Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Jongensdroom komt uit: studeren én voetballen in de USA

door: Thomas van Zijl | 9 april 2015

Voetbal is al lang geen kleine sport meer in Amerika. De goede prestaties van team USA tijdens het afgelopen WK dragen bij aan een groeiende populariteit. Universiteiten hebben er zelfs veel geld voor over om talent naar de VS te halen. Voor Nederlandse studerende voetballers met buitenland-aspiraties zijn de Go Soccer USA Showcases op 13 en 14 juni de uitgelezen kans zich in de kijker te spelen.

XL13SoccerShowcase-1De talentdagen op het terrein van de Amsterdamse club AFC worden georganiseerd door UStudy, een Nederlands adviesbureau voor studeren in de Verenigde Staten. Ervaring met sportende studenten hebben zij genoeg. De afgelopen jaren waren er al showcases voor onder andere hockeysters en basketballers. Nu voegen ook de voetballers zich in dat rijtje. Een logische ontwikkeling, vindt directeur Marina Meijer:

“Voetbal is in de VS vooral een vrouwensport, maar is nu ook bij jongens enorm in opkomst. Op het hoogste niveau zijn veel Europese trainers en spelers actief. Een gevolg is dat de scouting steeds internationaler wordt.” De showcases, bedoeld voor jongens tussen de 16 en 20 jaar, zijn daar een voorbeeld van. Als zij zich nu melden hebben zij een kans dat zij vanaf augustus 2016 in de VS kunnen studeren én voetballen bij een goede universiteit of high school.

Beurs: 60.000 euro per jaar
Het verkrijgen van een beurs is niet eenvoudig en alleen weggelegd voor jongens die over veel voetbaltalent beschikken. Die toekomstige toppers krijgen er namelijk behoorlijk wat voor terug. 'Divisie 1'-scholen investeren inclusief collegegeld, huisvesting, maaltijden, reiskosten en verzekeringen soms tot 60.000 euro per jaar in een speler.  Ook voor mindere goden is een toekomst weggelegd in Amerika, maar die zullen daar dan zelf voor moeten betalen."

"Een aantal krijgt voor goede schoolcijfers een beurs"

UStudy staat in contact met bijna 4.500 colleges en universiteiten. Studenten kunnen op zowel een college als universiteit een undergraduate diploma (associate en/of bachelor) halen. Op een universiteit kan daarnaast ook nog een master en eventueel PhD degree worden behaald. Er zijn colleges op heel veel verschillende niveaus, zowel publiek als privaat. Naar schatting van Marina Meijer zijn er in totaal bijna 2.000 colleges en universiteiten die een mannenvoetbalteam hebben.

“Er is dus plaats voor bijna ieder type voetballer en student. Iedere universiteit heeft een eigen profiel. Het aanbod is zo groot en de aanmeldingsprocedure zo tijdrovend dat mensen daar wel begeleiding voor nodig hebben. Een aantal van hen krijgt bijvoorbeeld voor goede schoolcijfers een beurs. Wij hebben sporters op Ivy League universiteiten als Harvard en Brown University geplaatst die daar zelf geen moment rekening mee hadden gehouden”, aldus Meijer.

XL13SoccerShowcase-2Voor wie het als voetballer wil maken, is het zaak om tijdens de showcase goed voor de dag te komen. De trainingen en clinics worden die twee dagen verzorgd door Erik Visser, een speler van AFC die in de jeugd de A1 van Ajax haalde. Hij was jarenlang hoofdtrainer van de University of San Francisco en voormalig assistent-bondscoach VS onder 20. Visser weet als geen ander wat er nodig is om te slagen in de VS. Meijer van UStudy neemt alvast een schot voor de boeg:

“Teamspirit is belangrijk, net als een goede fysiek. Voetballers die terugkeren uit Amerika zijn andere spelers geworden. Ze kenmerken zich door een enorme focus en discipline. Vergeet niet dat ze het leven van een topsporter hebben geleefd. Studenten van topteams zijn met gemak 25 uur per week met hun sport bezig.”

Trainingen op film vastgelegd
Die universiteiten krijgen een goed beeld van de showcases in Amsterdam, want de trainingen worden op film vastgelegd. Een aantal coaches zal langs de lijn staan. Meijer: “Wij maken de selectie niet, dat doen universiteiten op basis van wat ze via ons van een speler weten.”

"Dit is niet aan te raden voor iemand die liever onder moeders rokken blijft"

Het mag geen verbazing wekken, Meijer kan een studie in de VS van harte aanbevelen. Toch is het voor de een meer weggelegd dan voor de ander. “Mensen moeten van hun sport houden en avontuurlijk zijn. Dit is niet aan te raden voor iemand die liever onder moeders rokken blijft.” Voor wie wel de stap wil wagen is een gedegen voorbereiding van belang. Meijer komt nog te vaak middelbare scholieren tegen die zich pas in hun eindexamenjaar realiseren dat ze een jaar of langer in Amerika willen studeren. Dan moet er plotseling een hoop gebeuren in erg weinig tijd. Voetbalteams zijn dan vaak al lang vol en de beurzen vergeven.

“Uiteindelijk is karakter belangrijker dan goede cijfers, maar het is wel handig het Engels meer dan behoorlijk te beheersen. Studenten die daarin willen investeren redden zich zeker. Ze komen uiteindelijk als breed ontwikkelde mensen en betere voetballers terug. Of ze blijven er, als ze een leuk meisje ontmoeten.”

Inschrijving voor de showcases is nog open. Er is plek voor slechts 25 voetballers per showcase. Voor meer informatie: www.ustudy.eu

« terug

Reacties: 4

annelies knoppers
09-04-2015

Het lijkt in dit verhaal dat het voornamelijk gaat om een beurs te krijgen zodat je kan sporten in de VS. Beurzen in de VS hebben betrekking op het sporten EN studeren. Deze combinatie krijgt relatief weinig aandacht in het verhaal al werd het wel genoemd. Elke sporter moet aan zo'n college/university een fulltime student zijn en voldoendes halen. Ze volgen alle vakken in het Engels (behalve als ze andere talen studeren zoals Frans of Spaans) en alle papers en tentamens moeten in leesbaar/goed Engels geschreven worden. In sommige universiteiten gaat het om fulltime studeren EN fulltime sporten want men speelt overal in de VS (veel reistijd! en men traint veel ook buiten het seizoen). Het verhaal over sporten in de VS zou daarom wat meer nuances kunnen hebben.

Tijdens mijn werk in de VS heb ik veel sporters zien tobben omdat ze dachten voornamelijk te sporten aan de universiteit en dan zijn ze verbaasd dat ze ook nog (serieuze) student moeten zijn. Sporter zijn op een universiteit (met een beurs) is een unieke ervaring. Die ervaring kan een meerwaarde zijn voor 'studerende sporters'!

Ook werd de suggesite gemaakt dat dit avontuur niks is voor een jongen die een sterke afhankelijkheidsrelatie heeft met zijn  moeder? Maar misschien moeten ze dit ook niet hebben met hun vader?!

Zijn er ook zulke scoutdagen voor meisjes? Misschien kan daar ook aandacht aan gegeven worden? Of  worden voetballers die komen uit het meisjesvoetbal in de VS beter gevonden dan die in de NL?

Annelies Knoppers, USBO, UU

Marina Meijer (Studie adviseur bij UStudy)
09-04-2015

De titel zelf en de strekking van het verhaal maken duidelijk dat het gaat om voetballen op een universiteit. Natuurlijk gaat het naast voetballen ook om studeren - die check wordt sowieso gemaakt en dat is ook onze missie als studie adviesbureau dat sporters (en niet-sporters) begeleidt naar een Amerikaans bachelor diploma van goed niveau. Wij hebben ook sporters in de VS geplaatst die alleen op een academische beurs gingen sporten of een combinatie academische/sportbeurs. Wij informeren alle sporters uiteraard tevoren goed over wat ze qua studie en sport kunnen verwachten in de VS.

De term 'onder moeders rokken' moet natuurlijk niet letterlijk worden genomen, maar hopelijk is de strekking ervan duidelijk: een tijd studeren in de VS is niet weggelegd voor jongeren die niet avontuurlijk zijn ingesteld. Ze moeten ver van het ouderlijk huis op avontuur durven gaan. Steun vanuit de ouderlijke omgeving is daarvoor natuurlijk onontbeerlijk.

Als er voldoende belangstelling is, organiseren we in de toekomst ook een soccer showcase voor meisjesvoetballers.

Kees Renzenbrink
09-04-2015

Wat een geweldige kans!

Zelf ben ik al in augustus 1970 (!) naar de US gegaan op een basketball beurs. Ik denk dat ik de eerste Nederlander was die deze gelegenheid kreeg en het DEED! Want er is geen vervanging voor doen. Na m'n Bachelor's heb ik ook twee Master's gehaald en heb ruim 15 jaar in de US gewoond. Onze twee zonen zijn er geboren en de oudste woont al weer 12 jaar in FL.

Maar ... KUN je wel studeren? Als je niet de hersens of de discipline hebt moet je er niet eens aan denken! Want, inderdaad, als je studiereslutaten onvoldoende zijn MAG je niet eens spelen, hoe goed je ook kunt voetballen! Het gaat in de eerste plaats om de mogelijkheid om te studeren. Dat maak je mogelijk omdat je goed kunt voetballen! NIET ANDERSOM!

Wel is het een geweldige ervaring! Sporten in de US is ZOOOOOO 100% anders dan in Europa!

Maar ... de combinatie is niet gemakkelijk. 's Morgens naar college (15 uur per week), 's middags (de hele middag - en intensief) trainen en dan 's avonds nog studeren. Dan moet je het wel erg graag willen! En ... in de US krijg je geen "herkansing" voor je tentamens. Je doet het de eerste keer goed OF je moet ALLES (de hele cursus) over doen!

Laat je goed voorlichten. Het is alleen voor de echte "winnaars"! En ga niet "voor een jaartje" - voor de ervaring. BESLUIT om er heen te gaan voor de volle vier jaar en binnen die tijd af te studeren. Anders heb je al "besloten" om te falen. Het is alsof je gaat golfen met twee ballen. Dan weet je al dat de eerste bal in het water belandt. "DO OR DIE" IS THE NAME OF THE GAME!

Zelf heb ik er nooit een seconde spijt van gehad, alhoewel ik zeker wel mijn moeilijke momenten heb gekend. Je "emigreert". Je bent en blijft een "foreigner". Je zult nooit een Amerikaan worden, al heb je een US paspoort. Je (althans de meesten) houden een buitenlands accent. Volharding en geduld.

De US is een geweldig land voor winnaars en een waardeloos land voor verliezers. Dan kun je beter hier in Nederland blijven. Hier heb je altijd nog een tweede team.

Kees Renzenbrink

Henk Penseel
09-04-2015

Helemaal met Kees Renzenbrink eens. Ik mocht mijn High School diploma halen in Northville Michigan. Je maakt dan mee hoe sport doordrenkt is in de Amerikaanse cultuur. Als je de kans krijgt, grijp 'm.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst