Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Plaats 'sport' op de Nationale Wetenschapsagenda

logoNWAMomenteel wordt er gewerkt aan de Nationale Wetenschapsagenda. Deze agenda heeft de ambitie om de toppositie van de Nederlandse wetenschap te versterken en bundelt de thema's waar de wetenschap zich de komende jaren op richt. Hiertoe zijn scherpe keuzes nodig. De Kenniscoalitie (KNAW, TNO, VSNU, TO2, VNO-NCW, MKB Nederland, NWO en de Vereniging Hogescholen) heeft van het kabinet de opdracht gekregen deze agenda uit te werken.

De Nationale Wetenschapsagenda zal voor de komende jaren de accenten van het wetenschapsbeleid gaan bepalen. U kunt ervoor helpen zorgen dat 'sport' een prominente plaats krijgt op deze agenda. Dat kunt u doen door vragen en vraagstukken te formuleren die volgens u van groot (bijvoorbeeld maatschappelijk) belang zijn. Sport Knowhow XL verzamelt deze vragen/vraagstukken graag en zal ze vervolgens doorgeven aan de Nationale Wetenschapsagenda. U kunt uw vragen in het openbaar stellen (door onder dit bericht een reactie te plaatsen, zodat iedereen ze kan zien en er eventueel op kan reageren) of u kunt uw vragen - als u dat prefereert - mailen naar info@skxl.nl.

De hele maand april 2015 bestaat de mogelijkheid om vragen voor de Nationale Wetenschapsagenda aan te leveren. Zorg ervoor dat sport op de Nationale Wetenschapsagenda terechtkomt!
« terug

Reacties: 5

Anneke Palsma
08-04-2015

Ik zou wel eens willen weten: wat- en hoe groot is de invloed van sportonderzoek op innovaties op het gebied van revalidatie- en (ouderen)geneeskunde?

En ik ben benieuwd naar andere vragen die er leven.

Marjolijn de Rooy
08-04-2015

Bij mij leven meerdere vragen. De vraag van Annek Palsma is een hele goede. Wat voegt sport toe aan het 'healthy aging'-concept? Er worden veel producten in de sport ontwikkeld die veel moeite hebben hun weg naar de markt te vinden. Door ze aan gezondheid te koppelen, maken ze waarschijnlijk veel meer kans op een succesvolle marktintroductie. In hoeverre wordt dit onderzocht?

Daarnaast ben ik benieuwd hoe vaak er naar de praktische ervaringen uit de sport zelf gekeken wordt. Hiermee bedoel ik dat de ervaringen van de sporter positief zijn, dat er ook bewijzen zijn, maar het mechanisme (nog) niet bekend is. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het herstel van (achilles)peesblessures. Deze kunnen zich m.b.v. koud water baden sneller en beter herstellen. Resultaat is verbluffend en de kans op een recidief veel kleiner. Dit alles is middels het maken van echo's te bewijzen.

Ben erg benieuwd naar de reacties.

Mariƫtte van der Voet
08-04-2015

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de werking van sportbeleid. Een voorbeeld van een vraag die mij triggert: op het terrein van sport bestaat geen wetgeving, maar toch is er een soort natuurlijke taakverdeling ontstaan tussen rijk, gemeenten en sportsector. Werkt de absentie van wetgeving in het voordeel of nadeel van de sport? Hoe valt dat uit in vergelijking met andere terreinen zoals cultuur, gezondheid, welzijn?

Tim Verver
09-04-2015

In mijn beleving is er te weinig aandacht voor en kennis over het stimuleren van sport en beweging via de inrichting van de openbare ruimte. We zien dat mensen steeds meer 'ongeorganiseerd' sporten in de directe omgeving. Bij de inrichting van deze omgeving wordt echter niet of nauwelijks rekenschap gehouden met deze ontwikkeling. Welke mogelijkheden zijn er om de openbare ruimte 'beweegvriendelijker' te maken?

Koen Breedveld
15-04-2015

Mijn vraag: 'Hoe kunnen we sport inzetten om de vitaliteit van de samenleving te bevorderen?'

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst