Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

CrossFit blijft maar groeien in Nederland

door: Marc Hoeben | 25 januari 2018

CrossFit is de laatste tien jaar aan een opmars bezig in Nederland en die opmars lijkt voorlopig niet te stoppen. Inmiddels werken naar schatting ruim tienduizend mensen zich wekelijks in het zweet met de functionele bewegingsvormen die in groepsverband worden gegeven. De stap naar een programma voor kinderen met CrossFit Kids is enige tijd geleden ook al gezet en de sport begint nadrukkelijk met een competitie vorm te krijgen.

Jan van Delden is met CrossFit Twente in een kerkgebouw in Enschede één van de adepten van het eerste uur. In 2009 begon de sport op drie locaties in Nederland, dit jaar zijn dat er 210 en wereldwijd meer dan 14.000. Het verbaast Van Delden al lang niet meer. “In gewone sportscholen zijn mensen toch snel uitgekeken. Je krijgt dan vaak een programmaatje, de instructeurs vind je ergens bij een balie en dan moet je het voor een belangrijk deel maar zelf uitzoeken. Je doet ook heel vaak hetzelfde. Daardoor zie je in januari een instroom van klanten met de beste bedoelingen en in februari komen ze al niet meer.”

XL3Crossfit1

"We gebruiken bewegingsvormen uit het gewichtheffen, powerliften, strongman, turnen en de atletiek"

Groepslessen stimuleren
Dat gevaar wordt met CrossFit ondervangen, weet Van Delden. Het is afwisselender, het hoort in groepslessen te worden gegeven. “Ik krijg veel mensen die uit een andere sport komen en een nieuwe uitdaging zoeken. In de belasting zit veel variatie. We maken geen gebruik van toestellen, maar wel van roeiergometers en Airdynes (soort fiets), en daarnaast ook van heel veel losse materialen, zoals Medizin-ballen, Dumbbells en Kettlebells. We gebruiken bewegingsvormen uit het gewichtheffen, powerliften, strongman, turnen en de atletiek. Het maakt het ook makkelijker dat het in groepslessen wordt gegeven. Dat stimuleert, de begeleiding is automatisch beter en het verhoogt het plezier. Bij CrossFit blijven de mensen echt terugkomen.”

De basis van CrossFit ligt in 2003 in Californië. Vanuit de Verenigde Staten, Canada en Australië heeft het zich uiteindelijk ook door Europa verspreid. Het draait meestal om workouts die bestaan uit twee à drie elementen, van functionele bewegingen. Een totale workout duurt meestal vijf tot vijftien minuten en daarbij wordt het hele lichaam meegenomen middels oefeningen voor kracht, snelheid, duurvermogen, coördinatie en explosiviteit. Bij CrossFit wordt kracht niet altijd gescheiden getraind, maar meestal in combinatie met duurwerk. 

“Je kunt CrossFit doen als aparte sport of als trainingsvorm voor andere sporten. In die zin is het eigenlijk overal voor te gebruiken. Zo heb ik laatste nog een video van een Kroatische roeiploeg gezien die met CrossFit bezig was. Ook duursporters als triatleten kunnen CrossFit gebruiken.” CrossFit is een merknaam en onder die paraplu wordt de bewegingsvorm aangestuurd, bijvoorbeeld ook met cursussen voor trainers op drie verschillende niveaus. “Met een diploma van level 3 lopen er eigenlijk maar vijf van rond in Nederland en zij geven vooral cursussen aan anderen.”

"Je ziet door de groeiende populariteit wel een wildgroei ontstaan, met verschillende benamingen en lang niet altijd met gediplomeerde instructeurs"

De 210 genoemde centra werken ook echt onder de merknaam met - als het goed is - gecertificeerde instructeurs. “Daarnaast zie je door de groeiende populariteit wel een wildgroei ontstaan, met verschillende benamingen en lang niet altijd met gediplomeerde instructeurs. Het is belangrijk dat mensen, voordat ze zich ergens aanmelden, eerst kijken wat het precies voorstelt.”

Arie Boomsma
XL3Crossfit2Televisiepersoonlijkheid Arie Boomsma bestiert twee CrossFit-centra in de binnenstad van Amsterdam. Zo blijft de sport aan bekendheid winnen en zo wordt het steeds meer mainstream en onderdeel van ‘normale’ sportscholen. “Terwijl bij CrossFit oorspronkelijk misschien een wat rauwere uitstraling in een industriële omgeving past.”

Sinds enkele jaren bestaat eveneens CrossFit Kids. “Speciaal daarvoor is ook een cursus voor trainers. Het kan een antwoord zijn op het feit dat kinderen steeds minder buiten spelen. Het mooie is ook dat je voor kinderen heel goed met de bewegingsvormen kunt differentiëren en dat je eigenlijk niet allerlei dure apparaten nodig hebt. Individueel zie ik kinderen bij mij nu al langskomen. Maar ik kan me ook zo voorstellen dat je dit in de toekomst op de scholen zelf gaat doen, bijvoorbeeld een half uurtje voordat de lessen beginnen. Alle onderzoeken wijzen uit dat de leerresultaten verbeteren als kinderen meer bewegen.”

“We hebben in Nederland inmiddels een wedstrijd onder de naam ‘lowlands throwdown’"

Competitiesport
Met inbouw van een handicap kan ook op alle niveaus tegemoet worden gekomen aan de drang tot competitie. Dat geldt voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen, weet Van Delden. “We hebben in Nederland inmiddels een wedstrijd onder de naam ‘lowlands throwdown’. In september zijn de kwalificaties via workouts op de eigen centra, waaraan zo’n drieduizend mensen deelnemen. In oktober doen dan zestig mannen en vrouwen mee aan de finale in Apeldoorn. Zo wordt het steeds meer ook een competitiesport. In de VS heb je elk jaar de CrossFit Games in juli, met voorafgaand in vier tot vijf weken de kwalificaties. Daaraan doen maar liefst zo’n 300.000 man mee.”

Voor meer informatie: www.crossfit.com en www.strongfitcommunity.nl

« terug

Reacties: 2

Jarmo Blon
11-02-2018

Laat ik beginnen door te zeggen dat:”crossfit een enorme kick is om te ondervinden”, wel vind ik dat dit artikel enige vorm van journalistiek mist. Ik zie hier alleen maar de voordelen beschreven en niet de nadelen! Ik had graag een objectief beeld willen zien van de sport, waarbij ook de voor en nadelen worden benoemt mbt het geven van crossfit aan kinderen!

bdk
15-10-2020

Mooi geschreven artikel! Welke bron heb je gebruikt om tot de conlusie te komen dat er tienduizenden mensen wekelijks bezig zijn met crossfit?

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst