Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Hockeyclub haalt binnen week 300.000 euro op

door: Thomas van Zijl | 16 juni 2016

Crowdfunding in de sport gaat een nieuwe fase in. Voor echt grote investeringen zoeken verenigingen mensen met clubliefde die via een obligatielening voor een fors bedrag willen bijdragen. Bij de Voorburgse mixed hockeyclub Cartouche werpt het zijn vruchten af. De 300.000 euro voor een blaashal waar zaalhockey gespeeld kan worden was binnen een week binnen en inmiddels is er ruim € 380.000,- toegezegd.

XL31SponsorbundelingPeterVanBaak

Crowdfunding is ook binnen de sport geen nieuw fenomeen meer. Veel clubs halen onder leden en toeschouwers kleine bedragen op voor bijvoorbeeld nieuw materiaal. In ruil daarvoor komt hun naam op de bar te staan of krijgen ze een vaste plek op de tribune. Die methode werkt nog altijd, maar is niet toereikend als er voor een project serieuze bedragen benodigd zijn.

“Gemeenten trekken zich terug, die trend is onomkeerbaar”, zegt Peter van Baak van SponsorVisie, dat het bestaande donatieplatform Crowdfunding voor Clubs heeft aangevuld met een module om crowdfunding met obligatieleningen voor sportclubs te faciliteren.

Zoektocht naar nieuwe fondsen
Een grote renovatie van de accommodatie of het aanleggen van nieuwe velden komt nu vaak voor rekening van de verenigingen zelf. Zij zoeken naar innovatieve manieren om dat bij elkaar te sprokkelen. Hockeyclub Cartouche heeft niet te maken met een terugtrekkende beweging van de gemeente maar met een eigen ambitie: zaalhockey op het eigen terrein. De club kwam vervolgens met vragen over obligatieleningen terecht bij SponsorVisie en de twee partijen besloten voor deze nieuwe manier van financiering met elkaar in zee te gaan.

Geen faciliteiten voor zaalhockey
Bij Cartouche is er in de winter veel animo voor zaalhockey, maar de club heeft zelf geen faciliteiten om dit aan te bieden. Om leden toch van dienst te kunnen zijn huurt de vereniging nu zalen in de buurt die met enige fantasie kunnen dienen als tijdelijke thuishaven. Van Baak: “De situatie is verre van ideaal, want de accommodaties zijn niet even geschikt, het clubgevoel ontbreekt en leden zijn vaak langer onderweg.”

Binnen een week was het streefbedrag van 300.000 euro opgehaald

Een opblaasbare hal met een vaste vloer biedt uitkomst, maar is duur. Om de benodigde 300.000 euro bij elkaar te krijgen zocht Cartouche zijn heil bij het uitschrijven van obligatieleningen, en met succes. Binnen een week was het streefbedrag opgehaald. Het idee is dat leden aan de club voor het doen van deze investering minimaal duizend euro lenen, die Cartouche in acht jaar lineair aflost. De vermogensverschaffers worden er niet slechter van; ze ontvangen een rente van 4%. De grens van de 300.00 euro is inmiddels ruimschoots gepasseerd, maar dat betekent niet dat Cartouche nu extra geld over heeft. Het benodigde totaalbedrag wordt naar rato over alle inschrijvingen verdeeld, waarbij er altijd een minimum van € 1000,- wordt geleend.

Aantrekkelijk rendement
Van Baak noemt de aantrekkelijke voorwaarden als belangrijk element van het succes. “Zeker nu de rente op spaarrekeningen historisch laag is, zoeken mensen naar alternatieven. Als dan deze optie voorbijkomt is het voor echte clubmensen meer dan het overwegen waard. Van Baak benadrukt dan ook dat het niet om een gift gaat, maar dat de obligatielening rendement oplevert. Dat rendement komt niet zomaar uit de hoge hoed. Door de investering in de blaashal kan de club besparen op het huren van andere zalen en contributie heffen voor het spelen van zaalhockey op het eigen terrein.

XL22Cartouche2Van Baak schat overigens in dat een groot aantal deelnemers dit rendement alsnog ten goede zullen laten komen aan de club. Met medewerking van de andere partners van het project – de sponsoren Rabobank en Buren advocaten, notarissen en belastingadviseurs – is een speciale constructie opgezet. “Het is mogelijk om de rente via een schenking fiscaal aftrekbaar terug te laten vloeien naar de club, dat is aantrekkelijk voor zowel Cartouche als degene die de lening verstrekt.”

Maatwerk
Een dergelijke constructie vereist maatwerk, maar is eigenlijk in alle gevallen mogelijk. Met het crowdfundingplatform voor obligaties neemt SponsorVisie clubs het min of meer gestandaardiseerde voorwerk uit handen, waardoor ze sneller, goedkoper en effectiever obligatieleningen kunnen uitgeven. Van Baak: “Wij verzinnen standaardoplossingen voor het ophalen van extra geld, maar de precieze uitwerking verschilt altijd en is afhankelijk van de situatie.”

Voor de initiatiefnemer van SponsorVisie lijdt het geen twijfel dat de behoefte aan crowdfunding - in welke vorm dan ook - zal toenemen en niet alleen binnen een traditioneel rijkere sport als hockey. “Waar de overheid zich terugtrekt, zullen anderen het gat gaan dichten. Dat geldt ook voor voetbal- of tennisclubs.”

Voor meer informatie: www.sponsorvisie.nl

« terug

Reacties: 1

Niek-Jan Bink
17-06-2016

Super geregeld, maar zelfs als de leden de rente schenken zijn de jaarlijkse lasten voor aflossing alleen al 37.500 euro. En je moet ook nog zalen huren en de exploitatie betalen.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst