Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Oud-topzwemmer introduceert ambitieus zwemconcept

door: Thomas van Zijl | 2 februari 2017 

De kraan staat open, het bad is al vol. De lichten staan op groen voor de opening van de SwimGym, het nieuwe 50-meter-zwembad in de kelder van het Amsterdamse The Student Hotel. Niet alleen de locatie is bijzonder, datzelfde geldt voor het programma. De SwimGym is bedoeld voor leden die onder begeleiding willen trainen en daarvoor de hele dag terecht kunnen. Oud-topzwemmer Johan Kenkhuis gaat het exploiteren, maar zal ook zeker aan de rand van het bad staan. 

XL4-Swimgym-1Voor Kenkhuis komt met de SwimGym een droom uit. “Een zwembad onder mijn leiding dat ook nog eens voldoet aan alles wat ik belangrijk vind. Veel mooier wordt het niet.” Wat driekwart jaar geleden begon met wat schetsjes en het regelen van de vergunningen, resulteert medio maart in de opening van een zwembad gericht op de ambitieuze zwemmer die bewust kiest voor kwaliteit. 

Hulp van 'The Student Hotel'
Zonder medewerking en financiering van The Student Hotel was het zover overigens niet gekomen. Het pand biedt onderdak aan een hotel en de sportschool VondelGym van televisiepresentator en ondernemer Arie Boomsma. Daarnaast is het nadrukkelijk bedoeld als kantoor- en vergaderruimte. Ook The Student Hotel had een droom: een zwembad met de olympische lengte van 50 meter in de kelder. 

Kenkhuis, The Student Hotel en de architecten van het Pieter van den Hoogenband Stadion - Slangen + Koenis Architecten - zaten in de loop van vorig jaar voor het eerst om de tafel om plannen te smeden. Voor Kenkhuis stond direct vast dat de SwimGym niet het zoveelste zwembad moest worden waar mensen anoniem baantjes trekken. 

De SwimGym biedt ieder uur van de dag een programma aan. Net als in de sportschool zijn er verschillende sessies

“Ik ga uit van een verenigingsmodel, een clubgevoel, maar dan inclusief de flexibiliteit die mensen vandaag de dag verlangen.” Trainingen op vaste dagen, maximaal drie keer per week een uurtje, het is in de ogen van Kenkhuis een achterhaald concept. De SwimGym biedt ieder uur van de dag een programma aan. Net als in de sportschool zijn er verschillende sessies, speciaal voor bijvoorbeeld triatleten, of mensen die in het bijzonder aan hun techniek of conditie werken. Het lidmaatschap is er vanaf 59 euro per maand. 

Kwaliteit
Aan kwaliteit wil Kenkhuis niet tornen. Dat betekent concreet dat Speedo alle materialen verzorgt. Leden hoeven niet hun eigen plankje of snorkel mee te nemen. De training wordt verzorgd door mensen die ervaring hebben in de internationale zwemsport en op NK”s minimaal op het podium stonden. Kenkhuis, zilveren medaillewinnaar op de Spelen en olympisch kampioen, is een van hen. 

XL4-Swimgym-2“De begeleiding is A+”, zegt hij daarover. “Mensen komen hier echt om progressie te boeken. Voor mensen die voor het eerst meedoen aan een triatlon is zwemmen niet voor niets vaak het onderdeel waar ze het meest tegenop zien.” De Swimgym bestaat uit twee 50 meterbanen, met een brug in het midden. Om meerdere workshops tegelijkertijd plaats te laten vinden, kan het bad opgedeeld worden in vier banen van 25 meter.

“Er zijn mensen die zwemmen saai vinden en deels hebben ze daar nog wel gelijk in ook. Hoe zwemmen aangeboden en georganiseerd wordt, is te lang stil blijven staan"

Workshops
Kenkhuis werkt nog aan de precieze invulling van het programma, maar hij wil zeker ruimte maken voor onderlinge wedstrijdjes en speciale workshops. Nu al is bekend dat een daarvan gegeven zal worden door topzwemster Femke Heemskerk. Daarnaast is hij van plan een combi-abonnement aan te bieden met sportschool VondelGym. Kenkhuis wil vernieuwen. “Er zijn mensen die zwemmen saai vinden en voor een deel hebben ze daar misschien nog wel gelijk in ook. De sport en hoe die aangeboden en georganiseerd wordt, is te lang stil blijven staan. Wij willen met de SwimGym echt iets anders doen.” 

Dat hoeft de andere, gemeentelijke zwembaden zeker niet in de weg te zitten. Die doen wat ze moeten doen en er zijn er wat Kenkhuis betreft veel te weinig van, waardoor de druk toeneemt. Die zal met de komst van de SwimGym overigens niet wezenlijk verminderen. Kenkhuis heeft simpelweg niet de ruimte om iedereen te bedienen en dat wil hij ook niet. Hij kan wel zeggen dat het met de voorinschrijvingen boven verwachting goed en dat hij uitkijkt naar de opening in maart. “Het is nog een paar weken heel hard werken, maar we gaan het halen. Het is het allemaal meer dan waard.”  

Voor meer informatie: www.swimgym.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst