onze culturele diversiteit nu nog samen met het soort projecten die we uitvoeren. Diversiteit en inclusie zien we ook graag terug bij sportverenigingen en die zullen ook wel moeten. De bevolking van Rotterdam is divers en behoeften van sporters veranderen. Sportverenigingen moeten daar op inhaken als ze over tien à twintig jaar nog willen bestaan. Leden van sportverenigingen identificeren zich makkelijker met een divers bestuur. Met een divers bestuur is er meer draagvlak, voelt iedereen zich aangesproken om mee te doen en alleen dan kan je als organisatie wendbaar blijven of groeien.”

"Er zijn best veel bestuurders die ook meer diversiteit en inclusie willen, maar het komt niet vanzelf. Je moet het thema agenderen"

Wat is de meest effectieve manier om diversiteit en inclusie bij sportverenigingen te bewerkstelligen? Verkaik: “We moeten meer aanjagers zien te vinden. Er zijn best veel bestuurders die ook meer diversiteit en inclusie willen, maar het komt niet vanzelf. Je moet het thema agenderen. Mensen moeten zich er bewust van zijn en we moeten jongeren bereiken. En één zwaluw maakt nog geen zomer. Als je één persoon toevoegt aan een bepaald bestuur om diversiteit en inclusie te bevorderen, gebeurt er vaak nog niet zoveel. Je moet echt twee of drie mensen hebben om iets te kunnen veranderen.” 

MaritaVerkaik-2Vlaggenoffensief
Met Omarm Rotterdam sloot Rotterdam Sportsupport aan bij het college dat met een vlaggenoffensief de Rotterdamse vlag op de voorgrond wil zetten. Verkaik: “We hebben er vervolgens zelf voor gekozen om met die aanvoerdersband en de vlag ook diversiteit en inclusie te agenderen. De aanvoerdersband symboliseert samenwerking. Dat overstijgt de sport. Een aanvoerder ben je in de volle breedte. We willen uiteindelijk bij alle verenigingen een band brengen en samen met die band brengen we ook de boodschap. Bovendien hebben we verenigingsconsulenten om sportverenigingen te helpen.”

Er zijn als het gaat om culturele diversiteit en sportparticipatie van bijvoorbeeld LHBTi’ers in Rotterdam geen harde cijfers beschikbaar. Wel is er in 2019 onderzoek gedaan naar de man-vrouwverhoudingen in de besturen van Rotterdamse sportverenigingen en daaruit bleek dat zo’n 70 procent van de sportbestuurders man was en 30 procent vrouw. “Hoe dat beeld er in 2020 uitziet, weet ik niet”, aldus Verkaik. “Het is nog geen 50-50 maar ik denk wel dat het aan het verschuiven is. In 2021 meten we het weer.”

"Als je met elkaar ergens naar streeft, moet je ook een stip aan de horizon hebben. Niet lullen maar poetsen"

5 jaar voor uittrekken
Hoeveel tijd is er nog nodig voordat campagnes voor meer diversiteit en inclusie overbodig zijn omdat we het ideaalplaatje hebben bereikt? Verkaik is optimistisch: “Laten we er vijf jaar voor uittrekken. Als je met elkaar ergens naar streeft, moet je ook een stip aan de horizon hebben. Niet lullen maar poetsen. Je moet overtuigd zijn dat het mogelijk is om dingen te veranderen en ik weet dat er in de sportwereld, bijvoorbeeld bij NOC*NSF, veel animo is om er nu écht mee aan de slag te gaan. Dat is mooi, want je moet het met zijn allen doen.”

Voor meer informatie: klik hier

Hashtag: #omarmrotterdam

« terug

Reacties: 1

Henny Bakker
04-12-2020

En zo is het Marita. 

Mooi initiatief, door te sporten bouw je niet alleen aan je fysieke en conditionele vermogen, maar ook aan je mentale weerstand, je zelfredzaamheid, je zelfvertrouwen en je acceptatievermogen. Ongeacht wie, hoe of wat je bent.

Mijn leuze sinds jaar en dag: 'De mooiste tijd is mentaliteit, het overwint in Sport - Maatschappij en privé'.

Veel succes

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst