Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Almelo zoekt brede samenwerking met actief betrokken clubs

door: Rins van Kouwen | 21 augustus 2014

Om het mogelijk te maken dat sportverenigingen actief een maatschappelijke rol vervullen, is Sportbedrijf Almelo dit voorjaar begonnen met het project Actief Betrokken Club. Het doel van de pilot - die gestart is bij een hockeyvereniging en twee voetbalverenigingen - is om te onderzoeken welke kansen een vereniging heeft om in de buurt of wijk hun maatschappelijke rol uit te dragen. Aan het project doen zestien Overijsselse gemeenten mee.

Het project van de Actief Betrokken Club is dit jaar naast Almelo ook in vijftien andere Overijsselse gemeenten van start gegaan. Van Borne tot Deventer en van Tubbergen tot Twenterand. “We helpen de sportverenigingen om hun maatschappelijke rol te vergroten”, zegt Leoni Blokhuis, namens Sportbedrijf Almelo medewerker Actief Betrokken Club. “We kijken daarbij naar de mogelijkheden die de club heeft, maar ook naar de wensen en behoeften die in een wijk spelen. We hopen zo een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in het dorp of de wijk.”

Het project van de Actief Betrokken Club wordt financieel ondersteund door de Provincie Overijssel, die in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) een subsidieregeling kan treffen. Blokhuis: “Sport is voor een gemeente een goede manier om een bijdrage te leveren aan gezondheidsdoelstel- lingen. Door sport kunnen mensen bij de samenleving worden betrokken. De sportvere- niging is daarbij voor veel mensen een centrale en vertrouwde omgeving.”

Betrokken
Blokhuis legt uit dat in Almelo wordt gestreefd naar maatschappelijk actieve en betrokken sportverenigingen. “Een vereniging is een spil in de wijk, dorp of stad, maar heeft veel meer te bieden dan alleen een club te zijn dat sport voor de leden aanbiedt. Velden en gebouwen van sportparken worden tachtig procent van de tijd ongebruikt en kunnen voor andere doelen dienst doen.”

In Almelo wordt in de eerste periode van acht maanden bij drie sportverenigingen een pilot gehouden: de hockeyvereniging Mixed Hockey Club Almelo en de voetbalverenigingen C.V.V. Oranje Nassau en S.V. Prins Hendrik. Bij deze sportverenigingen worden maatschappelijke projecten opgestart, die vaak een raakvlak hebben met thema’s die aansluiten bij landelijke projecten, zoals het Veilig Sportklimaat (VSK), de Gezonde Sportkantine en het Sportieve Werken.

“In de kantine van de drie sportverenigingen kunnen zzp’ers overdag in de kantine een werkplek krijgen,” legt Blokhuis een van de initiatieven uit. “Daarbij kunnen kinderen van twee omliggende basisscholen terecht voor buitenschoolse opvang. Op de velden buiten wordt dan bewogen, terwijl er binnen ruimte is voor huiswerkbegeleiding en typeles. Het is makkelijk en efficiënt dat je - als je je kind naar hockeytraining of huiswerkbegeleiding hebt gebracht - zelf even in de kantine kan werken.”

Binding
Bij de twee voetbalverenigingen is Stef van der Velden als ABC-medewerker aangesteld, bij de hockeyclub is Blokhuis degene die de maatschappelijke ambitie van de club meer moet zien te benadrukken. De twee combinatiefunctionarissen van Sportbedrijf Almelo - die beiden een CIOS-achtergrond hebben - moeten door enkele dagen in de week overdag aanwezig te zijn de clubs een meer maatschappelijke binding geven.

“De drie verenigingen die aan onze pilot meedoen hebben bij ons aangegeven dat zij graag meer willen betekenen voor de maat- schappij en zij zien voor zichzelf daarbij een belangrijke rol. Het zijn clubs met duizend of meer leden. Ze hebben een eigen accom- modatie en het zijn verenigingen die nu al een maatschappelijke impact in de buurt hebben, maar deze anders kunnen gebruiken dan uitsluitend sport aan te bieden,” legt Blokhuis uit. “Als de pilot succesvol is kunnen we het project bij deze clubs verlengen en kunnen we mogelijk uitbreiden naar andere sportverenigingen in Almelo.”

Het project van de Actief Betrokken Club wil in Almelo een groot aantal verschillende doelgroepen bij de club betrekken. Mensen in de reclassering of verstandelijk gehandicapten worden bijvoorbeeld bij de club samengebracht om klusjes te doen. “Daarbij zijn er beweeggroepen voor ouderen om, na een gezamenlijk kopje koffie, te bewegen om hen zo uit het isolement te halen.”

Blokhuis benadrukt dat Sportbedrijf Almelo de initiatieven wil opzoeken die al in de wijk actief zijn. “Wij willen niet de concurrentie met de wijkcentra aangaan, maar samenwerken met partijen uit het onderwijs, de gezondheidszorg en het bedrijfsleven. Onze taak is vooral om samen te praten en op zoek te gaan naar waar we elkaar kunnen helpen. Door samen te werken, maken we de clubs en de wijk sterker.”

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst