Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Rocky Balboa’s trap! 19 mei 2020

door: Arno Hermans

Een trap is meestal opgebouwd uit traptreden, stootborden en trapbomen die samen een stabiel geheel vormen. Een traptrede is het deel van de trap waar men de voet op zet bij het traplopen. Sylvester Stallone, alias Rocky Balboa, beklom destijds in Philadelphia regelmatig de trap als workout. Een saaie grijze trap die hem uiteindelijk een mooi uitzicht bood over de stad. Welke openbare trap verrast jou? Beschouw de trap als een uitdaging. Innoveer de openbare trap.

‘Neem eens wat vaker de trap’ is een veelgehoorde uitdrukking. En door regelmatig de trap te nemen, verbrand je in kortere tijd meer calorieën dan met joggen. 30 minuten joggen staat gelijk aan 15 minuten traplopen. De vraag is wie er regelmatig 15 minuten gaat traplopen. In weer en wind moedigen trainers hun bootcamp deelnemers aan om hoogteverschillen te overbruggen. Dan is de trap een ideale plaats om in actie te komen. Hoe spannend en uitdagend zijn onze openbare trappen? Nodigen trappen uit om in beweging te komen? 

InnovationXL-trap-1Trap als sportieve uitdaging
Gelegen op het dak van een parkeergarage in Kopenhagen is een openbare fitnessruimte gecreëerd met uitzicht over de haven. Deze publieke voorziening kan slechts worden bereikt via twee grote trappen. De trappen krullen om de garage heen en brengen de bezoekers naar 24 meter. De beloning is niet alleen een fantastisch uitzicht. Onder aan de trap nodigt een rode knop de sportievelingen uit voor een challenge. En boven staat eenzelfde knop. Wanneer men deze indrukt stopt de tijd, en wordt deze getoond op een digitaal scherm. De Denen dagen elkaar continu uit voor snellere tijden. Een innovatie die zijn navolging verdient in andere omgevingen.

Op een voormalige zinkafvalberg in Duisburg verrees in 2011 een uitkijktoren in de vorm van een achtbaan. De achtbaan, Tiger & Turtle, is begaanbaar middels trappen. Een looping in het midden van de route fungeert als stopper tussen de twee delen, waardoor de bezoeker altijd via dezelfde weg terug moet keren. Het bouwwerk is een toeristische attractie met een grote aantrekkingskracht. 

"Ook in De Efteling is een trap die verschillende geluiden maakt"

Trappianist
Er verschijnen steeds meer trappen in het straatbeeld die lijken op een piano. En die ook daadwerkelijk kan worden bespeeld. Hier wordt technologie ingezet in combinatie met een herkenbaar object. Ook in De Efteling, in het Land van Laaf, is een trap die verschillende geluiden maakt. 

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

InnovationXL-trap-2


NASCHRIFT
Naar aanleiding van deze column riep de auteur Arno Hermans aan lezers op om voorbeelden in te sturen van openbare trappen. Hieronder een selectie van de ingezonden trappen in Nederland. Er zijn volgens Hermans kansen om de trap te innoveren. "De trap moet verrassen, de trap moet blijven uitdagen en de trap moet nieuwsgierig maken."

TrapArnhem

« terug

Reacties: 5

R. Zaal
19-05-2020

Castricum Noord-Holland.

De trap die recent (maart 2020) aangelegd is van af 'onderlangs' (achter het huis van Hilde) de Papenberg op. Een lange lang trap, mooi treden, een mooi natuurgebied in en de trap daagt je uit sportief naar boven te gaan. Het betreft een gebied in de buurt van het station tussen de sportvelden van Vitesse en de duinen. Het hele gebied gaat aangepast worden met een uitkijktoren en waterloopjes.

Arno Hermans
19-05-2020

R.Zaal; nomineer gerust deze openbare trap. Een selectie van inzenders zal in juni op dit platform worden gepresenteerd. Arno

Margot Mombers
21-05-2020

In een tijd dat er nog geen sprake was van een 24/7 economie en grafitti nog niet waren uitgevonden, speelde ik zondags op de trappen van het Academiegebouw in Groningen. Groot was onze teleurstelling toen we naar Brabant gingen verhuizen. Blij verrast waren we toen tegenover ons huis in Vught een prachtig oud raadhuis-mèt-trappen bleek te staan. Compleet met hekwerk en een leuning waar je afkon glijden. De leuning werd aan weerskanten onderbroken door kleine bordesjes die als rustpunt en uitzichtpost gebruikt konden worden.  Al gauw bleek, dat er ook nog eens talloze activiteiten plaatsvonden: van aubades en trouwerijen tot harmonieoptredens! Maar als het effe kon waren de trappen van het Raadhuis ònze gymzaal...

Maarten Holdrinet (RaceGorilla)
28-05-2020

Nijmegen Spiegelwaal (Lentse warande@51.85725,5.86478). Prachtige trappen vormen een arena voor sporters. Op dit moment wordt er yoga, hardlopen, bootcamp, suppen, roeien, kanoën, skaten zwemmen en open water zwemmen beoefend.

Peter Hopstaken, hoofdredacteur Sport Knowhow XL
12-06-2020

De column van Arno Hermans heeft inmiddels een naschrift gekregen. Met daaronder foto's van inspirerende trappen, ingezonden door de lezers die reageerden op Arno's oproep daartoe.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst