Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Bewegen in de openbare ruimte voor jong en oud

door: Marc Hoeben | 29 mei 2019

Je zou het, zonder verdere kennis van zaken en met enige naïviteit, een frisse, nieuwe speeltuin kunnen noemen. Maar daarmee doe je dan de Skills Garden in Almere Haven, de eerste in zijn soort in Nederland, toch echt tekort. Het gedachtegoed van het Athletic Skills Model van beweegexpert René Wormhoudt landt op deze plek waar jong en oud plezier in het bewegen hoort te krijgen en te houden.

SkillsGarden-1Op 20 juni is het zo ver, dan komt het tot de officiële opening van de Skills Garden. Die gebeurtenis gaat vergezeld door een congres met sprekers als neurowetenschapper Erik Scherder en oud-schaatser Erben Wennemars. Dat congres, met nog plaats voor een kleine honderd man, blijkt vooral professionals uit de sport te trekken, vertelt Martijn Postuma, projectleider van Almere Kenniscentrum Talent. “Maar in principe staat het open voor iedereen en is de toegang gratis.”

Een leven lang plezier in sport en bewegen
Met de opening van de Skills Garden wordt voor de gemeente Almere een traject van vier jaar voorlopig afgerond. “In 2015 zijn we gestart met het Kenniscentrum Talent”, vertelt Postuma. ”Dan hebben we het over de ontwikkeling van talent in zo breed mogelijke zin. Voor het grootste deel betekent het dat je streeft naar een leven lang plezier in sport en bewegen en bij een klein deel draait het uiteindelijk om topsport."

"Het Athletic Skills Model loopt als een rode draad door onze programma’s"

Het Kenniscentrum kent al langer een samenwerking met René Wormhoudt en maakt dankbaar gebruik van diens Athletic Skills Model, waarbij alle grondvormen van bewegen als klimmen, balanceren, gooien, springen en lopen nadrukkelijk aan bod komen en een zo veelzijdig mogelijke motorische ontwikkeling van kinderen jong en oud wordt nagestreefd. “Het Athletic Skills Model loopt als een rode draad door onze programma’s. Neem de naschoolse lessen van zo’n duizend kinderen, waarbij we als gemeente ondersteunen dat kinderen extra sport op hun eigen niveau krijgen, van een vakleerkracht en met gebruikmaking van het model.”

SkillsGarden-2Samenwerking met Almere City FC
Almere werkt daarnaast met de MQscan, om de bewegingsvaardigheid van de jeugd goed in beeld te krijgen. De gemeente heeft bovendien een samenwerking met sportverenigingen, zoals het bekende Almere City FC, die geloven in de kracht van breed motorisch opleiden. En de gemeente steekt ook tijd en geld in het opleiden van fysiotherapeuten, buurtsportcoaches, trainer, coaches en vakleerkrachten die zich daarvoor interesseren en ermee willen werken.

“Een volgende stap was twee jaar geleden dat er ruimtes werden geopend van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT): een multizaal, een turnzaal en een dojo. Dat allemaal in Almere-Poort. Daar kunnen ook clubs naartoe die met hun leden willen werken aan de bewegingsvaardigheid, anders dan de sportspecifieke vaardigheden waar ze normaal mee bezig zijn.”

In Almere zijn mensen minder dan gemiddeld lid van een sportclub, maar ze sporten juist meer dan gemiddeld. Dat doen ze dus in de openbare ruimte

Visie verwerkt in openbare ruimte
Skills Garden is de eerste stap van de gemeente Almere om de visie te verwerken in de openbare ruimte. “Dit is ontstaan vanuit de ambitie om iets te doen met de openbare ruimte. In Almere zijn mensen minder dan gemiddeld lid van een sportclub, maar ze sporten juist meer dan gemiddeld. Dat doen ze dus in de openbare ruimte en zo is heel praktisch de Skills Garden ontstaan, ook al omdat de mogelijkheid er bij de herbouw van een sporthal aan de Stadswerf in Almere-Haven lag. We hebben de kans gepakt om het gedachtengoed van het Athletic Skills Model erin te verwerken. Het is bedoeld voor alle doelgroepen, van jong tot oud, voor validen en mindervaliden. Als gemeente hadden we een visie, het verhaal van Wormhoudt is eraan gekoppeld, daarnaast zijn er twee bewonersbijeenkomsten geweest waarbij we alle wensen hebben geïnventariseerd.”

SkillsGarden-3Van de opa’s en oma’s kwam er bijvoorbeeld de wens van een schommel voor henzelf, als ze met de kleinkinderen toch al bij de speeltoestellen waren. Het project voorziet ook in een powerhill met toestellen. “Ideaal voor al die bootcampgroepjes die je tegenwoordig ziet. Bovendien is in de sporthal ernaast een buurtsportcoach werkzaam die een coördinerende rol zal spelen en ook een programmering zal verzorgen, naast de vrije mogelijkheid voor iedereen om er te komen sporten.”

Voor meer informatie: Opening Skills Garden Almere Haven 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst