Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

HAN Sport en Bewegen en KNVB gaan samenwerken in China

door: Leo Aquina | 18 april 2019

"President Xi Jinping heeft gezegd dat voetbal belangrijk is, dus Chinese bedrijven willen graag westerse kennis gebruiken om voetbal in China naar een hoger niveau te tillen," zegt Sebastiaan Platvoet, docent/onderzoeker aan de HAN Sport en Bewegen. De Gelderse Hogeschool gaat – samen met businesspartner KNVB – de Chinese Henan University helpen met het opzetten van eigen sportopleidingen op het gebied van onder meer sportmarketing, sportvoeding, talentontwikkeling. Geremd door veiligheidswaarschuwingen van de AIVD of spionageschandalen voelt Platvoet zich daarbij niet: "Ik heb niet het gevoel dat wij geheime kennis hebben, bij defensie ligt dat waarschijnlijk anders."

HANChina-1 copyAfgelopen maart was er een Chinese delegatie op bezoek in Gelderland. "De KNVB was in het najaar al in China vanuit het idee om daar coaches op te leiden", vertelt Platvoet. "Toen bleek al snel dat je moet samenwerken met een universiteit als je iets wilt bereiken. De Henan University wil graag een complete sportopleiding opzetten, want die hebben ze nog niet. De KNVB heeft daar de expertise niet voor in huis en zo kwamen ze bij ons uit."

Moeilijk communiceren
De communicatie met de Chinese delegatie bleek niet makkelijk. "De mensen die hier op bezoek waren, spraken geen Engels. Alles ging via een tolk", aldus Platvoet. "Het beeld dat ik heb gekregen is dat zij er binnen Henan verantwoordelijk voor zijn om het voetbal naar een hoger niveau te tillen. Of zij direct gelieerd zijn aan de Chinese bond, was mij niet helemaal duidelijk. Ze waren wel al behoorlijk op leeftijd en dat is in China doorgaans een teken van senioriteit. Duidelijk was wel dat de Henan University nog geen sportopleiding heeft en ze zijn vooral geïnteresseerd blessurepreventie, talentontwikkeling en de economische impact van evenementen. Op al die gebieden hebben wij veel expertise in huis."

"Zij wilden eigenlijk al in september 2019 beginnen met een vierjarige opleiding. Toen hebben wij even op de rem getrapt"

Ondanks de taalbarrière was duidelijk dat de Chinezen door wilden pakken. Platvoet: "Zij wilden eigenlijk al in september 2019 beginnen met een vierjarige opleiding. Toen hebben wij even op de rem getrapt. Ons voorstel was om eerst te beginnen met een aantal workshops en cursussen om van daaruit te kijken hoe we samen verder werken aan een meerjarige opleiding." De partijen kwamen overeen dat er dit jaar twee HAN-docenten naar China vertrekken om dertig dagen les te geven over de thema's sporteconomie en gezondheid. Platvoet: "Op basis van die ervaringen praten we verder."

De inhoudelijke invulling van de cursussen ligt volledig bij de Nederlanders. "Dat is best lastig omdat het moeizaam communiceren is. Wij vullen het onderwijs graag in op de Nederlandse manier, interactief met veel inbreng van de studenten. Daarvoor moeten we weten hoe groot de groepen zijn. Wat moet bijvoorbeeld de verhouding tussen workshops en hoorcolleges worden? Dat zijn vragen waar we de komende maanden antwoord op proberen te vinden." 

HANChinaSebastiaanPlatvoet copyVerrijking
Waarom wil HAN Sport en Bewegen eigenlijk graag samenwerken met de Chinese universiteit? "Wij hebben meerdere internationale samenwerkingsverbanden, in Azië onder meer in Vietnam en Maleisië, maar we werken bijvoorbeeld ook samen met een instituut in Ethiopië", vertelt Platvoet. "Voor ons als kennisinstituut is het interessant om internationaal kennis te delen. China is een opkomende natie. Als onze mensen daarheen kunnen om een andere cultuur en een andere werkwijze te leren kennen is dat ook een verrijking van onze eigen opleiding." 

Houdt de HAN Sport en Bewegen er ook financieel nog iets aan over? Platvoet: "Als hogeschool zijn wij er niet in geïnteresseerd om hier een verdienmodel van te maken. Natuurlijk wordt alles wat wij in deze samenwerking doen wel goed vergoed door de Chinezen."

Geen geheimen
Moet de HAN Sport en Bewegen nog rekening houden met overheidsrestricties op handel met China? Platvoet: "Wij volgen de richtlijnen van de Ministeries van Onderwijs en Buitenlandse Zaken. Wij gaan er niet heen als er een negatief reisadvies is, maar voor China gelden geen restricties. Ik denk wel dat wij contact opnemen met het ministerie als we onze samenwerking gaan intensiveren. Maar er bestaat geen gevaar voor bijvoorbeeld bedrijfsspionage, al was het alleen al omdat wij alle kennis die wij hebben zelf al naar buiten brengen. Wij geloven sterk dat we onze kennis internationaal moeten delen om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren waar ook ter wereld beter gaan bewegen."

"Het systeem waarin zij leven moet ons niet beperken om gezamenlijk van betekenis te kunnen zijn voor de opleiding van jonge mensen"

Ook als het gaat om mensenrechten, bestaan er in Nederland vraagtekens over samenwerking met Chinese bedrijven. Hoe gaat HAN Sport en Bewegen daarmee om? "Natuurlijk zijn wij op een bepaalde manier terughoudend in onze samenwerking. China gaat op een andere manier om met mensenrechten dan wij, maar in het persoonlijke contact met de mensen die wij spreken merk je daar niets van. We zijn ook allemaal gewoon mensen. Het systeem waarin zij leven moet ons niet beperken om gezamenlijk van betekenis te kunnen zijn voor de opleiding van jonge mensen. Bovendien geloof ik er ook in dat onze samenwerking er op een heel kleine manier misschien zelfs aan kan bijdragen dat die mensenrechtensituatie op de lange duur verbetert."

Voor meer informatie: Delegatie China’s nationale voetbalstrategie bezoekt HAN Sport en Bewegen

« terug

Reacties: 1

Ben Crum
19-04-2019

Sinds 2004 wordt er in China gekorfbald. Drie jaren geleden werd er aan de Universiteit van ZhengZhou (ook provincie Henan) een International Korfball Development Research Zenter opgericht. Ik geef daar regelmatig les aan stydenten en ook aan coaches.

Wellicht interessant voor de HAN Sport en Bewegen om dit te weten.?

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst