Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Column XL-Item

Dorpsdagboeken voor Sportpark Walburgen 5 november 2019

door: Sanne Cobussen, Joost Janssen, Rayen Tijssen & Nick Veldkamp

Het is vaak lastig om sport- en/of beweegbehoefte van mensen in kaart te brengen. Enerzijds weten mensen soms niet wat ze willen omdat ze de mogelijkheden niet kennen. Hoe kun je behoefte hebben aan een specifieke sportactiviteit, wanneer je deze activiteit niet kent (latente behoefte)? Anderzijds zijn mensen soms moe van wéér een vragenlijst of enquête. Toch wil je als sportaanbieder inspelen op de behoefte van mensen. Je wilt sportaanbod creëren dat aansluit bij de wensen en dromen van je potentiële sporters oftewel klanten. 

Voor Sportpark Walburgen in Gendt (gemeente Lingewaard) en buurtsportcoach Nick van der Ham heeft het Transferpunt Sport (TPS) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een nieuwe kwalitatieve onderzoeksmethodiek getest. Studenten hebben samen met de nieuwe beheerder en buurtsportcoach van het natuurzwembad van Sportpark Walburgen het fenomeen 'Dorpsdagboeken' geïntroduceerd. 

Dorpsdagboeken als kwalitatieve onderzoeksmethodiek
Dorpsdagboeken zijn schetsboeken die worden doorgegeven en waar mensen voor een specifiek thema hun wensen en dromen in kunnen schrijven, tekenen of plakken. Voor het zwembad van Sportpark Walburgen hebben we gekozen voor grote (A3-formaat) schetsboeken zodat de boeken goed blijven opvallen (lees: minder snel kwijtraken). Mensen kunnen na verloop van tijd terugbladeren naar de wensen en dromen van hun dorpsgenoten en daarop voortborduren door aanvullingen te maken, ideeën te herhalen of dromen te versterken. 

Doordat de vorm waarin mensen de wensen en dromen weergeven is vrijgelaten, is er volop ruimte voor creativiteit. Daarnaast is deze onderzoeksmethodiek laagdrempelig want je hoeft niet alles zelf te bedenken. Mensen knippen uit tijdschriften mooie voorbeelden, en ook Pinterest, Google en andere zoekmachines helpen om wensen en dromen mooi te illustreren. 

"Om passend aanbod van het zwembad te creëren zijn de Dorpsdagboeken geïntroduceerd om de vraag van dorpsbewoners te inventariseren"

De methodiek van dorpsdagboeken hebben wij leren kennen uit America (gemeente Horst aan de Maas). In America zijn enkele jaren geleden dorpsdagboeken uitgezet om dromen en wensen van inwoners voor de leefbaarheid van het dorp inzichtelijk te krijgen. Voor allerlei facetten van het dorp hebben mensen ideeën aangedragen. Onder andere de realisatie van gezondheidscentrum ’t Leafhoês, wat met de inzet van vele vrijwilligers tot stand is gekomen, heeft zijn oorsprong in de dorpsdagboeken. In de dorpsdagboeken schreven mensen dat ze graag de zorg door huisartsen, apotheek en paramedische diensten voor het dorp wilde behouden. Met veel draagvlak in het dorp hebben bewoners toen gezamenlijk zelf een gezondheidscentrum gerealiseerd dat de zorgverleners nu huren en gebruiken. 

Terug naar ons onderzoek naar de wensen en dromen van inwoners uit Gendt voor het zwembad van Sportpark Walburgen.

XL39-ColumnXL-SC-1Sportpark Walburgen
Sportpark Walburgen bestaat uit diverse sportaccommodaties (voetbalvelden, sporthal, jeu-de-boulebaan en tennisvelden) in Gendt. Het natuurzwembad is hiervan de oudste accommodatie. Het is in de zestiger jaren ontstaan door de kleiwinning ten behoeve van de plaatselijke steenfabriek. Tot begin jaren negentig werd het zwembad door vele generaties in de weekenden en vakanties veelvuldig bezocht. Toen was de ligweide en het zwembad vol. Tegenwoordig wordt het zwembad minder goed bezocht. Redenen hiervoor zijn deels bekend en divers. Met het aanstellen van een nieuwe beheerder is er weer nieuwe frisse energie om de inwoners van Gendt te laten recreëren en bewegen op het natuurzwembad. Om passend aanbod te creëren zijn de Dorpsdagboeken geïntroduceerd om de vraag van dorpsbewoners te inventariseren. 

In de maanden maart en april van 2019 zijn de dorpsdagboeken rondgegaan in het dorp. De dorpsdagboeken zijn na verloop van tijd weer ingenomen.

"Mede door de dorpsdagboeken stond het zwembad bij de inwoners van Gendt meer op de kaart"

De input van de dorpsbewoners was divers maar er was zeker ook een rode lijn in te ontdekken. Veelal waren de wensen en dromen rijk geïllustreerd, en hebben mensen echt hun best gedaan om er iets moois van te maken. Dit maakt de analyse dan ook inspirerend en motiverend. In de analyse is gezocht naar overeenkomsten en thema’s welke vervolgens werden geteld. Dit onderzoek speelde voordat de zomer van 2019 echt van start was gegaan dus voor het zwemseizoen was begonnen.

De zomer van 2019 in Zwembad Walburgen
Een deel van de genoemde wensen en dromen is ingevoerd voor de zomer van 2019. Op mooie dagen waren er tussen de 150 en 350 bezoekers in het zwembad. Dit is in lijn met de verwachting. Kijkend naar de opbrengst uit de dorpsdagboeken zijn er recreatiemogelijkheden gecreëerd in en rondom het zwembad, zoals: opblaasattributen in zowel het diepe als ondiepe deel van het zwembad, de kiosk is nieuw leven ingeblazen met een aantrekkelijk terras inclusief schaduw en er is speelgoed voor kleinere kinderen om in het zand mee te spelen. 

Daarnaast is er met de nieuwe beheerder een vast gezicht in het zwembad, wat bij heeft gedragen aan een gastvrije sfeer. De problematiek rondom de ganzen en ganzenpoep is opgelost door elke dag opnieuw veelvuldig het strand en de ligweide schoon te maken. Mede door de dorpsdagboeken stond het zwembad bij de inwoners van Gendt meer op de kaart. Doordat er werd gesproken over de dorpsdagboeken ontstond er positieve rumoer en interesse bij de inwoners voor wat er ging gebeuren in het zwembad. 

XL39-ColumnXL-SC-2Evaluatie van de dorpsdagboeken voor Zwembad Walburgen
De evaluatie van de dorpsdagboeken resulteert in een positief gevoel voor zowel de beheerder en betrokkenen bij het natuurzwembad, alsmede bij de buurtsportcoach van Stichting Welzijn Lingewaard en de onderzoekers van het TPS. Het is een nieuwe verfrissende kwalitatieve onderzoeksmethode, die kan werken bij concrete onderwerpen. Abstracte vraagstukken lijken op het eerste oog minder geschikt voor dorpsdagboeken. Het is waardevol dat mensen inspiratie kunnen halen uit de wensen en dromen van eerdere respondenten. Mensen hebben met enthousiasme en zichtbaar plezier een bijdrage gemaakt. 

"Al met al zijn de onderzoekers van het Transferpunt Sport positief gestemd over deze onderzoeksmethode"

Ook voor kinderen was het goed mogelijk om een bijdrage te leveren. Wat staat en valt met het enthousiasme waarmee de dorpsdagboeken geïntroduceerd en rondgegaan zijn. Het bleek een klus om de dagboeken in het vizier te van de onderzoekers houden en te voorkomen dat een boek ergens in een huis strandde. Al met al zijn de onderzoekers van het Transferpunt Sport positief gestemd over deze onderzoeksmethode. Wanneer de kans zich voordoet zullen we niet schromen om nogmaals op deze manier te werk te gaan.  

Sanne Cobussen is docent/onderzoeker Sporteconomie en Sportmanagement bij de van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen alsmede senior adviseur van het Transferpunt Sport, een adviesbureau op het gebied van sport, bewegen en gezondheid dat onderdeel uitmaakt van HAN Sport en Bewegen en HAN SENECA.

Joost Janssen, Rayen Tijssen en Nick Veldkamp zijn junior onderzoekers van datzelfde Transferpunt Sport.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst