Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

'King of the Court' profiteert optimaal van coronanadelen

door: Leo Aquina | 10 september 2020

“We hebben nog nooit zoiets vets gebouwd”, zegt Wilco Nijland. Lopend op het Jaarbeursplein in Utrecht vertelt hij over King of the Court, het grote internationale beachvolleybal-evenement van woensdag 9 tot en met zaterdag 12 september. “Het stadion ziet er totaal anders uit dan normaal. Iedereen die komt krijgt een eigen skybox.” Waar Nijland normaal gesproken had gehoopt op zo’n 5000 toeschouwers per dag, kunnen er nu 425 mensen per sessie het stadion in. Desondanks is de recette hoger dan normaal. De ticketprijzen liggen hoger en mensen blijken bereid te betalen, zeker ook omdat King of the Court dit jaar het enige internationale beachvolleybalevenement op de kalender is. “Corona heeft ons ook wel wat gebracht”, lacht Nijland.

King of the Court is een nieuw spelconcept in het beachvolleybal. Wilco Nijland, zelf een volleyballer, heeft het concept bedacht op basis van een trainingsvariant waarbij je met meerdere teams tegelijkertijd op één veld speelt en het winnende team blijft staan. Nijland: “Ik vond beachvolleybal eigenlijk een beetje saai om te kijken. Er waren zoveel momenten dat het spel stillag. Op een gegeven moment heb ik een toernooitje georganiseerd met een aantal vrienden waarin we deze variant hebben getest en dat bleek heel leuk.” Nijland nam contact op met de Nevobo en de internationale volleybalbond FIVB. “Wij hebben het concept aan de bond gegeven en in ruil daarvoor hebben wij de licentie gekregen om het verder uit te werken en door te ontwikkelen.” 

KingOfTheCourt-1Iedereen in paniek
Dat ontwikkelen ging snel, mede dankzij hulp van Michel Everaert, directeur sportontwikkeling & evenementen van de Nevobo en boardmember bij de FIVB. Het spel wordt gespeeld met vijf teams op één veld, dat bestaat uit een koningskant en een uitdagerskant. Wie aan de koningskant een rally wint, krijgt een punt. Wie aan de uitdagerskant een rally wint, schuift door naar de winnaarskant. De andere ploeg verlaat het veld en sluit aan in de rij langs de kant. De eerste ploeg in die rij komt erin aan de uitdagerskant. Er wordt in drie rondes van een kwartier gespeeld en steeds valt de ploeg met de minste punten af. De tweede ronde wordt dus gespeeld met vier teams en de derde met drie. De ploeg die in de finale het eerste 15 punten bereikt, of de ploeg met de hoogste score als de tijd op is, wint. 

"De World Tour-evenementen zijn allemaal afgeblazen omdat daar vanwege regels omtrent olympische kwalificatie iedereen uit alle landen aan mee moet kunnen doen"

“Het concept werkt heel goed”, vertelt Nijland. “Er is constant actie. Tijdrekken kan niet want er zit standaard niet meer dan acht seconden tussen de rally’s. Ik heb die drie rondes gebaseerd op de kwalificatie in de Formule 1. Doordat het een afvalrace is, is iedereen voortdurend in paniek en dat maakt het extra spannend.”

KingOfTheCourt-2Hulp van de minister
Hoewel de Nevobo en de FIVB King of the Court omarmen, is het nog geen officiële spelvariant en dat bleek in tijden van corona een groot voordeel. Nijland:

“Wij zijn op dit moment wereldwijd het enige internationale beachvolleybalevenement. De World Tour-evenementen zijn allemaal afgeblazen omdat daar vanwege regels omtrent olympische kwalificatie iedereen uit alle landen aan mee moet kunnen doen. Door internationale reisbeperkingen is dat momenteel niet mogelijk. Wij kunnen het wel organiseren omdat wij niet aan die eis gebonden zijn, bovendien hebben wij veel steun gekregen van de minister van sport, Tamara van Ark. Zij heeft ervoor gezorgd dat er een uitzondering is gemaakt voor spelers uit een aantal landen, die anders niet hadden kunnen komen.”

Dankzij een positief subsidie-advies van de Nederlandse Sportraad kon King of the Court al vóór de corona-crisis rekenen op financiële steun van het ministerie en van de gemeente Utrecht. De pandemie leek roet in het eten te gooien, maar Sportworx slaagde erin de nadelen voor een groot deel om te draaien in voordelen. “Natuurlijk waren ook wij in eerste instantie uit het veld geslagen, maar al snel zijn we gaan kijken wat er allemaal wél kan, in plaats van wat er niet meer kan. We hadden een aantal nationale en internationale sponsoren die voor corona financieel bij zouden dragen. Na corona konden zij niet meer financieel bijdragen, maar wel in goederen en diensten. Zo stelde Inntel Hotels een groot aantal kamers ter beschikking, die vanwege corona anders leeg hadden gestaan. We krijgen op Ziggo 25 uur zendtijd en het toernooi wordt in meer dan 25 landen live uitgezonden. Dat was zonder corona nooit gebeurd omdat we in dat geval hadden moeten concurreren met allerlei andere sporten en evenementen.”

"Het IOC wil op den duur meer medailles met minder sporters op het olympisch programma, een jongere doelgroep en urban sports. Daar sluit King of the Court perfect bij aan"

King of the Court geldt als test voor grote sportevenementen met publiek in coronatijd. De skyboxen maken het evenement voor het publiek corona-proof. “Iedereen uit hetzelfde huishouden krijgt een eigen skybox en als er mensen uit meerdere huishoudens zijn, zit daar een scherm tussen”, vertelt Nijland. “Er kunnen per sessie 425 mensen in het stadion en in totaal zijn er tien sessies. Kaartjes kosten tussen de 21 en 50 euro, en 92 procent is al uitverkocht. Normaal gesproken kostte een kaartje 10-12 euro voor een hele dag, dus op dat gebied heeft corona ook voordelen.”

Urban Sport Congres
KingOfTheCourt-3Naast het beachvolleybaltoernooi organiseert Sportworx als side-event ook een Urban Sport Congres. Nijland is ervan overtuigd dat grote sportevenementen in de binnenstad grote voordelen hebben ten opzichte van evenementen in de periferie. “Je moet zichtbaar maken wat je doet. De echte volleybalmensen komen toch wel op je evenement af. Als je met de sport naar een locatie gaat waar al veel mensen zijn, spreek je een heel nieuw publiek aan.” Uitdagingen zijn er natuurlijk ook, want traditionele binnensteden zijn niet ingericht op de organisatie van grote sportevenementen. Precies daarover wil Sportworx professionals uit de sportevenementenbranche laten nadenken op het congres, waar onder anderen Fabio Azevedo (algemeen directeur van de FIVB), Willem de Boer (onderzoeker HAN University), Ton Wetselaar (gemeente Utrecht), René Vlaanderen en Martin Ho Suie Sang (basketbalbond) en Michel Everaert als sprekers of panelleden aanwezig zijn. 

Olympisch
Nijland kijkt uit naar het congres, maar nog meer naar het toernooi. Op den duur hoopt hij dat King of the Court zelfs 'olympisch' wordt. “Onze beste ambassadeurs zijn de spelers. Zij vinden het geweldig. Het IOC wil op den duur meer medailles met minder sporters op het olympisch programma, een jongere doelgroep en urban sports. Daar sluit King of the Court perfect bij aan. In Utrecht zijn mensen de werkorganisatie van het IOC aanwezig om te kijken hoe het gaat.”

Voor meer informatie: www.kingofthecourt.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst