Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Meer zelfvertrouwen en eigenwaarde dankzij Surf Project

door: Marc Hoeben | 11 april 2019

Meer zelfvertrouwen krijgen en het gevoel van eigenwaarde versterken. Dat beoogt golfsurfer en ontwikkelingspsycholoog Suzanne van den Broek met Surf Project, bedoeld voor kinderen met het syndroom van Down, met autisme of met ADHD. Zij is met haar succesvolle project een van de genomineerden voor de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs.

Surfproject-1 copyZo veel kinderen, zo veel mooie plannen. Suzanne van den Broek is bijna niet af te remmen als ze wordt gevraagd wat ze eventueel met de geldprijs van de Nederlandse Loterij zou kunnen doen.

“Ik wil op de eerste plaats natuurlijk meer kinderen dit kunnen bieden. En we zijn bezig met een winterprogramma. Nu geven we de lessen golfsurfen vanaf eind april tot oktober. Met een winterprogramma zouden we meer continuïteit bieden. Er zijn al veel ideeën over de invulling hiervan. Je kunt dan denken aan het surfen in warmere oorden, via het aanbieden van reizen met hoogwaardige en voldoende begeleiding. Je kunt ook denken aan een alternatief programma. Bijvoorbeeld een theaterprogramma met golfsurfen en de zee als rode draad. Een andere belangrijke bestemming voor het geld is het creëren van een doorstroming voor jeugd boven de 18 jaar. Nu bieden wij de lessen aan voor kinderen tot en met 18 jaar. Daarna is er eigenlijk niks, terwijl het heel erg zonde is als je dan moet stoppen. Ik zou het heel belangrijk vinden als we voor doorstroming kunnen zorgen en onze expertise kunnen delen met surfscholen.”

"Veiligheid en een vertrouwde omgeving creëren, dat is bij deze kinderendoelgroepen heel belangrijk"

Erkenning
Surfproject-2 copyHet eventueel winnen van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs zou voor Van den Broek ook een erkenning zijn voor alle vrijwilligers op wie zij een beroep doen. ”Dat zijn er maar liefst 185 dit jaar en ik ben altijd verschrikkelijk dankbaar voor hun inzet. We verlangen toch best veel van ze. Dat ze minstens drie keer komen, meedoen aan onze training, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) regelen. Veiligheid en een vertrouwde omgeving creëren, dat is bij deze kinderendoelgroepen heel belangrijk.”

Van den Broek, oorspronkelijk opgeleid als ontwikkelingspsycholoog, startte in 2014 met Surf Project. Ze ging vrijwilligerswerk doen bij een zorgboerderij, kwam in aanraking met een jongen met het syndroom van Down.

“Hij hoorde dat ik aan golfsurfen deed en vroeg of ik hem dat kon leren. Mijn eerste reactie was 'nee', want je hebt het toch over een extreme sport. Maar later dacht ik: 'waarom niet?' Ik vond dat het moest kunnen, mits we de veiligheid konden waarborgen en voor een kwalitatief goede begeleiding één-op-één konden zorgen. Het is fantastisch om te zien hoe stoer deze kinderen zich kunnen voelen bij het golfsurfen.”

"Heel mooi, om te zien dat ook surfleraren zich belangeloos beschikbaar stelden”

Surfproject-3 copyWave Project
Ze werd door haar man ook gewezen op een vergelijkbaar project, Wave Project, in het Verenigd Koninkrijk, in Newquay.”We zijn er gaan kijken en hebben veel tips gekregen. Vervolgens ben ik gaan flyeren en ben ik scholen van speciaal onderwijs langsgegaan. Bij de eerste cursus had ik acht deelnemers en twaalf begeleiders. Heel mooi, om te zien dat ook surfleraren zich belangeloos beschikbaar stelden.”

"We krijgen al positieve signalen dat het wat betekent voor de kwaliteit van leven en dat het hun contact met de directe omgeving verbetert"

In samenwerking met de psychiatrische instelling Triversum uit Hoofddorp heeft ze ook een onderzoek naar de effecten van de surflessen op deze groepen aan Surf Project gekoppeld. “Het aantal deelnemers is nog aan de lage kant om al echt harde wetenschappelijke conclusies uit het onderzoek te trekken, maar we krijgen al wel positieve signalen dat het wat betekent voor de kwaliteit van leven en dat het hun contact met de directe omgeving verbetert. Inmiddels hebben we ook aansluiting gevonden bij de International Surf Therapy Organizaton (ISTO). Dit netwerk deelt onderzoeksresultaten en best practices over de hele wereld. Iedereen surft met verschillende groepen; van kinderen uit achterstandswijken in Afrika tot oorlogsveteranen met PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis, red.) in de Verenigde Staten.”

Surfproject-4 copyVoorzichtig groeien
Surf Project begon in Zandvoort, maar heeft inmiddels ook locaties in Ouddorp op Goeree-Overflakkee, in Ter Heijde bij Monster in het Westland en in Camperduin. ”We zijn bezig met de vijfde locatie.” Van den Broek is surfscholen die hun locatie en materiaal belangeloos ter beschikking stellen zeer erkentelijk. Inmiddels hebben al ruim 150 kinderen in de loop der jaren plezier beleefd aan het golfsurfen, van wie zo’n honderd het laatste jaar. De groei zit er duidelijk in, terwijl Surf Project nog nauwelijks de publiciteit heeft gezocht. “We hebben nu een wachtlijst. En dan te bedenken dat we het nog niet eens actief hebben gepromoot, bijvoorbeeld bij de zorginstellingen. Met groeien ben ik zeer voorzichtig. We moeten wel de huidige kwaliteit met de één-op-één begeleiding kunnen blijven bieden.”

Voor meer informatie: www.surfproject.nl 


logoNederlandseLoterijPrijs600

Bijdragen aan een gelukkiger, gezonder en sportiever Nederland

De Nederlandse Loterij investeert jaarlijks de hele opbrengst in de Nederlandse samenleving, 18 goede doelen en in de Nederlandse sport. De missie van Nederlandse Loterij is om bij te dragen aan een gelukkiger, gezonder en sportiever Nederland. Om de missie extra kracht bij te zetten reikt Nederlandse Loterij jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie met een sportief initiatief dat Nederland(ers) in beweging brengt: de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. Deze prijs bestaat uit een cheque van € 50.000 als aanmoediging en de missie te ondersteunen. Daarnaast ontvangt de winnaar een bronzen sculptuur.

Jury velt finale oordeel
Op 9 mei wordt de winnaar van de jongste editie bekendgemaakt, waarbij de strijd gaat tussen SmartPool van de biljartbond, JUMP van Frank Jol, ZekerBewegen van de Judo Bond Nederland en SurfProject van Suzanne van den Broek-Dietz. Het finale oordeel wordt geveld door de jury, bestaande uit paralympiër Bibian Mentel, oud-minister Hedy d’Ancona, hoogleraar Marjan Olfers, journalist Hugo Borst en voormalig olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband.

Voor meer informatie: De Nederlandse Loterij in Beweging Prijs

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst