Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

NatuurlijkSportief: weg met protocollen en prestatiedruk

door: Marc Hoeben | 31 januari 2019

Wat is fijner dan lekker bewegen in de buitenlucht, het liefst in een natuurlijke omgeving? Helemaal niks, vond Teun van der Klis, de oprichter van NatuurlijkSportief, een organisatie die sinds 2012 bestaat en de tijdgeest mee lijkt te hebben. “Vergeet alles wat je weet over sport.”

NatuurlijkSportief-1 copyWoorden als ‘minimalisme’ en ‘eenvoud’ dringen zich op en Teun van der Klis kan zich daarin geheel vinden. De Dordtenaar vertoefde acht jaar in het leger, begon daarna aan een studie Fysiotherapie - die hij inmiddels met succes heeft afgerond - en keek nog eens goed om zich heen naar de sportende en werkende medemens. “Ik dacht: wat doen we nou toch allemaal?”

Voldoen aan allerlei verwachtingen
Van der Klis heeft het over protocollen, prestatiedruk: de moderne mens leeft in zijn ogen te veel in een keurslijf en moet voortdurend voldoen aan allerlei verwachtingen, van zichzelf en van anderen. “Het kwam erop neer dat ik vond dat we veel te moeilijk deden, ook als het om sport en bewegen ging.”

Hij legt uit wat hij ermee bedoelt. “Kijk, aan de bovenkant heb je de sport met alle regels en een wetenschappelijke benadering om maar het maximale uit jezelf te halen. Aan de onderkant heb je de fysiotherapie, met mensen die aan hun herstel werken en hopen ooit weer pijnvrij te kunnen bewegen. In mijn ogen hoeven we niet allemaal topsporter te worden. We kunnen veel meer bewegen op gevoel, omdat we plezier willen hebben. Dat hoort voorop te staan.”

“Ik reed elke keer vanuit Dordrecht op en neer. Om, ha, primitief te trainen. Ik dacht: eigenlijk ben je gek ook”

Canada
Het motto van NatuurlijkSportief is ‘maak van sporten weer buiten spelen’. De organisatie verzorgt groeps- en individuele trainingen in de natuur, gebruikmakend van die omgeving. NatuurlijkSportief richt zich op bedrijven of geeft de trainingen als activiteit, als onderdeel van fysiotherapie of als groene gymles. Het aanbod, legt Van der Klis uit, is afhankelijk van de locatie. 

NatuurlijkSportief-2Hij noemt NatuurlijkSportief een franchise light. Beweegaanbieders kunnen zich voor 700 euro (exclusief btw) op jaarbasis bij NatuurlijkSportief aansluiten. Hij leidt met een cursus zelf trainers op en maakt duidelijk vanuit welke principes ze horen te werken. Inmiddels wordt op die manier gewerkt vanuit locaties in Amsterdam, Alkmaar, Dordrecht, Leiden, Rotterdam, Ridderkerk, Bussum, Arnhem, Wageningen en zelfs Louisburgh (Ierland), Montreal (Canada) en op St. Maarten. Over de laatste drie opmerkelijke locaties zegt hij: “Dat is het voordeel van internet. Mensen weten je te vinden en raken dan geïnteresseerd.”

Onbevangen gevoel
De laatste vijf jaar is NatuurlijkSportief fulltime werk voor Van der Klis geworden. Hij denkt nog wel eens terug aan het prille begin. “Ik trainde altijd bij een survivalvereniging in Bergschenhoek. Ik reed dan elke keer vanuit Dordrecht op en neer. Om, ha, primitief te trainen. Ik dacht: eigenlijk ben je gek ook. Ik ben toen bij mij in de buurt op de dijk gaan rennen, in bomen gaan klimmen, door een riviertje gegaan. Ik was lekker bezig, tot ik er moe van werd. Het gaf me een onbevangen gevoel. Dat was misschien toch de essentie, dacht ik toen. Je maakt met kinderen ook niet een lijstje waaraan ze zich allemaal moet houden als ze gaan bewegen.”

“Een bootcamp is gebaseerd op militaire drillmethodes. Wat wij doen is het pure buiten spelen, gebaseerd op je intrinsieke motivatie”

Vanaf de dijk in Dordrecht is het langzaam verder gegroeid, legt Van der Klis uit. In zijn ogen kan iedereen trainer worden van het natuurlijke bewegen. “Mits je natuurlijk over goede contactuele eigenschappen beschikt en een enthousiast buitenmens bent. De rest leer ik je wel. Het gaat erom dat je het goed kunt overbrengen.”

NatuurlijkSportief-3Het pure buiten spelen
Deelnemers dienen, net als in andere sporten, zelfverzekerd en zich bewust van de risico’s te zijn, legt Van der Klis uit. “Maar tot nu toe heb ik bijna niks ernstigs meegemaakt. Hooguit een paar keer een verstuikte enkel, maar dat gebeurde dan meestal als we eigenlijk al op de terugweg waren en mensen zich alsnog verstapten.” Geïnteresseerden kunnen zich voor een eenmalig avontuur opgeven of voor meerdere keren. “Ik werk bijvoorbeeld zelf met een tienrittenkaart van 70 euro. Daarmee zitten we onder de gemiddelde prijs van een bootcamp.”

Voor de goede orde: NatuurlijkSportief - dat ook reizen organiseert op aanvraag - verzorgt geen bootcamps. “Dat is gebaseerd op militaire drillmethodes. Wat wij doen is het pure buiten spelen, gebaseerd op je intrinsieke motivatie. Wij doen dus geen push-ups of squats.”

Voor meer informatie: www.natuurlijksportief.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst