Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwe publicaties-Item

Cruijffiaans 9 april 2020

Uitspraken, gedachtegoed en voetbalvisie: een thematisch totaaloverzicht

‘Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen.’ Over Cruijff werd vaak gezegd dat hij onnavolgbaar was in zijn betoog over voetbal en andere zaken. Wat het Orakel van Betondorp precies bedoelde, bleef soms in nevelen gehuld, mede doordat zijn uitspraken lang niet altijd de regels van de logica lijken te volgen. Zelf zei hij daarover: ‘Ik schijn af en toe niet goed te formuleren, maar over het algemeen begrijpt iedereen me wel. Het is eigenlijk zo dat ik sneller denk dan praat. Vaak ben ik er al voorbij en dan moet ik het nog zeggen.’

coverCruijffDe nalatenschap van Johan Cruijff bestaat echter niet alleen uit raadselachtige uitlatingen. Om de ideeën rijkdom van Cruijff beter te kunnen duiden en naar een hoger abstractieniveau te tillen, worden in deze uitgave duizenden uitspraken van hem voor het eerst overzichtelijk gegroepeerd. Deze citaten, die een periode van ongeveer vijftig jaar omvatten, zijn thematisch gerangschikt en van uitleg en commentaar voorzien. Cruijffs denkbeelden krijgen zo nog meer zeggingskracht.

Gedachtegoed inzichtelijk maken
De hoofddoelstelling van Cruijffiaans is om aan de hand van de citaten het gedachtegoed van Johan Cruijff inzichtelijk te maken. Zijn voetbalvisie als speler en trainer is een kernthema, maar het boek geeft ook een beeld van hem in zijn persoonlijke levenssfeer.

Rob Siekmann heeft diverse voetbalpublicaties op zijn naam staan. Recente boeken zijn De voetbalspelregels (met een voorwoord van Marco van Basten) en Lex ludica: socces rules revisited.

Titel: Cruijffiaans
Subtitel: Uitspraken, gedachtegoed en voetbalvisie: een thematisch totaaloverzicht
Auteur: Rob Siekmann
Uitgever: 2010 Uitgevers
Prijs: € 24,95
Bindvorm: paperback
ISBN: 978-94-90951-56-6
Verschijningsdatum: 24 april 2020
Preview: klik hier (pdf)
Bestellen: klik hier

« terug