Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sportvereniging verduurzamen? ‘Ik ga door waar anderen stoppen’

door: Nelleke van der Heiden | 16 januari 2020

Led-verlichting, betere isolatie, zonnepanelen. De meeste sportverenigingen kunnen nog van alles doen om te verduurzamen en misschien zelfs wel een nul-op-de-meteraccommodatie te worden. Maar… waar moeten ze het geld vandaan halen? Wie zich dat afvraagt, heeft Ingrid Vogels nog niet ontmoet. Met haar bedrijf Green2live weet zij bij gemeente, rijk en diverse fondsen precies de potjes te vinden om verenigingen te helpen terwijl de clubkas niet wordt aangesproken. Op 29 januari 2020 vertelt ze er alles over tijdens het Nationaal Sport Forum in Noordwijk aan Zee. Lezers van Sport Knowhow XL krijgen alvast een uitgebreid voorproefje.

Green2live-1“Ik maak een totaalplan waar je veel verschil mee kan maken. Ik kijk wat een vereniging aan energie verbruikt en dan kijk ik naar wat er kan worden aangepakt aan clubhuis, kleedkamers en veldverlichting. Ik maak een energiebesparingsberekening en vraag de subsidies aan. En vervolgens blijf ik ook betrokken bij de uitvoering.” Ingrid Vogels vertelt hoe ze zich graag in een project vastbijt en doorgaat waar anderen stoppen.

Scan belandde in een la
Ze ziet dat verenigingen wel eens een energiescan van de gemeente hebben gekregen, maar die verdwijnt in een la. “Zo ook bij voetbalvereniging Blauw Zwart in Wassenaar. Zij hadden een energiescan van de gemeente liggen: dit is het jaarlijkse gasverbruik en dit verbruik je aan elektriciteit. Maar ze hadden veel achterstallig onderhoud en zagen geen kans maatregelen uit die scan op te pakken. De scan belandde ergens in een la.”

“Ik kan met Green2live een integraal plan maken dat wordt (voor)gefinancierd door een bank, een gemeente of een combinatie van beide. Zo kost ik voor de club al bijna niks en wordt de club wel helemaal verduurzaamd. Je ziet dat andere partijen vaak één regeling oppakken. Ik werk aan een groot volledig plan. Daar ben ik dan zo anderhalf jaar mee bezig.” Dat komt onder andere omdat subsidies of fondsen aanvragen nu eenmaal veel tijd kost. 

“Ik vind de combinatie van klimaatadaptatie en energietransitie erg mooi”

Groene daken en zonnepanelen
Ingrid Vogels komt uit de tuinbouw. Daarin heeft ze voor het familiebedrijf vijftien jaar lang planten geëxporteerd. Het ondernemen zat er dus al in en ze wist van aanpakken toen ze in 2013 haar eigen onderneming Green2live begon waarmee ze zich richtte op groene daken en zonnepanelen. “Ik vind de combinatie van klimaatadaptatie en energietransitie erg mooi.”

Green2live-2Er waren allerlei ontwikkelingen op haar terrein, er gebeurden mooie dingen, alleen “ik zag dat er bij sportverenigingen niks gebeurde”. Ze begon bij de Haagse hockeyclub Klein Zwitserland. Wilde die serieus verduurzamen, dan was er een investering van drie ton nodig. Dat kon de club niet voorfinancieren. Maar met behulp van subsidies zou de club het wel kunnen betalen. Ingrid Vogels ging aan de slag en uiteindelijk hoefde de club van de 300.000 maar 115.000 euro te lenen. En de terugverdientijd, de Return On Investment, kwam daarbij uit op 4,5 jaar.

Eerste klimaatneutrale hockeyvereniging
Er kwamen 320 zonnepanelen en tophockeyverlichting (led). Het leverde Klein Zwitserland een enorme verduurzaming op en een besparing op de energienota en de club wil nu door, tot het de eerste klimaatneutrale hockeyvereniging wordt. Extra opsteker voor Vogels is dat de KNHB het project bij Klein Zwitserland tot ‘Best Practice’ uitriep.

“Ik heb tot nu toe al mijn aanvragen gekregen”

Inmiddels heeft Vogels bij zo’n dertig sportverenigingen een verduurzamingsslag begeleid. En met zes is ze nog aan de slag. “Tussen Kerst en Oud en Nieuw heb ik voor zes ton subsidies aangevraagd.” Zo net voor het einde van het jaar is een belangrijk moment legt ze uit. Weet zij ook precies waar ze de potjes voor deze projecten moet vinden en welke kansrijk zijn? “Ik heb tot nu toe al mijn aanvragen gekregen.” Sterker nog, ze haalt ook wel eens meer op dan begroot, waardoor er extra dingen kunnen worden aangepakt. Ze geeft als voorbeeld een club die 40.000 euro extra kreeg. Daardoor werden ook dubbel glas en vloerisolatie haalbaar. 

Door je deuren open te stellen voor de buurt, kun je soms ook weer aanspraak op andere potjes maken. Zo ook bij Blauw Zwart in Wassenaar. Daar kunnen nu asielzoekers gratis voetballen en komen ook de lokale hardloopclub en dartvereniging over de vloer.

Green2live-3Meerdere partijen tegelijk bijstaan
Zelf is Vogels een veelzijdige sporter. Naast fitness en golf speelt ze competitietennis. Misschien dat ze daarom zo veel plezier haalt uit het helpen van verenigingen zonder dat zij hun clubkas hoeven aanspreken. Ze schat dat ze 70 procent van haar tijd voor sportverenigingen werkt. Maar toen er laatst een boer haar aanklampte, is ze ook gaan kijken wat zonnepanelen hem opleveren. En ook voor verduurzaming van het monumentale pand van een kerk draait ze haar hand niet om. Moet ze dan binnenkort wel een aannamestop doorvoeren? Vogels verwacht het niet. Voor bepaalde expertises heeft ze de juiste mensen om zich heen verzameld en omdat er vaak ook wel enige tijd overheen gaat voor een subsidie of een fonds wordt goedgekeurd kan ze ook meerdere partijen tegelijk bijstaan.

Verschillende dingen zoals die aanvragen kan ze ook prima op afstand doen, maar voor een totaalplan, van kijken wat er moet gebeuren, wat dat oplevert en wat het kost tot en met de uiteindelijke uitvoering, werkt ze op locatie. “Het blijft toch altijd maatwerk. Ik had een keer dat een clubhuis erg slecht geïsoleerd was. Dan kun je met bepaalde maatregelen niet veel besparen, zoals bijvoorbeeld met infrarood verwarmen. Dan kun je beter nog een veld met led verlichten. Je moet kijken naar waar de club echt mee geholpen is.” Hetzelfde geldt voor een warmtepomp, zegt ze. “Dat is een dure investering. Als je clubhuis dan niet goed geïsoleerd is, duurt het veel te lang voor je het terugverdient.” 

Op 29 januari vertelt Ingrid Vogels van de hoed en de rand tijdens het Nationaal Sport Forum

Windmolentje
Vogels houdt de nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, met steeds de vraag in haar hoofd ‘wat zou interessant zijn voor de clubs waar ik mee werk?’. Momenteel is ze ook aan de slag voor Hockeyclub Amsterdam. Daar komen bijvoorbeeld zonnepanelen op het clubhuis en alle velden worden voorzien van ledverlichting. Tegelijkertijd onderzoekt ze wat een windmolentje op het dak extra nog kan opleveren. 

Op 29 januari a.s. vertelt ze van de hoed en de rand tijdens het Nationaal Sport Forum in Noordwijk aan Zee. Ze denkt dat ze mede door haar wheelen en dealen in de plantenexport zo handig is geworden en deelt dat graag. “Mensen informeren, op beurzen, hoe krijg je het voor elkaar, dat vind ik heel gaaf.”

Voor meer informatie: Green2live 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst