Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Jongeren Op Gezond Gewicht trekt op met zaalsportbonden

door: Marc Hoeben | 9 juli 2015

Zaalsportbonden Nevobo (volleybal), NBB (basketbal), KNGU (gymnastiek) en NHV (handbal) zijn gestart met het project ‘Samenwerking in de zaalsport – naar meer zeggenschap over de accommodatie.’ Om dat doel te bereiken in gesprekken met gemeenten en andere lokale partijen wordt onder meer het stimuleren van een gezond aanbod in de sportkantine nagestreefd. Precies daar kruisen de wegen van de zaalsportbonden en de stichting Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) zich.

XL25-JOGG-1Jongeren Op Gezond Gewicht bestaat als stichting sinds 1 januari 2015, maar de geschiedenis van de geformaliseerde strijd tegen overgewicht bij de jeugd gaat verder terug. JOGG-directeur Marjon Bachra: “In 2005 werd door het ministerie van VWS en publieke en private partners het 'convenant overgewicht' gesloten. Dat groeide door naar een steungroep van 26 organisaties, waaronder sportkoepel NOC*NSF, de vakbonden en de onderwijsraden. In 2010 is het omgezet in Convenant Gezond Gewicht en is er gekozen voor een andere organisatiestructuur. Toen zijn we ook gestart met de JOGG-aanpak.”

Gezonde leefstijl
Het uitgangspunt van de stichting is dat kinderen leren wat een gezonde leefstijl is. Ze groeien vaak op in een wereld van overgewicht, met veel eten en weinig bewegen. Om dit te bereiken ondersteunt de stichting momenteel tachtig gemeenten met die aanpak.

“Achter deze aanpak zit een heel wetenschappelijk verhaal, berustend op verschillende pijlers. Het draait er uiteindelijk om lokale partijen met elkaar te verbinden. Dan kun je denken aan scholen, sportverenigingen, wijkcentra, buurtsupers, noem maar op. Die zijn allemaal van invloed op het gedrag van kinderen. Heel vaak gebeuren er al dingen op incidentele basis, maar bij de JOGG-aanpak praat je echt over een structurele aanpak.”

"In Nederland heeft één op de zeven kinderen last van overgewicht"

Belangrijk werk, gezien de gevaren van overgewicht, weet Bachra. “In Nederland heeft één op de zeven kinderen last van overgewicht. In achterstandswijken is dat vaak één op drie en soms zelfs één op twee. Dan krijg je echt te maken met medische consequenties, met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en psychische problemen.”

In 75 gemeenten meer jongeren op gezond gewicht
Jongeren Op Gezond Gewicht wil in 2020 in 75 gemeenten een stijging van het aantal kinderen en jongeren op gezond gewicht realiseren. “Dat is een hele klus, je bent ook afhankelijk van factoren in de maatschappij. Dit is echt iets voor de langere termijn. We zijn vijf jaar bezig en er zijn al mooie resultaten, zoals in Dordrecht-West. Daar zien we een daling van twintig procent in de groep met overgewicht.”

De strijd tegen overgewicht wordt op twee fronten gevoerd. Enerzijds door bewegen te stimuleren, anderszins door gezonde voeding en eetgewoontes te promoten. “Naast een integrale aanpak helpen we gemeenten met het creëren van een gezonde omgeving, zoals in de school of bij de sportclub.”

XL25-JOGG-2Bij het laatste komt vanzelfsprekend de samenwerking met de zaalsportbonden in beeld, zegt Bachra. “We zijn twee jaar terug gestart met ‘De Gezonde Sportkantine.’ Daarmee zijn nu 370 clubs aan de slag, we werken met een systeem van brons, zilver en goud. Het gaat stap voor stap. We begrijpen ook wel dat het soms moeilijk is de hele boel om te gooien en dat je dan beter eerst kunt beginnen met het aanbieden van fruit of de afspraak maakt de frituur pas na vier uur ’s middags aan te zetten. Van die 370 merken we wel dat het meestal hockey, tennis- en voetbalclubs zijn. Daar heb je meestal de kantines in eigen beheer. Bij zaalsportverenigingen valt nog enorm veel winst te halen en daar kijken we graag naar. Elk kind heeft op jonge leeftijd zwemles of gymnastiekles.”

Pachtcontracten
Kantines van zaalaccommodaties worden vaak verhuurd aan pachters. De stichting is niet van plan te wachten met in actie komen tot pachtcontracten aflopen. “We willen dit thema sowieso bij JOGG-gemeenten onder de aandacht brengen en we gaan ook in gesprek met leveranciers. We snappen dat geld verdienen belangrijk blijft. Maar gezonde voeding hoeft niet ten koste te gaan van de inkomsten. Het wordt tegenwoordig juist interessant gevonden.”

Voor meer informatie: www.gezondesportkantine.nl

« terug

Reacties: 1

Bas van der Heijden
09-07-2015

Mooi stuk! Graag zou ik nog willen toevoegen dat het ons van meerwaarde lijkt als ook het sporttechnisch kader binnen de sportverenigingen (trainer-coach, instructeur, begeleider, docent) een stimulerende en aanvullende rol op dit thema kan spelen vanuit het sportaanbod. We hebben daarom ook i.s.m. het min VWS, Convenant Gezond Gewicht, Voedingscentrum, NISB en inspanningsfysiologie een bijscholing ontwikkeld voor trainers die met deze doelgroep (willen) werken. Het helpt hen om deze jeugd/jongeren met (risico op) overgewicht op een goede manier in sport te betrekken en houden! zie ook 

http://www.academievoorsportkader.nl/bijscholing/trainersencoaches/jeugd-met-overgewicht 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst