Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Met Beethoven en Wiel Coerver op weg naar tweebenigheid

door: Leo Aquina | 13 juni 2019

Het voordeel van tweebenigheid in het voetbal is evident. Toch zijn er, uitzonderingen als Wesley Sneijder daargelaten, maar weinig topvoetballers met een goed schot in beide benen. Fred Duijnstee wil daar verandering in brengen. De selfmade techniektrainer schreef samen met zijn vrouw Annemarie Maas een boek over zijn methode om al vanaf de F-jes te werken aan tweebenige spelers: 'De Route naar tweebenigheid'. Bij het ontwikkelen van zijn trainingsmethodes maakte Duijnstee onder meer gebruik van techniektrainingsicoon Wiel Coerver en als muzikant – Duijnstee speelde na een conservatoriumopleiding als contrabassist in diverse symfonieorkesten – legt hij de nadruk op ritme. 

Routenaartweebenigheid-1"Ik had als jongetje van tien jaar twee passies", zegt Duijnstee. "In eerste instantie was dat voetbal, en daarna kwam muziek. Ik doorliep bij mijn club ASC Oegstgeest alle selecties tot en met de A1 in de hoofdklasse. Mijn twee passies vochten om voorrang en uiteindelijk heeft de muziek het gewonnen en ging ik naar het conservatorium." 

Trainingsmethoden Wiel Coerver
Na zijn opleiding speelde Duijnstee als freelancer voor diverse orkesten, maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. "In 2005 was ik mijn zoontje gaan trainen toen hij ging voetballen en zo kwam ik in aanraking met de trainingsmethoden van Wiel Coerver." Toen er door de economische crisis harde klappen vielen in de cultuursector, ging Duijnstee zich volledig richten op het voetbal. "In 2011 had ik opeens een lege agenda op muziekvlak. In de jaren daarvoor had ik mijn eigen voetbalschool al ontwikkeld en vanaf toen ben ik daar fulltime mee verder gegaan."

Hoewel hij geen officiële trainersdiploma's heeft van de voetbalbond, was Duijnstee al jaren bezig met het ontwikkelen van zijn oefenmateriaal. "Ik kwam in aanraking met de Voetbal Academie in Delft van Ton Jenner en Chris Kronshorst. Daar heb ik mezelf kunnen ontwikkelen als trainer." Duijnstee werkte in de jaren daarna voor diverse amateurverenigingen en ging ook aan de slag als techniektrainer voor de regionale talenten van FC Utrecht. "Destijds werd ik ook gescout door de KNVB, maar om bij de bond te kunnen werken moet je het 'Trainer/Coach voetbal 3'-diploma hebben en ik had helemaal geen papieren. De cursussen die ik daarvoor zou moeten doen kostten veel tijd en dat paste op dat moment niet in mijn ontwikkeling." 

"Als ik in de voetbalwereld sprak over tweebenigheid proefde ik altijd veel weerstand. Het werd me door een gerenommeerde trainer zelfs afgeraden om verder te gaan met tweebenig trainen"

Meester-leerling 
Duijnstee kwam bij het ontwikkelen van zijn trainingsmethoden in aanraking met Wiel Coerver-adepten Ricardo Moniz en René Meulensteen. Zij hielpen hem en inspireerden hem verder op weg naar de tweebenige voetbaltraining. 

"Als ik in de voetbalwereld sprak over tweebenigheid proefde ik altijd veel weerstand. Het werd me door een gerenommeerde trainer zelfs afgeraden om verder te gaan met tweebenig trainen omdat spelers volgens hem toch altijd terug zullen vallen op hun voorkeursbeen. Toen ik het trainingsmateriaal van Ricardo Moniz voor het eerst zag, bleek dat hij bepaalde bewegingen wel degelijk met twee benen liet uitvoeren. 'Als hij het doet, ga ik het ook doen', dacht ik, en ik ben mijn eigen series gaan maken. Ik heb Ricardo gebeld en dat klikte meteen. We spraken dezelfde taal. In de rol meester-leerling is hij me sinds die tijd blijven voeden om mijn methode door te ontwikkelen."

Routenaartweebenigheid-2Zevende van Beethoven
Duijnstee valt bij zijn trainingsmethodes regelmatig terug op zijn muzikale achtergrond. "Toen ik zelf op een training bij de Voetbalacademie in Delft een oefening met een loopladder moest doen, lukte dat in eerste instantie niet. Toen kwam er letterlijk een themaatje uit de Zevende van Beethoven in mijn hoofd en daarmee lukte het wel. Het gaat om ritme en balans. In mijn methode, en daarin zie je de hand van Moniz terug, zitten veel series om de handelingssnelheid omhoog te krijgen. Je kunt die series als een mantra instuderen." 

De methode van Duijnstee is bedoeld voor spelers van 6-12 jaar. Hij houdt rekening met de ontwikkeling van de spelers en werkt langzaam toe naar tweebenigheid. "Bij kinderen van zeven jaar oud, begin ik vanuit het voorkeursbeen. Op die manier krijgen de kinderen de handelingen goed onder de knie en dat is goed voor het zelfvertrouwen. Ondertussen doe ik wel balansoefeningen en pass- en trapoefeningen met beide benen. Pas vanaf het derde jaar ga ik acties volledig gericht trainen met beide benen en dan wordt het echt leuk. Spelers blijken dat snel op te pikken en kunnen dan ook in een wedstrijd dezelfde handeling twee kanten op uitvoeren. Dat vergroot de mogelijkheden enorm."

"Veel voetbalscholen zijn er alleen maar op uit om de grootste te worden en de meeste voetbalscholen zijn daarom ook erg bang om hun materiaal te delen"

Concurrentie in voetballand
Waarom wilde Duijnstee zijn trainingsmethode vastleggen in een boek? "Dat heeft te maken met de concurrentie in voetballand. Die is enorm, techniekscholen proberen elkaar de markt uit te prijzen. Ik heb het zelfs meegemaakt dat een concurrerende techniekschool billboards ophing bij een club waar ik werkte. Dat is natuurlijk niet echt netjes. Veel voetbalscholen zijn er alleen maar op uit om de grootste te worden en de meeste voetbalscholen zijn daarom ook erg bang om hun materiaal te delen. Ik wil vooral goed opleiden, dat gaat veel verder dan mijn oefenmateriaal." 

Routenaartweebenigheid-3"In de muziek is het heel gangbaar om je materiaal te delen om het op die manier te verrijken. Mijn vrouw is nog altijd muzikant en zij stelde me op een gegeven moment voor om er een boek van te maken. Daarmee kan het alleen maar beter worden. Ik heb het boek samen met mijn vrouw gemaakt. Ik ging over de inhoud en zij heeft het opgeschreven."

Tweebenige spelers in het Nederlands Elftal
Wanneer zien we de eerste tweebenige spelers van Duijnstee in het Nederlands Elftal? "Er zijn natuurlijk al goede tweebenige spelers. Wesley Sneijder in het verleden, maar ook Sam Lammers bij sc Heerenveen, of Memphis Depay. Ik weet zeker dat die jongens in zichzelf hebben geïnvesteerd om beter te worden met beide benen. Ondertussen blijf ik mijn methoden doorontwikkelen en onder meer via Ricardo Moniz vindt het ook steeds meer gehoor in de hogere echelons van het professionele voetbal."

Bestel hier het boek De route naar tweebenigheid en/of ga naar Duijnsteehogeschoolvoetbal.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst