Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Sport moet weer verrassen 9 april 2019

door: Arno Hermans

Vorige week presenteerde de Nederlandse Sportraad bij wijze van advies aan de betrokken bewindslieden de Nationale Sportevenementenagenda. Met deze gezamenlijke agenda zou Nederland zich moeten gaan positioneren als evenementenland waarbij gekeken wordt naar de economische en maatschappelijke impact. Het gaat NL Sportraad om het duurzaam, efficiënt, inclusief, innovatief, toegankelijk en veilig organiseren van sportevenementen. Het kabinet zou daarbij een richtinggevende, verbindende en faciliterende rol moeten spelen. Het biedt ook kansen om de traditionele sport te vernieuwen met het sportevenement als proeftuin.

Nederland kent veel aansprekende eenmalige en terugkerende sportevenementen. Het bureau Respons onderzocht de 548 belangrijkste sportevenementen in 2017. Samen waren deze evenementen goed voor 11,7 miljoen bezoekers. In dit onderzoek zijn alle evenementen met minimaal 3.000 bezoekers of deelnemers onderzocht exclusief reguliere competitiewedstrijden. 

Dagje uit
Door gebruik te maken van onder andere technologie en/of innovatie zijn veel organisatoren in staat om de publieke belangstelling verder aan te wakkeren. Het gaat met name om het toevoegen van de belevingscomponent aan events. Op een ludieke wijze wordt het event aangekondigd in de media, wat alvast de eerste belangstelling moet wekken. De potentiële bezoekers worden vanaf dat moment meegenomen. 

XL13InnovationXL-evenementen-1

Veel bezoekers zijn al zo verknocht aan hun smartphone...

Tijdens de events wordt ook veel data gedeeld in de vorm van statistieken die via onder andere de smartphone het publiek bereiken. Op deze wijze wordt de betrokkenheid bij de sportpresentaties verder vergroot (misschien wel te sterk, veel bezoekers zijn al zo verknocht aan hun smartphone). Aan de andere kant worden side events opgezet in de vorm van fanzones, congressen, demonstraties, etc. Een sportevent wordt op deze manier een dagje uit (en zo wordt het ook vaak verkocht). De sport vormt een middel om bezoekers een unieke dagbeleving te geven buiten de sport om. Het verbloemt de saaiheid van de traditionele sport. 

Kijken naar ‘robots’
XL13InnovationXL-evenementen-2In Heerenveen hebben ze een omgeving gecreëerd waar gezelligheid en een goede sfeer gepaard gaat met schaatsen op topniveau. In andere steden zijn het vaak een handjevol Nederlanders die de World Cups bij het schaatsen nog enige uitstraling geven. De televisiebeelden zeggen vaak genoeg. Behalve schaatsen is ook zwemmen een sport die uitblinkt in eentonigheid. Waar schaatsers hun rondjes rijden, trekken de zwemmers hun baantjes. Net als topschaatsers, weten de zwemmers ook hoeveel slagen zij exact nodig hebben voor een topprestatie. Met onder andere virtuele lijnen wordt de kijker getrakteerd op meer spanning. De sport zelf verandert echter niet of nauwelijks.

De hedendaagse topsport wordt gekenmerkt door het perfectioneren van herhaaldelijke bewegingen onder optimale omstandigheden met het perfecte materiaal. Het zijn atleten die alles laten om dat ene doel te bereiken. Voor deze ‘robots’ juichen wij als ze winnen of een record vestigen. 

De traditionele sport moet sporters continu uitdagen en het publiek blijven boeien en verrassen

XL13InnovationXL-evenementen-3Sport vernieuwen
De ISU heeft met de ploegenachtervolging reeds onderkend dat de schaatssport moet vernieuwen. Het betekent voor veel schaatsers een nieuwe uitdaging en meer spanning voor het publiek. Ook bij het populaire basketbal is een nieuwe vorm geïntroduceerd, 3x3. Doen we in het reguliere basketbal niet of nauwelijks mee in de wereldtop, in deze discipline hebben we in Tokyo kansen op medailles. 

De traditionele sport moet sporters continu uitdagen en het publiek blijven boeien en verrassen. Met het faciliteren van nieuwe initiatieven/disciplines tijdens bestaande sportevenementen wordt een podium geboden. Bij het bedenken en aanbieden van nieuwe vormen van bewegen wordt een nieuwe doelgroep aangeboord. Door het denken buiten de bestaande kaders zijn we in staat om vernieuwende sportevenementen te organiseren. Voeg eens een SUP-onderdeel toe aan een roei-evenement. Of biedt Padel aan tijdens een grootschalig squashevenement. Of biedt een geheel nieuwe vorm van bewegen een podium. Verras de toeschouwers en inspireer ze om ook in beweging te komen. 

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst