Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Tracksysteem van Pozyx helpt trainer, speler én fan stap verder

door: Frank Molema | 28 november 2019

Met behulp van de nieuwste technologie krijgt een coach meer waardevolle informatie, een sporter meer gerichte training en een fan meer beleving. Het tracksysteem van de Belgische startup Pozyx is zo’n technologiebedrijf dat de sport een stap verder helpt. Hoe precies? Marketingmanager Michael van de Velde legt uit.

Belgische-startup-1De vergelijking tussen een koe en een hockeyer is er niet één die je dagelijks maakt. Toch bestaat er een belangrijke overeenkomst tussen het dier en de sporter, zeker voor het technologiebedrijf Pozyx uit België. De manier waarop een koe en een hockeyer bewegen, levert relevante informatie op voor hun ‘bazen’: de boer en de coach. Zij kunnen vervolgens op basis van die data beslissingen nemen. 

“Als een boer ziet dat een koe anders beweegt, dan is het dier wellicht ziek”, begint marketingmanager Michael van de Velde van Pozyx zijn uitleg. “De boer kan de koe vervolgens uit de buurt van andere koeien houden om meer rendement uit zijn stal te halen. Voor een hockeycoach en een speler geldt hetzelfde: als een coach aan de hand van data ziet dat een speler vanwege vermoeidheid bepaalde looplijnen niet meer uitvoert, dan kan de coach een wissel toepassen.” 

Foutenmarge van 10 cm
Met behulp van de nieuwste technologie houdt Pozyx tot op de decimeter nauwkeurig bij waar mens of dier zich bevindt. Dat doet het technologiebedrijf, dat is opgericht in 2015 en inmiddels drieduizend klanten heeft, via actieve radiosignalen. Het zogeheten ultra wide band laat toe de locatie te bepalen van een speler of een object met een foutenmarge van 10 centimeter. Volgens Pozyx zijn er op de wereld slechts enkele bedrijven die dit kunnen. 

"Wifi en Bluetooth zijn natuurlijk ook mogelijkheden om de locatie te bepalen, maar die hebben veel grotere afwijkingen en zijn daardoor minder betrouwbaar"

De startup, een spin-out van de universiteit van Gent, heeft vooral oplossingen voor bedrijven of verenigingen die data binnen willen verzamelen. Van de Velde: “Door bijvoorbeeld betonnen muren is niet altijd mogelijk om de nauwkeurigheid van gps binnen te gebruiken. Onze technologie lost dat probleem op. Wij komen op plekken waar gps onvoldoende werkt. Als je wel gps wilt regelen, is dat daarnaast niet altijd betaalbaar. Wifi en Bluetooth zijn natuurlijk ook mogelijkheden om de locatie te bepalen, maar die hebben veel grotere afwijkingen en zijn daardoor minder betrouwbaar.” 

Euro Hockey League
Pozyx werkt onder meer samen met landbouwbedrijven, bierbrouwers en grote industriële klanten. Daarnaast heeft het sinds oktober de handen ineen geslagen met de Euro Hockey League (EHL), een competitie tussen Europese topteams. Spelers en velden worden uitgerust met het trackingsysteem van Pozyx. Trainers, commentatoren en fans zullen hierdoor een beter inzicht krijgen in het spel, betoogt Van de Velde. 

“De data komt real-time bij de coaches en in de televisiewagen binnen, waardoor de informatie gevisualiseerd kan worden aan de kijker thuis”, legt Van de Velde de voordelen voor sportvolgers uit. “Via een webapplicatie gaan we bovendien stadionbezoekers op hun telefoon voorzien van informatie. Zo gaat de beleving van de fans omhoog.” 

Nederlands kampioenschap BMX freestyle
Belgische-startup-2Natuurlijk hoopt Pozyx ook het hockeyminnende Nederland te veroveren en wordt daarom de samenwerking gezocht met JOHAN Sports, maar het vizier is niet alleen maar gericht op hockey. Zo is het bedrijf ook actief in de BMX. Tijdens het Nederlands kampioenschap BMX freestyle werd de fiets getraceerd met behulp van het systeem van Pozyx. Zo kon de jury zien of de BMX’ers wel gebruik hadden gemaakt van het hele parcours, of dat zij steeds in een hoekje bleven. Op die manier kon de jury een beter oordeel vellen. 

De technologie toepassen in het voetbal blijkt vooralsnog een brug te ver. Volgens Van de Velde is het erg moeilijk om in deze sport een voet tussen de deur te krijgen. “Het is lang niet altijd duidelijk wie bij een club beslissingen neemt, waardoor het lastig zakendoen is. Je kan bijvoorbeeld een discussie hebben met iemand, maar die persoon blijkt uiteindelijk een stroman te zijn en een stroman neemt geen beslissingen. Er zitten bovendien veel persoonlijke belangen bij. Heel anders dan b2b: dat is zakelijk, rauw, naakt en kunnen we de situatie beter inschatten.” 

"Er wordt zo hard tegen een bal geslagen, dat de radiotechnologie in de bal simpelweg aan gort wordt geslagen"

Bal volgen
In de toekomst hoopt Prozyx, dat dit jaar een omzet draait van bijna 2 miljoen euro en in de toekomst verwacht winst te gaan maken, ook de bal in bijvoorbeeld het hockey te kunnen tracken, maar voorlopig is dat nog niet mogelijk. “Er wordt zo hard tegen een bal geslagen, dat de radiotechnologie in de bal simpelweg aan gort wordt geslagen. We zouden een bal kunnen maken waarin het technisch mogelijk is, maar daar zijn spelers nog niet tevreden over. Wel kunnen we de versnellingen van een speler meten. Dat kan heel mooie statistieken opleveren.” 

Voor meer informatie: www.pozyx.io

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst