Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Tweede Kamerlid werkt aan initiatiefnota gezonde leefstijl

door: Frank Molema | 11 juni 2020

Tweede Kamerlid Antje Diertens van D66 is bezig met een initiatiefnota over een gezonde leefstijl. Ze poogt het sport- en het preventieakkoord nader tot elkaar te brengen. “Door de coronacrisis wordt het belang van een gezonde leefstijl nog eens extra onderstreept”, aldus Diertens. 

AntjeDiertens300-1De politica deed onlangs een oproep op LinkedIn waarin ze haar netwerk vroeg suggesties te doen voor haar initiatiefnota. Ze laat weten met ‘de hele wereld’ te praten over haar ideeën, van wetenschappers tot ondernemers uit de voedselketen. “Ik wil dat mensen meedenken. Het is ontzettend leuk dat er al veel reacties op zijn gekomen”, zegt ze. Met een initiatiefnota kunnen Kamerleden goed onderbouwd het kabinet een beleidsmatig advies geven. 

Sport en preventie
Diertens doet namens D66 onder meer de woordvoering over sport en (medische) preventie. Als enig Kamerlid heeft zij te maken met het sport- en het preventieakkoord. Op dit moment mist ze nog een integrale aanpak voor een gezonde leefstijl. 

Op het gebied van een gezonde leefstijl gebeuren al goede dingen, ziet Diertens. Ze noemt het Living Lab – dat mede door een motie van haar tot stand is gekomen – in de Groningse stadswijk Vinkhuizen als voorbeeld. Daar bepaalt niet de gemeente waar en hoe in een wijk meer bewogen moet worden, maar hebben de bewoners een cruciale stem. “Ik wil door de aanpak van Living Lab juist bereiken dat we in de toekomst meer duurzame maatregelen kunnen nemen om een gezonde leefstijl te bevorderen.” 

“Er zijn zoveel initiatieven, maar in de samenwerking en regelgeving gaat nog veel mis”

In gesprek 
Diertens wil dat bereiken door onder meer met professionals en experts op het gebied van fysieke en mentale gezondheid in gesprek te gaan. Zij heeft de afgelopen jaren ook veel werkbezoeken afgelegd in de verschillende sectoren, zoals in de voedingsindustrie, sportclubs en sportscholen, gezonde scholen, supermarkten, ziekenhuizen, gemeenten en boeren. 

“Er zijn zoveel initiatieven, maar in de samenwerking en regelgeving gaat nog veel mis”, zegt ze. “Ik heb bijvoorbeeld een werkbezoek gedaan in Amsterdam, waar in een vrijgekomen pand op een pleintje een ongezonde voedselketen zich vestigde. De gemeente zette liever in op een gezonder aanbod, maar contractueel kon ze de ongezonde voedselketen niet tegenhouden. Dat maakt het voor gemeenten wel moeilijk om een gevarieerd aanbod te stimuleren zodat de consument ook voor een gezonder product kan kiezen.”

AntjeDiertens300-2Investeren in gezonde leefstijl
Het is geen kwestie van meer en meer geld, zegt het Kamerlid. “Dat is niet mijn opzet met deze initiatiefnota. Waarde creëer je niet alleen met geld. Wie wil niet gezond ouder worden? Daarom is het goed om te investeren in een gezonde leefstijl. En als je dan toch ziek wordt kan je met meer bewegen in combinatie met gezonde voeding je afhankelijkheid van medicatie verlagen. Kijk maar naar de successen van Bas van de Goor met zijn diabetisch Foundation.”

Diertens was al met haar initiatiefnota bezig voor de coronacrisis. Maar door de komst van de ongenode gast uit Wuhan is het belang van een gezonde leefstijl zichtbaarder en urgenter geworden, denkt het Kamerlid. Wel heeft het schrijfproces door de coronacrisis vertraging opgelopen. Diertens is ook woordvoerder covid-19 en dat nam de nodige tijd in beslag die ze niet kon besteden aan de initiatiefnota. 

Nog een hele weg
D66 hecht veel belang aan meer aandacht voor een goede gezondheid. Wanneer ze haar initiatiefnota kan indienen, durft ze nog niet te zeggen. “Het is veel werk en de coördinatie is best lastig”, zegt ze. “We moeten nog een hele weg afleggen. Een initiatiefnota wordt eerst besproken in de fractie en daarna kan het aangeboden worden aan betreffende bewindspersonen. Corona heeft het vergaderschema van de Tweede Kamer ook in de war geschopt, daarom zal niet alles meteen ingevuld worden.” 

De oproep van Antje Diertens via LinkedIn om input te geven voor haar initiatiefnota over gezonde leefstijl én de reacties daarop vind je hier


Update 3 december 2020
De Initiatiefnota gezonde leefstijl van Antje Diertens is verschenen. Klik hier om de nota te downloaden.
« terug

Reacties: 1

Piet van Loon orthopeed,
11-06-2020

Om de "Socio-economic burden of ( lifestyle-)diseases", waar ook onze economie onder gaat bezwijken, te keren zal de kennis, dat je alleen in de groeifase van het mensenkind aan goed inregelen van gezondheid kan doen, terug moeten komen in politiek, onderwijs, geneeskunde en vooral common sense. Gezond ouder worden gaat nu eenmaal niet zonder goed en gezond in alle aspecten van lichamelijke en geestelijke belastbaarheid op te groeien. Vanuit Houding Netwerk Nederland willen we de adviezen, die we bij staatssecretaris Blokhuis al neerlegden, ook aan dit initaitief van mv. Diertens overdragen. 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst