Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Beachrugbyevenement op Ameland beleeft in juni 20e editie

door: Marc Hoeben | 28 februari 2019

Eén keer per jaar wordt Ameland overspoeld door een bijzondere categorie strandliefhebbers. Dat zijn de bezoekers van en deelnemers aan het Ameland Beach Rugby Festival die strijden om het Open Nederlands Kampioenschap Beach Rugby, dat een kleine tienduizend man naar het Waddeneiland trekt. Dit jaar is op 14, 15 en 16 juni de twintigste editie, met daaraan voor de tweede keer ook een beachhandbaltoernooi gekoppeld.

BeachRugbyDennis copyMotor achter het grootschalige evenement is de 34-jarige oud-rugbyinternational Dennis Bus met zijn bedrijf Bus Sports bv. Het toernooi op Ameland is allang geen hobbyisme meer, maar serieuze business. Daarnaast tekent Bus ook jaarlijks voor de organisatie van een obstacle run in het Noord-Hollandse Kolhorn in september en tal van sportieve evenementen voor gemeenten.

Oorsprong bij vader
Voor de oorsprong van het beachrugby op Ameland moeten we terug naar 1999. Een mooi verhaal wel, zo valt beluisteren bij Bus. “De directeur van de veerdienst naar Ameland en founder van het festival, Ger van Langen, is een oud-rugbyer. Hij ging met een idee naar de bond voor het organiseren van een rugbytoernooi op de voetbalvelden van het eiland. De bond gaf toen aan dat het daarvoor geen ambitie had. Maar ze gaven hem het advies om eens met mijn vader Peter te praten, die directeur was geweest van de bond en net een eigen bedrijf was begonnen. Op de terugweg naar Ameland sprak Van Langen met mijn vader af bij de McDonald’s in Hoorn voor een bakkie koffie. Zo is het eigenlijk ontstaan.”

Van vader ging de organisatie op zoon

Bus senior kwam met het plan om de kustlijn op te zoeken. ”Hij zei: bij Ameland denk ik aan het strand. Hij vroeg een week de tijd en maakte een basisconceptje voor een strandtoernooi. Zo is het gekomen.” Van vader ging de organisatie op zoon. Dennis Bus speelt de sport vanaf 6-jarige leeftijd en is nog steeds actief bij het Pumerendse Waterland op het hoogste niveau van de ereklasse. Op 26-jarige stopte hij als international, omdat hij het niet langer met zijn werkzaamheden kon combineren. Na een opleiding aan het CIOS was hij geruime tijd in de fitnessbranche actief, om vervolgens zijn hart te volgen en een sportevenementenbureau te beginnen en zo ook te tekenen voor het jaarlijkse beachrugbytoernooi.

7x7
BeachRugby-2Op Ameland wordt gespeeld in de variant van 7 tegen 7, met enkele afwijkende regels. Zo is er geen try-lijn waar normaal de bal achter gedrukt moet worden, maar is de eindzone opgedeeld in vakken met verschillende waarderingen. Hoe meer aan de zijkant, des te lager de score. “Dat zorgt voor een nog dynamischer en fanatieker spel. Je laat nu niet meer iemand zomaar naar het midden lopen waar de hoogste score kan worden geboekt.”

Van de eerste editie met 30 teams is het evenement gegroeid naar een weekeinde met 130 teams en 7.000 bezoekers. Ameland, dat 4.000 inwoners telt, heeft als het ware een rugbyinvasie te verwerken. “Maar dat vinden de mensen helemaal prima, hoor. Rugbyers houden wel van een drankje en een hapje eten en ze maken ruimschoots gebruik van alle faciliteiten.”

Internationaal karakter
Elk bed is in het weekeinde verhuurd, bovendien huurt Bus een deel van een camping af om mensen te kunnen huisvesten. Het toernooi heeft een internationaal karakter. “We hebben vooral teams uit Nederland maar daarnaast veel uit Duitsland en België en zelfs een enkel team uit Australië en Mexico. Het heeft echt het karakter van een gezellig familietoernooi, als afsluiting van het seizoen.”

Aparte categorieën zijn er voor mannen, vrouwen en veteranen

BeachRugby-3Veel groei, denkt Bus, zit er na twintig jaar niet meer in. “Misschien naar 140 teams, maar dan houdt het ook wel op.” Aparte categorieën zijn er voor mannen, vrouwen en veteranen (vanaf 30 jaar, met gemiddelde leeftijd boven de 35 jaar). Op basis van prestaties uit het verleden worden teams wel in de voorrondes van zaterdag geplaatst. Op zondag vindt er een uitsplitsing in niveaus plaats en wordt er gestreden om de prijzen Cup, Plate of Bowl.

Ook beachhandbal is in opkomst
Deelnemers en bezoekers kunnen in de avonduren in één van de twee feesttenten van de organisatie terecht, waar inmiddels de rugbyers en de handballers door elkaar heenlopen. “Dat gaat heel goed samen, hebben we bij de pilot van vorig jaar gemerkt. Toen hadden we acht teams, deze keer 20 teams met handballers. Beachhandbal is behoorlijk in opkomst.”

BeachRugby-4In hetzelfde weekeinde is er ongelukkig genoeg van een andere organisator een beachrugbytoernooi - maar dan 5 tegen 5 - in het beachstadion van Scheveningen. “Eigenlijk zouden we dat beter op elkaar moeten afstemmen en ik hoop ook dat het voor volgend jaar lukt. Maar bij de gemeente Ameland is er wel heel weinig ruimte om te schuiven.”

Voor meer informatie: www.beachrugby.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst