Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Rugby is de harde leerschool op weg naar een baan

door: Thomas van Zijl | 1 oktober 2015

Voor een kleine dertig jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt is rugby de opmaat naar een baan. Zij doen mee aan de Harde Leerschool, dat naar Engels voorbeeld vorige maand in Rotterdam van start ging. De jongeren volgen acht weken lang een programma waarin rugby centraal staat. Ze leren er te vertrouwen op zichzelf en anderen, geven niet op en gaan samen op weg naar een betere toekomst.

Een van de initiatiefnemers van De Harde Leerschool is oud-rugbyinternational Yves Kummer. Zijn enthousiasme komt deels voort uit de verbluffende cijfers die de Engelse School of Hard Knocks kan overleggen. Van alle deelnemende jongeren heeft na twee jaar nog altijd veertig procent een baan en volgt dertig procent een opleiding. “Daarmee kent het als interventie voor deze groep zijn gelijke niet”, zegt Kummer. “Deze jongeren komen overal vandaag: jongerenloket, reclassering, uit de bakken van het UWV. Ze hebben een ding gemeen: er is nauwelijks uitzicht op een baan.”

XL33-DeHardeLeerschool-1

Intake-gesprekken
Samen met de andere oprichters voerde hij intake-gesprekken met mogelijke kandidaten. De selectie was verre van eenvoudig, niet omdat er te veel maar juist relatief weinig aanbod was. Kummer en co stelden een voorwaarde: de wil om echt iets te veranderen moest duidelijk aanwezig zijn. “Mensen die iets willen zijn veel eerder bereid ergens energie in te steken dan mensen die iets moeten in opdracht van iemand anders.”

Deze bijna dertig jongeren - die voorheen op de bank zaten, op straat rondhingen, blowden en zich in enkele gevallen ophielden in het criminele circuit - trainen nu drie keer per week, anderhalf uur lang. Ze veranderen hun leven, iets waar rugby zeker aan kan bijdragen, denkt Kummer. Hij ziet de deelnemers aan De Harde Leerschool van ver komen. Ze hebben schulden, angsten, weinig zelfvertrouwen en geen netwerk. Door de sport verandert er iets in die situatie:

“Tackle maar eens iemand die honderd kilo zwaar is. Daar is moed voor nodig en de steun van teamgenoten”

XL33-DeHardeLeerschool-2“Rugby is een sport waarin mensen elkaar nodig hebben, waarin ze vechten voor elkaar, elkaar beetpakken tijdens een scrum. Ze gaan tot het gaatje en leren door te gaan waar ze normaal gesproken zouden stoppen.” Kummer kent genoeg buitenlandse scholen en universiteiten waar rugby verplicht onderdeel van het programma uitmaakt omdat het helpt grenzen te verleggen. “Tackle maar eens iemand die honderd kilo zwaar is. Daar is moed voor nodig en de steun van teamgenoten.”

Leren solliciteren
Naast rugby leren de deelnemers in het middagprogramma hoe ze zich op de arbeidsmarkt staande houden. Dat begint bij het maken van een goede indruk tijdens een sollicitatie en in het vervolg met bijvoorbeeld het omgaan met kritiek. Tot nu toe gaat het met de kandidaten uitstekend. Zelfs zo goed dat Kummer soms wel eens twijfelt of de naam van het project wel goed gekozen is. “Het moet natuurlijk wel een harde leerschool zijn, het hoeft echt niet allemaal van een leien dakje te gaan.”

De initiatiefnemers blijven tijdens deze eerste editie dan ook sleutelen aan het programma. Zo kan de verbinding tussen het ochtend- en middaggedeelte beter en is het ook nog altijd in te schatten wanneer er te veel of juist te weinig gevraagd wordt van de deelnemers.” Dat er af en toe iets opzienbarends gebeurt, of een conflict ontstaat, ook in het belang van de tv-ploeg die de kandidaten volgt. In Engeland is er een hele serie gewijd aan de School of Hard Knocks, De Harde Leerschool is onderwerp van een later door de NTR uit te zenden documentaire.

XL33-DeHardeLeerschool-3

Interesse van UWV
Vast staat dat het project, dat gefinancierd wordt door de initiatiefnemers zelf, inmiddels de warme interesse heeft van het UWV. De top van die instantie komt binnenkort kijken en is wellicht bij de afsluitende wedstrijd die het gelegenheidsteam tegen vermoedelijk een goed getraind studententeam gaat spelen. Het Ministerie van Sociale Zaken stond deze week al langs de lijn en ook verschillende gemeenten hebben al interesse getoond.

“Willen we dit project in de toekomst blijven voortzetten, dan zijn er financiële middelen uit een andere hoek nodig”, verwacht Kummer. Met de banen zit het voorlopig wel snor. Een van de oprichters van De Harde Leerschool is Bas Witvoet, eigenaar van detacheringsbedrijf Oranjegroep. De deelnemers kunnen daar, mits gemotiveerd en gekwalificeerd zo aan de slag. “Die baan is belangrijk. Het is het begin van een knallende toekomst, die begon op het rugbyveld.

Voor meer informatie: www.dehardeleerschool.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst