Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Wordt corona de grote disrupter in de sport?

door: Leo Aquina | 9 april 2020

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de georganiseerde sport. "Slecht, beroerd of rampzalig", omschrijft sporteconoom Ruud Koning de scenario's waarop sportorganisaties zich moeten voorbereiden. Sport Knowhow XL besprak de gevolgen van de lockdown met de Groningse wetenschapper. Koning wijst erop dat de sport niet alleen economisch wordt geraakt. "Het kan zijn dat we na de lockdown gewoon doorgaan waar we daarvoor waren gestopt, maar dit zou ook wel eens een grote disrupter kunnen zijn." 

9 april 2020-20200408T115837Z-001Niemand weet hoe de wereld er na de lockdown uit zal zien, maar hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat er fundamentele zaken zullen veranderen, ook in de sport. Koning: "Het kan zijn dat mensen in de tijd dat zij niet actief konden zijn bij hun sportvereniging allerlei alternatieve activiteiten hebben ontwikkeld, waar ze eigenlijk best plezier in hebben. Gaan ze dan toch weer terug naar die club, of naar die sportschool? Het valt mij nu al op dat er buiten veel meer mensen hardlopen dan voorheen. Als die mensen straks twee of drie maanden hebben hardgelopen, is dat misschien een heel acceptabele tijdsbesteding geworden."

Geen klant maar lid
Sportbonden en -clubs waren ook voor de coronacrisis al op zoek naar alternatieve modellen voor hun sportaanbod en dat kan door de lockdown wel eens in een stroomversnelling komen. "De fitnessbranche stort zich massaal op de online workouts en dat zal niet zomaar weer verdwijnen als we straks weer met zijn allen naar buiten mogen", aldus Koning. Volgens de sporteconoom liggen er niet alleen voor de commerciële sportaanbieders kansen. "De verbindende rol en de sociale waarde van sport zijn enorm. Die zouden NOC*NSF, de bonden en de clubs nu moeten kapitaliseren. Straal verbondenheid uit, houd contact met je leden en laat ze weten wat er met jouw vereniging gebeurt in deze tijd. Ik hoop dat mensen zich dan realiseren dat ze lid zijn van een sportvereniging en niet klant bij een sportbedrijf."

"Voor veel grote evenementen is het nog maar de vraag of zij het overleven"

In economisch opzicht worden topsport en breedtesport allebei hard geraakt. "Op dit moment is dat het acute probleem", aldus Koning. "De kosten lopen door, maar de inkomsten zijn nihil. Sportkantines hebben geen inkomsten meer en hoe zit het met de contributies? In de profsport lopen clubs ook nog eens sponsorinkomsten, tv-gelden en wedstrijdrecettes mis. Voor veel grote evenementen is het nog maar de vraag of zij het overleven. Neem een tennistoernooi als Rosmalen. Hebben die voldoende bufferkapitaal om een jaar zonder inkomsten te overleven?

RuudKoning-2Scenario's
Volgens Koning doet NOC*NSF er verstandig aan nu al rekening te houden met verschillende scenario's: slecht, beroerd of rampzalig. Hoe langer de lockdown duurt, hoe ernstiger de economische gevolgen in de sportsector. "In het minst heftige scenario kunnen verenigingen overleven met liquiditeitssteun. In dat geval kunnen de meeste bonden de draad weer gewoon oppakken. Als het echt heel beroerd wordt, gaan er verenigingen omvallen en dan moet je er serieus over nadenken welke gevolgen dat heeft voor de breedtesport. Waar moeten al die sporters naartoe? Wat betekent het voor je competitieopzet? Voor die situatie moet je draaiboeken klaar hebben en daar moet je nu alvast over nadenken."

"Als er geen bijeenkomsten van meer dan drie mensen mogen worden georganiseerd, kun je als voetbalbond niet verwachten dat er voor het uitspelen van jouw competitie een uitzondering wordt gemaakt"

Los van de economische gevolgen, dwingt de coronacrisis sportorganisaties ook tot morele introspectie. "Dit is het moment om te laten zien dat je als sport moreel besef hebt. Je kunt je als sport niet onttrekken aan de wereld om je heen. Als er geen bijeenkomsten van meer dan drie mensen mogen worden georganiseerd, kun je als voetbalbond niet verwachten dat er voor het uitspelen van jouw competitie een uitzondering wordt gemaakt. Dat geldt natuurlijk ook internationaal. Het IOC heeft lang gewacht met het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio en dat is ze op forse kritiek komen te staan. De internationale sport wordt natuurlijk ook hard geraakt. Hoe ga je er als internationale bond straks mee om als er bepaalde landen of continenten zijn afgesloten terwijl er op andere plekken alweer kan worden gesport? Ook dat zijn dilemma's waar die organisaties beter nu alvast over na kunnen denken."

Voor meer informatie: Ruud Koning

« terug

Reacties: 4

Jan Cuypers
09-04-2020

Betreffende lokale sportverenigingen in de Kempense regio in België lijkt het mij verstandig om na te denken over de pure essentie van het bestaan van de vereniging. Vanuit deze gedachten kan worden omgegaan met de huidige situatie. Bepaalde acties worden prioritair, andere acties vallen weg. Er zijn in elk geval vele kansen. Benieuwd naar de nabije toekomst. 

Jan - coördinator Kempense Sportacademies

loek Jorritsma
09-04-2020

Sleutelzin is die waarbij het gaat om het lid zijn van een sportvereniging of klant bij een fitnesscentrum. Eerder vatte ik dat samen via: "een lid voegt toe en een klant neemt af". Het is een zeer groot bijkomend voordeel dat de NLSportraad zich momenteel buigt over een advies aan de rijksoverheid inzake haar bemoeienis met de sport. Gaat die uit van een heel breed gedefinieerd begrip van sport zoals dat in het spraakgebruik aan de orde is? Als het maar beweegt. En voor al die verschijningsvormen een 'one size fits all' benadering kiest. Iedereen doet mee. Of dat het begrip SPORT nauwer wordt gedefinieerd waarbij vooral de maatschappelijke betekenis - en niet per se de gezondheidsbetekenis - wordt gewaardeerd. En dat er dus ook een onderscheid wordt gemaakt tussen de waardering van dat lid van een SPORTvereniging en dat van de klant van een sportschool. Dat is mede een antwoord op de bijdrage van Jan Cuypers. De info hierover is op de website van de NLSportraad te vinden. Overigens was ik van plan om een uitgebreid artikel te schrijven over een SPORTWET. Maar ik zie dat ik me dan alleen maar ga herhalen. En voor een hoofdstuksgewijze invulling - voor elke sportorganisatie een - van die wet is het nog te vroeg. Eerst afwachten hoe het advies van de NLSportraad er straks uitziet. En Ruud Konings bedankt voor je bijdrage, die dwingt tot ook een eigen waardering en definiering van wat onder SPORT moet worden verstaan.

Joris Swaak
09-04-2020

Dit is de tijd om je als bond, vereniging of organisatie hernieuwd uit te vinden. Dit biedt zeker kansen, maar er zullen uiteraard ook verenigingen omvallen. Is dit erg? Het belangrijkste is denk ik dat de mensen blijven bewegen/sporten. Of dit nu door een rondje hardlopen is of een online trainingscursus maakt toch niet uit. 

We moeten niet te bang zijn om het oude los te laten. Als sinds de eerste georganiseerde samenkomsten in de oudheid om kracht, snelheid of mentale fitheid te meten is er de behoefte om dit samen of in teamverband te doen. Ik ben er dan ook van overtuigt dat mensen altijd de behoefte zullen hebben om met anderen te bewegen voor het sociale contact, het teamgevoel, het ergens aan bij willen dragen wat jezelf overstijgt. In welke vorm dit zal zijn is nog niet helder, maar dat er initiatieven zullen ontstaan waar mensen zich in kunnen vinden moge duidelijk zijn. Als er iets is wat deze Covid-19 crisis ons leert is dat mensen inventiever zijn als de situatie daarom vraagt. Misschien gaat de definitie sport nog wel dichter naar zijn oorsprong dan wij denken namelijk terug naar het oudfranse desport (vermaak, recreatie) en minder naar prestatie.

Hans Wortel - ROOT Sportmarketing
16-04-2020

Ieder nadeel heeft zijn voordeel....

Voor sommige sporten kunnen de COVID-19 maatregelen zelfs een positieve spinoff betekenen. Sleutels zijn sportbeleving, fan engagement, en recreatieve sport thuis en in de buurt. Sportorganisaties en sportgerelateerde bedrijven die met hun marketing scherp inzetten op deze behoeften en voldoende kunnen bieden op dat vlak zullen het minst geraakt worden.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst