Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Podcast voor sporter die geen energie wil verspillen aan hypes

door: Frank Molema | 28 mei 2020

Podcasts over sport schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. De Slimmer Presteren Podcast, van wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen en recreatiesporter Gerrit Heijkoop, richt zich op wetenschappelijk onderzoek en innovatie in de sport. “De recreant kunnen we beschermen tegen de marketing.” 

Wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen is als luisteraar van podcasts onder de indruk van de kracht ervan. Omdat hij al veel heeft geschreven over sport- en bewegingswetenschappen en jarenlang als gepromoveerd fysioloog heeft gewerkt aan verschillende universiteiten, begint het bij hem te jeuken: zelf zou hij maar al te graag een podcast opnemen, bijvoorbeeld over doping. Toch lukt het niet om iets van de grond te krijgen. De financiering komt maar niet rond. 

PodcastSlimmerPresteren-1Chemie
Bij triatlonvereniging UHTT in de gemeente Utrechtse Heuvelrug ontstaat opeens een oplossing. Daar komt Van Teeffelen clubgenoot Gerrit Heijkoop tegen, een fanatieke recreatiesporter met een bovengemiddelde interesse voor de fysiologische kant van de sport. Hij wil fit blijven, maar dan wel op een slimme manier. Er ontstaat chemie tussen de twee en bovendien is Heijkoop mede-eigenaar van LiveOnlineEvents, een bedrijf dat mediacontent maakt en voor de benodigde apparatuur kan zorgen. 

Het concept is geboren: Heijkoop, met ervaring als dagvoorzitter, is de geïnteresseerde recreant en Van Teeffelen geeft met behulp van de wetenschap antwoord op prangende vragen. “Er bestaan wel wat podcasts over wetenschap, maar podcasts over sport en wetenschap zie ik nauwelijks”, constateert Van Teeffelen. “We dachten: dit moeten we gewoon gaan doen.” 

Oók actueel
De wetenschapsjournalist kan onder meer putten uit zijn (tijdloze) artikelen die hij geschreven heeft. Onder meer op basis daarvan wordt een onderwerpkeuze gemaakt. In de podcast wordt onder meer gesproken over sportdrankjes, sportkleding, explosiviteit, uithoudingsvermogen en slimmer trainen. Ook de actualiteit wordt niet uit het oog verloren, bijvoorbeeld als Eliud Kipchoge op een nieuwe hardloopschoen de marathon binnen twee uur voldoet. 

"Natuurlijk bestaan er in Nederland ook wel podcasts met zo nu en dan raakvlakken met die van ons, maar sec genomen bestond een sportwetenschappelijke podcast nog niet"

Van Teeffelen doet wel eens inspiratie op bij de podcast The Real Science of Sport van Ross Tucker, een bewegingswetenschapper uit Zuid-Afrika. “Dat is het voorbeeld dat ik voor ogen heb”, zegt hij. “Natuurlijk bestaan er in Nederland ook wel podcasts met zo nu en dan raakvlakken met die van ons, maar sec genomen bestond een sportwetenschappelijke podcast nog niet.” 

15 afleveringen online
Inmiddels staan vijftien afleveringen online, die vooral de fysiologische kant van de sport bespreken. Ook sportpsychologie vinden de audiomakers interessant en komt aan bod. Daarnaast worden gasten uitgenodigd in de podcast. Zo vertelt marathonloopster Miranda Boonstra in een van de volgende afleveringen over beweegadvies voor vrouwen met borstkanker. In de toekomst zouden de twee vaker met gasten willen werken, wellicht op locatie. 

PodcastSlimmerPresteren-2Van Teeffelen en Heijkoop richten zich op de sportfan die iets dieper wil gaan dan alleen de uitslagen. “Topsport is de broedplaats voor ultieme prestaties en voor innovaties. Vanuit die kennis proberen we langzaam af te zakken naar de recreant. Ik denk dat de verhouding tussen top- en recreatiesport ongeveer fiftyfifty is.” 

De recreant kan er eveneens zijn voordeel mee doen. “Als zij overwegen kosten te maken voor bijvoorbeeld dure hardloopschoenen, kan ik een waarschuwend vingertje heffen"

Beschermen tegen marketing
Ook een topsporter zou er zijn voordeel mee kunnen doen, denkt Van Teeffelen. “Bijvoorbeeld als hun coaches hun wetenschappelijke kennis willen updaten. Aan de andere kant zou een coach zijn sporter juist kunnen beschermen tegen wetenschappelijke onzekerheid. In hoeverre wil een topsporter weten dat er geen eenduidig bewijs is voor het nut van een hoogtestage?” De recreant kan er eveneens zijn voordeel mee doen. “Als zij overwegen kosten te maken voor bijvoorbeeld dure hardloopschoenen, kan ik een waarschuwend vingertje heffen. De podcast kan ze beschermen tegen de marketing.” 

De podcast, die zich alleen richt op het presteren in de sport zelf, bouwt op de wetenschappelijke deskundigheid van Van Teeffelen. “Ik heb twintig jaar in de wetenschap gewerkt, dan durf ik wel te zeggen dat ik weet hoe ik wetenschappelijke studies moet beoordelen. En daar waar nodig doe ik een belletje naar een expert.” 

Voor meer informatie: Slimmer Presteren Podcast - Over sport, onderzoek en innovatie

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst