Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwe publicaties-Item

Anatomie van de wendbaarheid – Bewegingsanalyse in de sport 25 november 2019

Anatomie van de wendbaarheid gaat in feite over bewegingsanalyse in de sport. De analyse in dit boek van Frans Bosch beperkt zich tot wendbaarheid in spelsporten. Bosch behandelt alle hoogintensieve varianten op de loopbeweging die zich in open situaties voordoen, van rechtdoor lopen tot side-steps, tot eenbenig springen uit aanloop.

coveranatomieHet boek heeft een theoretisch deel en een praktisch deel. In deel 1 bakent Bosch het gebied af van hoogintensief bewegen en de context waarin wendbaarheid in sporten zich afspeelt, met termen als constraints, zelforganisatie, zelfstabiliteit en attractor-fluctuatielandschap. In deel 2 maakt hij de vertaling van de theorie naar de praktijk, waarbij de attractoren van alle vormen van wendbaarheid in kaart worden gebracht.

Relatief eenvoudige onderliggende structuur
De keuze voor hoogintensieve wendbaarheid in spelsporten maakte een exercitie voor het analyseren van bewegen mogelijk die concreet genoeg kon worden om praktische consequenties te hebben voor de trainingspraktijk. Bosch maakt in dit boek duidelijk dat er een relatief eenvoudige onderliggende structuur is voor alle op lopen gebaseerde vormen van wendbaarheid en dat de verschillende sporten in feite allemaal op dezelfde manier gestructureerd zijn. De analyse van wendbaarheid in dit boek kan ook als een model fungeren voor de analyse van allerlei andere families van bewegen.

Het boek bevat naast veel figuren ook een aantal beeldseries (fotoreeksen). Het bestuderen van deze fotoreeksen is behulpzaam om vaardigheden in het waarnemen en in het systematisch analyseren van hoogintensieve bewegingen te ontwikkelen en/of te versterken.

Doelgroep
Anatomie van de wendbaarheid - Bewegingsanalyse in de sport is bedoeld voor trainers, (sport)fysiotherapeuten, docenten bewegingsonderwijs en anderen die meer willen leren over het zo efficiënt mogelijk bewegen in sportsituaties waarin wendbaarheid een rol speelt.

  • Titel: Anatomie van de wendbaarheid – Bewegingsanalyse in de sport
  • Auteur: Frans Bosch
  • Uitgever: 2010 uitgevers
  • ISBN: 978-94-90951-54-2
  • Uitgave: Paperback
  • Afmetingen: 17 x 24 cm
  • Bladzijdes: 392
  • Prijs: € 49,50
  • Bestellen: klik hier
« terug