Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Iedereen overtuigen van de kracht van bewegen voor het brein

door: Nelleke van der Heiden | 12 december 2019

Voor alles wat te maken heeft met bewegen voor een gezond brein moet je op het platform van Stichting Bewegen voor je Brein zijn. Tenminste, als het aan Han Baeten, een van de oprichters, ligt. Al zeven jaar was de runningtherapeut met medeoprichters Anita Geijtenbeek en Elianne Dummer bezig met het verzamelen van kennis en het opbouwen van een netwerk en dat is vorige maand samengekomen in de oprichting van de stichting.

“Het was tijd voor een professionaliseringsslag”, vertelt Han Baeten. De afgelopen jaren werkte hij al wel aan de website Bewegenvoorjebrein.nl maar dat gebeurde tussen de bedrijven van zijn eigen werkzaamheden door. En dat is, bekent Baeten, niet altijd heel effectief geweest. “We realiseerden ons dat als we wilden groeien, we professionals moesten gaan inhuren. En daar is geld voor nodig.” Om hun kennisplatform te kunnen financieren, wilden ze subsidie aanvragen en daarvoor moet je een rechtspersoon zijn en zo ontstond het idee van de stichting.

BewegenBrein-1Baeten vroeg eerder - tevergeefs - subsidie aan voor een digitaal informatieplatform. Toen samen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. “Ja,” herinnert Baeten zich, “dat was bij ZonMw, dat hadden we helemaal verkeerd aangepakt. Het bleek een vak apart om bij ZonMw subsidie aan te vragen, daar waren we niet voor opgeleid en dat hadden we inhoudelijk niet goed doordacht.”

Comité van Aanbeveling
Die samenwerking kwam destijds niet van de grond, maar Scherder is vervolgens niet uit het leven van Baeten verdwenen. “Erik Scherder is een van de sprekers bij het Fitte Brein (theater- en webinarprogramma, red.) en Erik zit nu ook in het Comité van Aanbeveling van onze nieuwe stichting.” Nu gaat Baeten de subsidieaanvraag dus professioneler aanpakken. Verder heeft de stichting ook een heel aantal partners die weliswaar niet allemaal over een even groot budget beschikken maar wel allemaal iets willen bijdragen. En waar is dat geld dan precies voor bedoeld? Voor de precieze omschrijving van hun missie verwijst Baeten graag naar de website: ‘Stichting Bewegen voor je Brein heeft ten doel dat het algemeen publiek en diverse professionals weten hoe ze op een effectieve manier sport en bewegen kunnen inzetten voor een gezonder brein en verbeterde cognitieve functies, psychisch welbevinden en sociaal functioneren.' 

En voor die missie is er dus de website Bewegenvoorjebrein.nl. Daar moet heel veel informatie te vinden zijn. Voor professionals en voor de zogenoemde eindgebruiker. Dat kunnen mensen met depressieve klachten zijn die middels bewegen hun depressie willen aanpakken. Daarom zullen er ook verschillende typen artikelen te vinden zijn, wetenschappelijke stukken die de professional goed kan gebruiken en meer populaire artikelen waar de eindgebruiker concreet mee aan de slag kan. Baeten denkt ook aan ervaringsverhalen en een forum waar mensen ervaringen uit kunnen wisselen. 

De stichting moet hét platform worden voor alles en iedereen die zich bezighoudt met wat bewegen voor het brein kan betekenen

Data verzamelen
En de site moet ook hét kanaal voor events op dit terrein worden. Verder zijn er studenten psychomotorische therapie aan de Hogeschool Windesheim data aan het verzamelen uit literatuuronderzoek. Als de mensen achter de stichting de middelen hebben om daar een check overheen te laten gaan, kan die kennis ook worden aangeboden. En partners kunnen hun nieuws ook via de website naar buiten brengen. Kortom, de stichting moet hét platform worden voor alles en iedereen die zich bezighoudt met wat bewegen voor het brein kan betekenen, vertelt Baeten. En die informatie is wat hem betreft ook gratis toegankelijk voor iedereen.

BewegenBrein-2En wat kan dat bewegen dan precies voor het brein betekenen? Is het een goede vervanger van antidepressiva? Baeten wil niet zo ver gaan dat antidepressiva helemaal niet meer nodig zouden zijn als je meer beweegt. Maar dat depressieve klachten minder worden van bewegen, heeft hij als runningtherapeut regelmatig van dichtbij gezien. In zijn behandeling zet hij niet-prestatiegericht hardlopen in voor psychisch welbevinden. Hij combineert de begeleiding van het hardlopen met coaching. Dus enerzijds probeert hij door een verbeterde lichamelijke conditie de geestelijke conditie te verbeteren en anderzijds gaat hij ook het gesprek aan. “Ik werk op het moment veel met mensen met een burn-out. Met hen ga ik joggen en tijdens de loopsessies voeren we inzichtgevende gesprekken.” 

Begrip
Dat je psychische welbevinden te beïnvloeden is met beweging, is dan ook Baetens absolute overtuiging. Daarom hoopt hij dat Bewegen voor je Brein middels dit platform een begrip gaat worden, zodat iedereen hiervan doordrongen raakt.

Voor meer informatie: Bewegen voor je brein

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst